Vanha mies istuu sohvalla

Tehok­kaita tapoja ikäih­mis­ten toimin­ta­ky­vyn mittaukseen

Henna Nyrhi­vaara, fysio­te­ra­peutti (YAMK) kehitti Ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen ja johta­mi­sen koulu­tuk­sen opin­näy­te­työs­sään tapoja arvioida kotiin kuntou­tet­ta­vien ikäih­mis­ten toimin­ta­ky­kyä ja elin­ta­poja. Työn tulok­sena Mänty­rin­teen palve­lu­kes­kuk­sen kuntou­tus­osas­tolla Asko­lassa otet­tiin käyt­töön uuden­lai­nen mitta­risto toimin­ta­ky­vyn ja elin­ta­po­jen arviointiin.

– Käytössä oleva RAI-mitta­risto on luotet­tava ja helposti tois­tet­tava, mutta esimer­kiksi kuntou­tusyk­si­kön käytössä tarvi­taan myös nopeam­pia, ajan­ta­sai­sia mitta­reita asia­kas­seu­ran­taan. Yksikön tarpei­siin sovel­tu­van mitta­ris­ton arviointi ja käyt­töön­otto mahdol­lis­tet­tiin kuntou­tus­osas­tolla henki­lös­tön omana kehit­tä­mis­toi­min­tana, jota ohjasin, Nyrhi­vaara kertoo.

Vanhus­väes­tön toimin­ta­ky­vyn arvioin­tiin käyte­tään useita eri mitta­ris­toja. Fyysistä, psyyk­kistä, sosi­aa­lista ja kogni­tii­vista toimin­ta­ky­kyä jaotel­laan eri toimin­ta­ky­vyn arvioin­nin malleissa eri tavoin. Kuntia velvoi­te­taan vastaa­maan ikäih­mis­ten palve­lu­tar­peen arvioin­nista koko­nais­val­tai­sesti yhdessä palve­lun­tar­vit­si­jan sekä asian­tun­ti­joi­den kanssa (Laki väestön toimin­ta­ky­vyn tuke­mi­sesta sekä iäkkäi­den sosi­aali- ja terveys­pal­ve­luista 28.12.2012/980).

Laki velvoit­taa kuntia käyt­tä­mään RAI-arvioin­ti­vä­li­neis­töä (Resi­dent Assess­ment Instru­ment), joka kuuluu lain mukaan luotet­ta­viin toimin­ta­ky­vyn arvioin­ti­vä­li­nei­siin.  Vanhus­väes­tön lisään­tyessä sosi­aali- ja tervey­den­huol­lon kapa­si­teetti huoleh­tia tästä vastuusta aiheut­taa haasteita.

Nyrhi­vaa­ran kehit­tä­mis­työn tavoit­teena oli luoda yhte­näi­nen arvioin­ti­me­ne­telmä, jolla varmis­te­taan asiak­kai­den tasa-arvoi­nen ja -laatui­nen kohtelu, sekä turval­li­nen ja oikea-aikai­nen kotiu­tu­mi­nen. Tulok­sena oli yhdessä kuntou­tus­osas­ton henki­lö­kun­nan kanssa luotu toimin­ta­ky­vyn ja elämän­ta­po­jen arvioin­ti­ko­ko­nai­suus, joka ohjei­neen otet­tiin käyt­töön kuntoutusosastolla.

Henna Nyrhi­vaara.

Testaa­mi­sesta myön­tei­nen kokemus kaikille osallistujille

Kolmen kuukau­den kehit­tä­mis­jak­son aikana osaston työn­te­ki­jät testa­si­vat kehit­tä­mis­työ­pa­joissa valit­tuja mitta­ris­toja. Kokei­lu­jak­solla huomat­tiin, että tarve jatku­valle laadul­li­selle testauk­selle ja arvioin­nille on olemassa: Sen avulla pysty­tään entistä parem­min hallit­se­maan asiak­kaan hoito­pol­kua, ja kotiu­tuk­sen jälkei­siä tukitoimia.

– Kuntou­tus­osas­ton henki­löstö oli lois­ta­vasti mukana kehit­tä­mis­työssä, Nyrhi­vaara kertoo. He saivat kokeilla ja kehit­tää omia ideoita ja oma reflek­tointi motivoi heitä. Kehit­tä­mis­jak­son aikana löydet­tiin myös uusia kehit­tä­mis­koh­teita ja huomat­tiin tarve kehit­tä­mis­työn parem­paan resurssointiin.

Keskei­sim­piä tulok­sia kehit­tä­mis­työssä oli kuntou­tu­van ikään­ty­vän asiak­kaan hoito­pro­ses­sin koko­nais­val­tai­nen jänte­vöi­ty­mi­nen ja parempi kuntou­tu­mi­sen seuranta. Keski­öön voitiin nostaa asiak­kaan omat voimavarat.

