Puutuo­te­teol­li­suus puura­ken­ta­mi­sen kasvun mahdollistajana

Ilmas­ton­muu­tok­sen hidas­ta­mi­seen vaatii yhteis­kun­tien kaikilla osa-alueilla ratkai­suja, joiden avulla hiili­diok­si­di­pääs­töjä voidaan vähen­tää. Raken­ta­mi­sessa tämä tarkoit­taa muun muassa puun ja puupoh­jais­ten tuot­tei­den käyttöä. Samaan aikaan ympä­ris­tö­mi­nis­te­riö on aset­ta­nut tavoit­teeksi julki­sen puura­ken­ta­mi­sen voimak­kaan kasvun. Yhteis­kun­tien ilmas­to­ta­voit­teet sekä valta­kun­nal­li­set tavoit­teet puun käytön lisää­mi­seksi luovat myös uusia mahdol­li­suuk­sia ympäri Suomea alku- ja jalos­ta­van teol­li­suu­den osalta.

Pohjois-Karjala on viime vuosina saanut kansal­lista ja kansain­vä­listä huomiota puura­ken­ta­mi­sen kohtei­den ja puura­ken­ta­mi­seen liit­ty­vän osaa­mi­sen kautta. Saman aikai­sesti maakun­nan puuta jalos­tava teol­li­suus on kokenut raken­ne­muu­tosta, joka on tarkoit­ta­nut puun­ja­los­tuk­sen volyy­mien pienen­ty­mistä. Pohjois-Karja­lan maakun­nan alueella toimii­kin nykyään lähinnä yksit­täi­siä puun­ja­los­tus­yri­tyk­siä, kuten sahoja, höylää­möitä ja liimat­tu­jen puutuot­tei­den valmis­ta­jia. Huomioi­den raaka-aine­va­ran­not, puutuo­tea­lan perin­teet ja puura­ken­ta­mi­sen suun­nit­telu- ja toteu­tus­osaa­mi­sen, maakun­nalla olisi huomat­ta­vasti enemmän poten­ti­aa­lia vastata puura­ken­ta­mi­sen loppu­tuot­tei­den kasva­vaan kysyn­tään kansal­li­sesti ja ulko­maan viennin osalta.

Syste­maat­ti­sella kehi­tys­työllä kestä­viä tuloksia

Tuotan­to­poh­jai­sesta osaa­mis­pe­rus­tai­seen puura­ken­ta­mi­sen ekosys­tee­miin -projek­tin (1.3. – 31.10.2021) tavoit­teena oli selvit­tää Pohjois-Karja­lan puutuo­tea­lan uudis­tu­mi­sen ja jalos­tusar­von nosta­mi­sen edel­ly­tyk­siä liit­tyen puura­ken­ta­mi­sen mark­ki­noi­den kasvuun. Myös puutuo­tea­lan ja puura­ken­ta­mi­sen ekosys­tee­mien eli yhteis­työ­ver­kos­to­jen synty­mi­sen edel­ly­tyk­siä yritys­ten näkö­kul­masta selvi­tet­tiin. Hank­keessa kartoi­tet­tiin lisäksi julki­sen sekto­rin toimen­pi­teitä, jotka vauh­dit­tai­si­vat alan yritys­ten inves­toin­teja ja uusien yritys­ten sijoit­tu­mista Pohjois-Karja­laan. Projekti toteu­tet­tiin Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun ja Lieksan Kehitys Oy LieKe:n toimesta tiiviissä yhteis­työssä Keski-Karja­lan Kehi­tys­yh­tiö KETI:n, Busi­ness Joen­suun, Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen ja Itä-Suomen Yliopis­ton kanssa.

Tehtaan tuotantotila jossa puurakenteisia tilaelementtejä.
Kuva 1. Puura­ken­tei­set tilae­le­men­tit ovat hyvä esimerkki korkean jalos­tusas­teen puutuot­teista Kuva: Mikko Matveinen.

Puutuote- ja puura­ken­ta­mi­sen alan kehittämistarpeet

Projek­tin konkreet­ti­sen toimin­nan keskiössä oli yritys­haas­tat­te­lu­jen teko, joiden avulla pyrit­tiin muodos­ta­maan käsitys puutuo­te­toi­mia­lan ja puura­ken­ta­mi­sen yritys­ten nyky­ti­lasta ja kehit­tä­mi­sen kohteista. Projek­tin aikana haas­ta­tel­tiin yhteensä 21 alan yritystä Pohjois-Karja­lasta, muualta Suomesta ja Virosta. Alla on kuvattu tunnis­tet­tuja yritys­ten tarpeita ja osaa­mis­puut­teita, joihin mm. tule­villa toimia­lan kehit­tä­mis­hank­keilla pyri­tään tarjoa­maan ratkaisuja.

Tuotan­non kehit­tä­mi­sessä tarvi­taan apua mm. erilai­siin tuotan­to­tek­no­lo­gioi­hin sekä puura­ken­ta­mi­seen tarvit­ta­vien tuoteo­sien ja raken­tei­den kehit­tä­mi­seen. Lisää osaa­mista tarvi­taan niin työn­joh­dossa, teol­li­sessa valmis­tuk­sessa kuin puura­ken­tei­den suun­nit­te­lus­sa­kin. Puura­ken­ta­mi­sen hank­keet ja projek­tit sekä osatuo­tanto olisi hyvä suun­ni­tella tuotan­non tehok­kuu­den ja suju­vuu­den, esim. Lean-filo­so­fian näkö­kul­masta. Tässä voitaisi tarkas­tella esimer­kiksi, kuinka opti­moida osien tuotanto, työmaalle tulevat mate­ri­aa­lit ja niiden asennus.

