Keltaisia narsisseja

Eurooppalaista hanketyötä INVEST-projektissa

Riina Korhonen aloitti työskentelyn projektikoordinaattorina Kareliassa viiden eurooppalaisen korkeakoulun muodostamassa INVEST-hankkeessa muutamia kuukausia sitten. Häneltä kysytään usein kysytään mistä hankkeessa oikein on kyse? Tässä julkaisussa jäsentelemme hankkeen perusteita, sen kunnianhimoisia päämääriä sekä sitä mitä INVEST Karelialle lähivuosina tarjoaa. 

European University Alliance – Eurooppalaiset yliopistot

INVEST (INnoVations of REgional Sustainability: European UniversiTy Alliance) -hanketta rahoittaa Erasmus+ European Universities-rahoitusohjelma. Eurooppalaiset yliopistot -ohjelman tavoitteena on rakentaa tulevaisuuden korkeakoulutusta pilotoiden erilaisia yhteistyömalleja ja -rakenteita.Keskeistä on mm. pitkäaikainen yhteinen strategia; kansainvälisen koulutuksen yhteiskehittäminen, tiivis yhteys tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan; yhteinen virtuaalinen ja fyysinen kampus, sujuva liikkuvuus verkoston sisällä sekä suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin vastaaminen.

Aloitteen tarkoituksena on vahvistaa eurooppalaisten korkeakoulujen laatua ja kansainvälistä kilpailukykyä, mikä on keskeinen osa eurooppalaisen koulutusalueen rakentamista. Kahden ensimmäisen hakuvuoden (2019 ja 2020) aikana on perustettu kaiken kaikkiaan 41 eurooppalaista verkostoa, ja haku kolmannelle pilottikierrokselle on päättynyt maaliskuussa 2022. Näissä verkostoissa on tällä hetkellä mukana yksitoista suomalaista korkeakoulua, joista kolme on ammattikorkeakouluja.

INVEST-hankkeella kohti yhteistä kansainvälistä korkeakoululiittoumaa

INVEST-hanke aloitti toimintansa vuoden 2020 lopussa. Karelian lisäksi yhteistä eurooppalaista korkeakoulua ovat rakentamassa neljä muuta korkeakoulua Alankomaista, Bulgariasta, Kreikasta ja Slovakiasta (kuva 1).

Euroopan kartta johon merkitty INVEST-korkeakoulujen sijainnit

Kuva 1. Invest-hankkeen korkeakoulut

Hanke on mittakaavaltaan massiivinen – sen kokonaisrahoitus ensimmäiselle kolmelle vuodelle on 5 miljoonaa euroa ja jatkorahoitushaun valmistelu on parhaillaan meneillään. INVEST-allianssin tavoitteet ovat kunnianhimoisia ja suunnitelmat tähtäävätkin pitkälle tulevaisuuteen; yhteiseen hallintoon ja palveluihin, yhteisiin tutkintoihin ja tutkimus- ja kehittämistoimintaan sekä verkoston laajentamiseen.

INVEST-allianssi haluaa kuulua niihin edelläkävijöihin, jotka kehittävät uusia eurooppalaisia korkeakoulutuksen strategioita ja käytäntöjä sekä vahvistavat eurooppalaisen korkeakoulutuksen kenttää myös maantieteellisesti syrjäisempien korkeakoulujen näkökulmasta.

Kestävä aluekehitys ja vihreä siirtymä

Yhteistyön tavoitteena on pilotoida uudenlaista eurooppalaista korkeakoulumallia, joka tukee kestävän alueellisen kehityksen ja vihreän siirtymän edellyttämien tietojen, taitojen ja asenteiden saavuttamista. Lisäksi tavoitteena on tarjota opiskelijoille, henkilöstölle ja lähialueen toimijoille enemmän mahdollisuuksia monitieteiseen oppimiseen ja tutkimus- ja kehitystoimintaan.

INVESTin konkreettisina kehittämiskohteina ovat:
koulutus, liikkuvuus, oppimisympäristöt, TKI-toiminta sekä tulevaisuuden huippuosaaminen.