– Hienoa oli havaita, että kun asiak­kaille kerrot­tiin tavoit­teista ja vaadit­ta­vista tuki­toi­mista, se motivoi myös heitä. Sekä asiak­kailta, että omai­silta saatiin posi­tii­vista palau­tetta siitä, että he näkivät konkreet­ti­sia nume­raa­li­sia tulok­sia tehdyistä arvioin­neista. Asiak­kaat kokivat testaa­mi­sen posi­tii­vi­sena asiana, kun testaus tehtiin mahdol­li­sim­man konkreet­ti­sesti ja havainnollisesti.

Yhte­näi­sen mitta­ris­ton vaikut­ta­vuus koros­tuu, kun ikäih­mi­set voidaan kotiut­taa turval­li­sesti oikean pitui­sen osas­to­jak­son jälkeen.

 – Kun ihminen kuntou­tuu oikeaan aikaan ja oikeaan paik­kaan, pyörö-ovi-ilmiö, jossa kuntou­tuva kiertää palve­lusta toiseen, väistyy. Tämä vähen­tää erityi­sesti akuutti- ja erikois­sai­raan­hoi­don kuor­mi­tusta ja luo kestä­väm­pää ikäih­mis­ten kuntou­tusta, Henna Nyrhi­vaara summaa. Oma toiveeni on, että mitta­reita käytet­täi­siin jo aikai­sem­min, ennen toimin­ta­ky­vyn heik­ke­ne­mistä. Selvää on, että mitta­reita käyt­tä­vät tervey­den­huol­lon ammat­ti­lai­set, joilla on riit­tävä ammat­ti­taito niiden käyttöön.

­ – Olisi hyvä, jos ikäih­mis­ten kuntou­tusyk­si­köissä laajem­min­kin hyödyn­net­täi­siin Nyrhi­vaa­ran kehit­tä­mää mitta­ris­toa. Henki­lös­tön osal­lis­tu­mi­nen oman työnsä kehit­tä­mi­seen on avain työsuo­ri­tus­ten paran­tu­mi­seen ja työssä viih­ty­mi­seen. Asiak­kai­den mukana olo arvioin­ti­vä­li­nei­den testauk­sessa on tärkeä lähtö­kohta kuntou­tu­mi­sen onnis­tu­mi­seen. Näitä peri­aat­teita voitai­siin varmasti sovel­taa monen­lai­sissa sosi­aali- ja tervey­sa­lan työyk­si­köissä, kommen­toi opin­näy­te­työn ohjaaja, Raija Kuisma, fysio­te­ra­pian yliopet­taja Karelia-ammattikorkeakoulusta.

Ikäosaa­mi­sen opin­noista väli­neitä oman työn kehittämiseen

Henna Nyrhi­vaa­ran kiin­nos­tus kehit­tää ikäih­mis­ten palve­luja syntyi hänen työs­ken­nel­les­sään tehos­te­tun palve­lua­su­mi­sen yksi­kössä fysio­te­ra­peut­tina. Koska opis­kelu on aina kiin­nos­ta­nut häntä, hän halusi kehit­tää erityi­sesti ikäosaa­mis­taan ja hakeu­tui Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­luun. Ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ja johta­mi­nen -YAMK-koulu­tus on monia­lai­nen amk-tutkin­non suorit­ta­neille suun­nattu koulu­tus. Nykyi­sin hän työs­ken­te­lee Askolan kunnassa kuntou­tusyk­si­kössä ikäih­mis­ten fysio­te­ra­peut­tina, ja hän toimi Askolan koor­di­naat­to­rina vuoden 2021 lopussa päät­ty­neessä Voimaa Vanhuu­teen –mento­roin­ti­kun­ta­hank­keessa.

– Ikäosaa­mi­sen opin­noista sain paitsi tieto­poh­jaa ja tutki­muk­sel­lista näkö­kul­maa, myös johta­mi­sen ja kehit­tä­mi­sen työvä­li­neitä omaan työhöni. Verkko-opin­to­jen kautta syntyi myös moni­puo­li­nen kuva ikään­ty­nei­den kanssa tehtä­västä työstä eri puolilla Suomea, koska opis­ke­li­jat edus­ti­vat erilai­sia orga­ni­saa­tioita maan eri kolkissa.

– Opis­kelu tarjosi sopi­vasti haas­teita ja opet­ta­jilta saatu tuki oli hyvä. Voin suosi­tella kaikille ikäih­mis­ten parissa työs­ken­te­le­ville, Henna summaa.

Henna Nyrhi­vaara.  2021. Kotiin kuntou­tu­van ikään­ty­neen asiak­kaan toimin­ta­ky­vyn ja elämän­ta­po­jen arviointi.  Opin­näy­te­työ (YAMK). Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu. Ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen ja johta­mi­sen koulu­tus.  https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021121325473

Lue lisää ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen ja johta­mi­sen koulu­tuk­sesta täältä.


Kirjoit­taja:

Tarja Tuono­nen, mark­ki­noin­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Andrea Piacqua­dio palve­lusta Pexels