Tutki­musta ja testauta tarvi­taan liima­ra­ken­tei­den lujuus­tes­tauk­siin, palo­tur­val­li­suus­tes­tei­hin, hirsi­ra­ken­tei­den kehit­tä­mi­seen liit­ty­viin erilai­siin testei­hin sekä mm. sää- ja olosuhdetestaukseen.

Testauslaite
Kuva 2. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu tarjoaa testaus­pal­ve­luja myös puutuo­te­teol­li­suu­den tarpei­siin Kuva: Mikko Matveinen.

Vähä­hii­lis­ten puutuot­tei­den ja puura­ken­ta­mi­sen tuot­tei­den osalta halu­taan tietoa hiili­ja­lan­jäl­jen, hiili­va­ras­to­jen ja raken­nuk­sen elin­kaa­ren lasken­taan. Laskenta tulisi liittää mukaan raken­nus­hank­kei­den julki­siin tarjouskilpailuihin.

Verkos­toissa ja ekosys­tee­meissä toimi­joi­den tuot­tei­den ja palve­lui­den tulisi olla sujuvaa, saavu­tet­ta­vaa sekä toimi­tus­var­maa. Verkos­toissa on pulaa mm. puuosa­toi­mit­ta­jista, suun­nit­te­li­joista, talo­tek­niikka- ja auto­maa­tio-osaa­jista sekä teol­li­sen raken­ta­mi­sen asennus- ja työmaa­osaa­jista. Toimi­vat verkos­tot voivat muodos­taa tule­vai­suu­dessa puura­ken­ta­mi­seen erikois­tu­neita yhteisyrityksiä.

Yrityk­sen liike­toi­min­ta­pro­ses­sien kuvaa­mi­nen on tarpeen yrityk­sen toimin­nan digi­ta­li­soin­nissa. Tällöin proses­seja voidaan auto­ma­ti­soida erilais­ten ohjel­mis­to­jen ja auto­maa­tio­jär­jes­tel­mien ja robot­tien avulla.

Saha­teol­li­suu­dessa auto­maa­tio­jär­jes­tel­mät ovat pitkälle kehit­ty­neitä. Järjes­tel­mät ovat hyvin­kin katta­via, eivätkä usein sovellu hintansa ja laajuu­tensa puolesta pk-yrityk­sille. Uusia, kevyem­piä tieto­tek­ni­siä sovel­luk­sia halu­taan pk-yritys­ten käyt­töön. Mm. jotkut tava­ran­toi­mit­ta­jat, rauta­kau­pat ja kulje­tus­yri­tyk­set tarjoa­vat asiak­kail­leen näkymän omiin toimi­tus­pro­ses­sei­hinsa reaaliajassa.

Digi­ta­li­saa­tio puutuo­te­teol­li­suu­den kehittämisessä

Digi­ta­li­saa­tiota voidaan hyödyn­tää esim. mark­ki­noin­nissa, asiak­kuuk­sien hallin­nassa, talou­den­hal­lin­nassa, toimin­nan- ja tuotan­no­noh­jauk­sessa, tuotan­to­pro­ses­seissa sekä tuotekehityksessä.

Puutyöstökone ja koneen käyttäjä
Kuva 3. Digi­ta­li­saa­tiota voidaan hyödyn­tää muun muassa puun­työs­tö­ko­nei­den ohjauk­sessa Kuva: Mikko Matveinen.

Projek­tissa toteu­tet­tiin toimia­la­koh­tai­nen selvi­tys­työ: Digi­ta­li­soin­nin mahdol­li­suu­det puutuo­te­teol­li­suu­dessa. Rapor­tissa kuva­taan digi­ta­li­soin­nin mahdol­li­suuk­sia sekä olemassa olevia digi­taa­li­sia ratkai­suja puutuo­te­teol­li­suu­den toimi­joi­den näkö­kul­masta. Digi­taa­lis­ten ratkai­su­jen ja palve­lu­jen vertailu, hankinta, käyt­töön­otto sekä toimin­nan yllä­pito vaati­vat yrityk­siltä myös omaa asiantuntemusta.

Suurissa puun­ja­los­tus­yri­tyk­sissä auto­maa­tiota hyödyn­ne­tään ylei­sesti, sen sijaan kerät­tä­vän digi­taa­li­sen tiedon hyödyn­tä­mi­nen toimin­nan johta­mi­sessa vaih­te­lee. Alan pk-yrityk­sissä tarpeet digi­ta­li­saa­tion kehit­tä­mi­seksi ovat huomat­ta­vasti moni­muo­toi­sem­mat. Rapor­tissa olevien konkreet­tis­ten esimerk­kien avulla pyri­tään rohkai­se­maan puutuo­tea­lan ja puura­ken­ta­mi­sen yrityk­siä omien digi­ta­li­soin­ti­pro­jek­tiensa suun­nit­te­lussa ja käynnistämisessä.


Kirjoit­ta­jat:

Jouni Luoma, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Mikko Matvei­nen, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu