Nuori mies katsoo kameraan

Parem­pia koulu­tus­pal­ve­luja opis­ke­li­joille ja yrityk­sille koulu­tusas­tei­den yhteistyönä

Digi­ta­li­soi­tu­vassa ja moni­muo­tois­tu­vassa työelä­mässä osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen on tärkeää niin yksilön kuin Pohjois-Karja­lan maakun­nan yritys­ten­kin näkö­kul­masta. Yritys­ten kasvu ja kilpai­lu­kyky riip­pu­vat osaa­jista. Tarvi­taan jous­ta­vam­pia koulu­tus­pol­kuja koulu­tusas­tei­den välille ja työelä­män osaa­mis­tar­pei­siin sopivia opin­to­ko­ko­nai­suuk­sia. Vauhtia uralle -hank­keessa tehdään parem­pia koulu­tus­pal­ve­luja opis­ke­li­joille ja yrityk­sille tiivis­tä­mällä Rive­rian, Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun ja Itä-Suomen yliopis­ton yhteis­työtä. Tarjolle on kehi­tetty uuden­lai­sia opin­to­jak­soja, joita on pilo­toitu vuosien 2020 ja 2021 aikana. Ilmai­set pilot­tio­pin­to­jak­sot toteu­tet­tiin verkko-opin­toina ja lähiopetuksena.

Oival­luk­sia työelä­män vuorovaikutustilanteisiin

Ensim­mäi­senä pilo­toi­tiin Vuoro­vai­ku­tus työyh­tei­sössä -opin­to­jakso marras-joulu­kuussa 2020. Opin­to­jakso on osa työelä­mä­val­miuk­sia vahvis­ta­vaa koulu­tus­tar­jo­tinta. Nykyään jokai­nen työnan­taja haluaa tiimiinsä työn­te­ki­jän, jolla on hyvät vuoro­vai­ku­tus- ja sosi­aa­li­set taidot. Tämä vaati­mus koros­tuu enti­ses­tään tule­vai­suu­dessa. Vastaamme tähän työelä­män tarpee­seen tuot­ta­malla koulu­tus­vaih­toeh­toja sosi­aa­lis­ten taito­jen, hyvin­voin­nin ja työelä­mä­tai­to­jen kehit­tä­mi­seen. Työelä­mä­val­miuk­sia vahvis­ta­van koulu­tus­tar­jon­nan pääta­voit­teena on edistää työt­tö­mänä tai työt­tö­myy­su­han alla olevien työl­lis­ty­mistä ja lisätä heidän työelä­mä­tai­to­jaan monesta eri näkökulmasta.

Vuoro­vai­ku­tus työyh­tei­sössä -opin­to­jak­solla pureu­du­taan amma­til­li­seen käyt­täy­ty­mi­sen, arvos­ta­van vuoro­vai­ku­tuk­sen, toimi­van työyh­tei­sön perus­pe­ri­aat­tei­den ja haas­teel­lis­ten sosi­aa­lis­ten tilan­tei­den teemoi­hin. Opin­to­jak­son aikana opis­ke­li­jat voivat jakaa omia koke­muk­si­aan vertais­kes­kus­te­lui­den kautta. Opin­to­jak­son keskei­senä tavoit­teena on, että opis­ke­lija oival­taa, miten hän voisi käyttää omia vuoro­vai­ku­tus­tai­to­jaan työyh­tei­sön jäse­nenä ja edus­ta­jana ammat­ti­mai­sesti ja ymmär­ret­tä­västi. Lisäksi tavoit­teena on, että opis­ke­lija osaa opin­to­jak­son jälkeen sovel­taa tietä­mys­tään parem­min erilai­sissa työelä­män vuoro­vai­ku­tus­ti­lan­teissa. Ensim­mäi­sen pilotin aikana osal­lis­tu­jat olivat aktii­vi­sia verkko-oppi­tun­neilla ja opin­to­jak­son teemoista syntyi mielen­kiin­toista keskustelua.

Ammat­tiin ja opin­toi­hin tutus­tu­mista opin­to­jak­son avulla

Uusien kurs­sien ideointi ja pilo­tointi jatkui Vauhtia uralle -hank­keessa keväällä 2021. Osana kasva­tusa­lan opin­to­tar­jo­tinta kokeil­tiin uutta Minus­tako sosio­nomi? -opin­to­jak­soa, joka toteu­tet­tiin 15.3.-30.4.2021. Opin­to­jak­son suorit­ta­mi­nen oli mahdol­lista ennen kevään korkea­kou­lu­jen yhteis­haun päät­ty­mistä. Näin osal­lis­tu­jilla oli mahdol­li­suus saada lisä­tie­toa sosio­no­mi­kou­lu­tuk­sesta, erilai­sista tutkin­non jälkei­sistä työteh­tä­vistä sekä arvioida omia kiin­nos­tuk­sen kohtei­taan ennen mahdol­lista hakeu­tu­mista koulu­tuk­seen. Opin­to­jakso oli osal­lis­tu­jille maksu­ton kuten muutkin opin­tomme. Ilmoit­tau­tu­neita oli 20 ja heistä yhdek­sän suoritti opintojakson.

Lisäksi suun­ni­tel­tiin Tarmoa uralle -opin­to­jakso työky­vyn kartoi­tuk­seen ja yllä­pi­tä­mi­seen. Opin­to­jakso sisäl­tää yksi­löl­listä toimin­ta­ky­ky­kar­toi­tusta ja -mittauk­sia sekä omien tavoit­tei­den muodos­ta­mista fysio­te­ra­pian alan ammat­ti­lai­sen tuella. Opin­toi­hin sisäl­tyy ohjausta ja neuvon­taa toimin­ta­ky­vyn edis­tä­mi­seksi opis­ke­li­jan oman tarpeen ja toivei­den mukai­sesti. Aluksi on tarkoi­tuk­sen­mu­kaista tavata kerran yksi­löl­li­sessä lähi­ta­paa­mi­sessa, muuten opinnon pystyy suorit­ta­maan itse­näi­sesti ja oman aika­tau­lun mukai­sesti. Tarmoa uralle -opin­to­jak­son pilo­tointi oli suun­ni­teltu syksylle 2021, mutta opin­to­jak­soa ei ole vielä toteutettu.

Esimies­työ­osaa­mi­sen kehittämistä

Myös esimies­työ on kaikkia aloja läpi­leik­kaava teema, ja siihen liit­ty­vän osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen on tullut esille useissa osaa­mis­kar­toi­tuk­sissa. Ensim­mäi­nen esimies­työ­hön liit­tyvä koulu­tus suun­nat­tiin maara­ken­nusa­lalle. Koulu­tuk­sen pilotti ideoi­tiin ja suun­ni­tel­tiin marras-tammi­kuussa, ja opis­ke­li­joi­den rekry­tointi tapah­tui tammi­kuussa 2021. Koulu­tus toteu­tet­tiin 1.2.-30.4.2021. Maan­ra­ken­nusa­lan esimies­työ -koulu­tuk­sen sisäl­töinä olivat esimies­työssä tarvit­ta­vat digi­taa­li­set työvä­li­neet ja ohjel­mis­tot, kuten Office, urakka- ja määrä­las­ken­nan työka­lut ja tieto­mal­lit, turval­li­suus, valmen­tava johta­mi­nen ja valmen­tava työote sekä työoi­keu­del­li­nen osaaminen.

Opin­toi­hin sisäl­tyi lähi­päi­viä ja Kare­lian avoimen amk:n Valmen­tava johta­mi­nen -verk­ko­kurssi. Lähi­päi­viä oli yhteensä 20 ja niitä järjes­ti­vät Rive­rian ohella myös Karelia ja UEF. Lähi­päi­vät rytmit­ti­vät opis­ke­lua ja toivat tukea sekä mahdol­lis­ti­vat verkos­toi­tu­mi­sen. Koulu­tuk­seen osal­lis­tui 7 maara­ken­nus­ko­neen­kul­jet­ta­jaa, joista koulu­tuk­sen suoritti koko­naan 5 henki­löä. Osal­lis­tu­jien palaute oli erit­täin posi­tii­vista. Koulu­tuk­sesta saatiin hyvin eväitä esimies­työ­hön ja myös omien toimin­ta­ta­po­jen arvioin­tiin sekä vuoro­vai­ku­tus­tai­toi­hin. Maan­ra­ken­nusa­lan esimies­työ -koulu­tus oli ensim­mäi­nen, jolla testat­tiin myös digi­taa­lis­ten osaa­mis­merk­kien hyödyn­tä­mistä. Digi­taa­li­sen osaa­mis­mer­kin avulla koulu­tuk­seen osal­lis­tu­jat voivat tehdä oman osaa­mi­sen näky­väksi työmarkkinoilla.

Parem­pia koulu­tus­pal­ve­luja yrityk­siä ja yksi­löitä kuunnellen

Koulu­tuk­sen toteut­ta­mista koulu­tusas­tei­den yhteis­työnä jatke­taan. Kesä­kuussa 2021 järjes­tet­tiin vielä yritys­foo­ru­mit, joilla alan työnan­ta­jat ja Infra Pohjois-Karjala ry esit­te­li­vät toivei­taan koulu­tuk­sen sisäl­löksi ensi luku­vuo­della toteu­tet­ta­valle kurs­sille. Yhteis­työllä saamme osaavia teki­jöitä maakun­taan! Pilot­tien ja fooru­mien pohjalta kehi­tys­työ jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka. Koulu­tusas­teet ylit­tä­vät hyvät käytän­nöt ja opin­to­jak­so­ko­ko­nai­suu­det jäävät elämään hank­keen päät­ty­mi­sen jälkeenkin.

Jokai­sella on mahdol­li­suus osal­lis­tua parem­pien koulu­tus­pal­ve­lu­jen kehit­tä­mi­seen. Minkä­lai­nen koulu­tus sinun mieles­täsi puuttuu maakun­nas­tamme? Ilmoita ideasi opin­to­jak­soksi hank­keen verk­ko­si­vuilla lomak­keen tai avoimen laati­kon kautta. Keräämme ideoita vuoden 2022 loppuun saakka.

Hank­keen verk­ko­si­vuilta löydät tällä hetkellä avoinna olevat koulutukset.

Vauhtia uralle -hank­keen tulok­sena saadaan parem­pia koulu­tus­pal­ve­luja opis­ke­li­joille ja yrityk­sille. Hanketta rahoit­ta­vat Euroo­pan sosi­aa­li­ra­hasto ja Etelä-Savon ELY-keskus ja sitä toteut­ta­vat yhteis­työssä Riveria, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja Itä-Suomen yliopisto. Tutustu osoit­teessa: https://vauhtiauralle.wordpress.com/


Kirjoit­ta­jat:
Arto Laani­nen, projek­ti­asian­tun­tija, Pohjois-Karja­lan koulutuskuntayhtymä

Mervi Lätti, erikois­suun­nit­te­lija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Niina Penna­nen, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Satu Saari­nen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Salla Anttila, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu