Opiskelijoita mittaamassa verenpainetta

Opis­ke­li­jat toivo­vat harjoit­telu- ja työpai­kalta mielek­käitä tehtä­viä ja sopivaa sijaintia

Hyvin­voin­tia­lan VaPa-hanke on hyvin­voin­tia­lan yritys­toi­min­nan kehit­tä­mi­seen suun­nattu hanke, jota hallin­noi­vat Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja Keski-Karja­lan kehi­tys­yh­tiö KETI. Katsan­to­kan­tana hank­keessa on erityi­sesti tule­vai­suu­den liike­toi­min­nassa. Kare­liassa opis­ke­le­vat hyvin­voin­tia­lan tule­vai­suu­den osaajat, eli tulevat fysio­te­ra­peu­tit, sosio­no­mit ja tervey­den- ja sairaan­hoi­ta­jat ovat isossa roolissa koko toimia­lan kehit­tä­mi­sessä. Heidän harjoit­telu- ja työpaik­ka­toi­veensa voivat muovata koko toimia­lan tule­vai­suutta. Niinpä kartoi­timme opis­ke­li­joi­den näke­myk­siä kyselyn avulla tammi-helmi­kuussa 2022.

Tulok­set loivat kuvaa opis­ke­li­joi­den arvos­tuk­sista, jotka määrit­tä­ne­vät myös heidän tule­vai­suu­den työpaik­ka­va­lin­to­jaan. Samaan aikaan työvoi­masta on niuk­kuutta etenkin Pohjois-Karja­lan harvaan asutuilla alueilla. Vapa-hanke järjesti aiheen ympä­rille tilai­suu­den hyvin­voin­tia­lan opis­ke­li­joille ja alalla toimi­ville yrit­tä­jille keski­näi­sen ymmär­ryk­sen lisäämiseksi.

Harjoit­te­lu­pai­kan valin­taan vaikut­ta­vat tekijät

Taulukko jossa väittämät ja vastaajien määrät.
Taulukko 1. Mitkä tekijät vaikut­ta­vat harjoit­te­lu­pai­kan valin­taasi? Valitse vähin­tään kolme vaih­toeh­toa tärkeysjärjestyksessä.

Vastauk­sissa suosi­tuin vaih­toehto kärki­kol­mi­kossa olivat mielek­käät työteh­tä­vät. Opis­ke­li­jat halua­vat siis päästä teke­mään omaa osaa­mista ja tutkin­toa vastaa­via tehtä­viä ja valmis­tau­tu­maan valmis­tu­mi­sen jälkei­seen työelä­mään. Harjoit­te­lu­pai­kan sijainti vali­koi­tui ykkös­asiaksi peräti lähes 40 prosen­tilla vastaa­jista. On edel­leen realis­mia, että harjoit­te­lu­paikka pyri­tään löytä­mään opis­ke­lu­paik­ka­kun­nalta tai muuten käytän­nöl­li­sestä sijain­nista. Tätä selit­tä­vät sekä talou­del­li­set syyt, että arkie­lä­män suju­vuus. Opis­ke­lu­paik­ka­kun­nalla voivat olla puoliso, kaverit, lemmi­kit ja harras­tuk­set. Riit­tävä ohjaus nousi kolman­neksi useim­min vastaus­vaih­toeh­to­jen kärkikolmikkoon.

Tulevan työpai­kan valin­taan vaikut­ta­vat tekijät

Taulukko jossa väittämät ja vastausprosentit.
Taulukko 2. Mitkä asiat vaikut­ta­vat tulevan työpaik­kasi valin­taan? Valitse vähin­tään kolme tärkeintä asiaa tärkeysjärjestyksessä?

Myös tulevan työpai­kan valin­taan vaikut­ta­vissa teki­jöissä mielek­käät työteh­tä­vät vali­koi­tui­vat kolmen kärkeen lähes kaikilla vastaa­jilla, ykkö­seksi peräti yli puolella vastaa­jista. Tämä ei tullut yllä­tyk­senä. Myös työpai­kan sijain­nin merki­tys oli vahva opis­ke­li­joille: neljäs­osa piti sitä peräti tärkeim­pänä asiana. Reilusti yli puolet nosti sen kärkikolmikkoon.

Harva nosti kärkeen työn jous­ta­vuutta. Palkan nosti ykkö­seksi 13,3 prosent­tia vastaa­jista. Kärki­kol­mik­koon teki­jöissä palkan nosti kuiten­kin yli 70% vastaa­jista, joten element­tinä se on tärkeä tulevaa työpaik­kaa valittaessa.

Millai­nen on hyvä työnantaja?

Hyvää työantajaa kuvaavat sanat: joustava, luotettava, reilu, kannustava, ymmärtäväinen, rehellinen.
Kuvio 1. Hyvää työnan­ta­jaa kuvaa­vat sanat.

Hyvää työnan­ta­jaa pyydet­tiin kyse­lyssä luon­neh­ti­maan kolmella sanalla. Jous­ta­vuus nousi maini­tuim­maksi sanaksi. Reiluus, rehel­li­syys ja luotet­ta­vuus voidaan ryhmi­tellä lähelle toisi­aan. Tule­vai­suu­den osaaja kaipaa työs­sään myös kannus­tusta ja ymmär­rystä, jotka ovat työelä­män pehmeäm­piä arvoja.

  • Kysely lähe­tet­tiin sähkö­pos­titse Kare­lian sosi­aa­lia­lan, tervey­den­hoi­taja- ja sairaan­hoi­ta­jao­pis­ke­li­joille sekä fysio­te­ra­pian opis­ke­li­joille ja näiden alojen YAMK-opiskelijoille
  • Kyselyn vastausaika oli 21.1.2022 – 8.2.2022
  • Toimek­sian­toa esitel­tiin hanke­hen­ki­lös­tön toimesta opis­ke­li­ja­ryh­mille myös opetuk­sen yhteydessä
  • Vastaa­jia 115 kpl

Foorumi toi alan opis­ke­li­jat ja työnan­ta­jat yhteen

Järjes­timme helmi­kuussa 2022 yhteis­työssä Kare­lian opetus­hen­ki­lös­tön kanssa Hyvää palve­lua hyvin­voin­tia­lalle -fooru­min alan opis­ke­li­joille ja palve­lun­tuot­ta­jille. Tilai­suus puheen­vuo­roi­neen ja panee­lei­neen järjes­tet­tiin hybri­di­to­teu­tuk­sella osin paikan päällä Tikka­rin­teen kampuk­sella, osin Teams-yhtey­den välityksellä.

Neljä henkilöä istuu auditoriossa.
Kuva 2. Juon­taja Anssi Kekko­nen ja panee­li­kes­kus­te­li­jat Kata­riina Kinnu­nen, Noora Siner­vuo ja Tuula Haap­saari. Etänä panee­liin osal­lis­tui­vat työnan­ta­jista Hannu Urjan­heimo ja Kirsi Laak­ko­nen sekä opis­ke­lija Maija Mononen.

Fooru­min puheen­vuo­roissa ja panee­li­kes­kus­te­lussa esille nousi­vat oikean tasoi­nen ohjaus ja harjoit­te­lun käytän­nön asiat. Opis­ke­li­jalle pitkä matka omilla kustan­nuk­silla tai oman arjen hanka­loi­tu­mi­nen voi estää harjoit­te­lut kauem­pana kotoa. Käytän­nössä tämä tarkoit­taa sitä, että opis­ke­lu­paik­ka­kun­nalla tai asuin­paik­ka­kun­nalla sijait­se­vien harjoit­te­lu­paik­ko­jen asema koros­tuu. Kuiten­kin sekä harjoit­te­li­joita että työn­te­ki­jöitä kaivat­tai­siin kipeästi myös maakun­nan reuna-alueille. Keskus­te­lussa todet­tiin, että työnan­ta­jat voivat mahdol­lis­taa jous­toja ja auttaa monin keinoin työn­te­ki­jöitä uuden alkuun. Molem­min­puo­li­nen jousto on tärkeää varsin­kin pienissä yrityk­sissä. Myös lisä­kou­lut­tau­tu­mi­seen ja osaa­mi­sen täyden­tä­mi­seen työn ohessa työnan­ta­jat suhtau­tui­vat suopeasti.


Kirjoit­taja:

Anssi Kekko­nen, projek­ti­asian­tun­tija, VaPa-hanke, Karelia-ammattikorkeakoulu