Keskeisinä teemoina INVESTin koulutustarjonnassa ja tutkimustoiminnassa ovat vesi, energia, ruoka ja ympäristö sekä elämänlaatu ja yrittäjyys. Teemojen sisältöjä on avattu tarkemmin kuvassa 2.

INVEST-hankkeen pääteemat: esi, energia, ruoka ja ympäristö sekä elämänlaatu ja yrittäjyys.




Kuva 2. INVEST ydinteemat

INVEST-organisaation rakenne ja toiminta

INVEST-organisaatioon kuuluvat rehtoraatti (Rectors’ Assembly), johtoryhmä (Management Board), kehittämisryhmät ja työpaketit (kuva 3). INVESTissä on viisi työpakettia, ja kunkin työpaketin koordinaatiosta vastaa aina yksi hankeorganisaatioista.

INVEST organisaatiokaavio
Kuva 3. INVESTin organisaatio

Ylimmästä päätöksenteosta vastaa rehtoraatti, ja hankkeen johtamisesta sekä päätösten valmistelusta johtoryhmä. Yhteiset temaattiset kehittämisryhmät valmistelevat päätöksiä ja luovat suuntaviivoja kehitystyölle. Kehittämisryhmien toiminnassa on mukana myös opiskelijaedustajia kustakin korkeakoulusta.


Karelia koordinoi työpakettia neljä: ”Co-creation of student and staff competences and sustainable INVEST tools”, jossa tavoitteena on rakentaa koulutusten toteutusta tukevia seuranta- ja arviointityökaluja, kehittää liikkuvuusmahdollisuuksia, rakentaa joustavia opintopolkuja ja yrittäjyysosaamista, kehittää yhteisiä opiskelijapalveluita sekä rakentaa henkilöstön osaamisen kehittämisohjelma ja yhteinen HR-strategia.

Kansainvälistymismahdollisuuksia opiskelijoille ja henkilöstölle

Nyt hankkeen toisena toimintavuotena suunnitelmat ovat alkaneet konkretisoitua: ensimmäiset erikoistumisopinnot käynnistyvät tulevana syksynä jokaisessa INVEST-korkeakoulussa. Kolmas ja ensimmäistä kertaa livenä tapahtuva kesäkoulu toteutuu Bulgariassa ja OPS-pilotointityökalut ovat ottaneet harppauksia eteenpäin yhteiskehittämisen tuloksena. Henkilöstön kehittämiskokonaisuus ja osaamisen kehittämistarpeiden tunnistaminen etenee, ja useita pilotteja on tehty tämän lukuvuoden aikana. Kesäkuussa järjestetään kolmipäiväinen vertaisoppimispaja INVEST-toimijoille mukaan lukien sekä opetus- että tukipalveluiden henkilöstö. Myös INVESTin virtuaalinen kampus, joka on keskeinen osa opiskelijoiden ja henkilöstön liikkuvuuden ja opiskelun mahdollistamisessa, on pian julkaisuvalmis.

Seuraavien vuosien aikana INVEST tarjoaa opiskelijoille ja henkilökunnalle paljon erilaisia mahdollisuuksia liikkuvuuden, opintojen ja osaamisen kehittämisen osalta:

Opiskelijoille:

  • Monipuolisia liikkuvuusmahdollisuuksia:
    Fyysinen & virtuaalinen liikkuvuus INVEST-korkeakoulujen välillä
  • 3 kesä- ja 3 talvikoulua. Ajankohtaista: Kesäkoulu Bulgariassa lue lisää!
  • Tutkinnot ja tutkinnon osat:
    • 1 uusi Bachelor-tutkintokokonaisuus
    • 10 erikoistumisopintoa loppuvaiheen opiskelijoille (Bachelor)
      Ajankohtaista: ensimmäiset 5 erikoistumisopintokokonaisuutta alkavat syksyllä 2022 lue lisää!
    • 5 Maisterintutkintoa
    • 2 Tohtorintutkintoa
  • Muita kursseja
    • Jatkuvan oppimisen tarjontaa, yrittäjyysopintoja, Living lab-projekteja, kielikursseja
  • Digitaaliset alustat ja työkalut:
    • Virtual Campus & EDUC8EU-opintojen analysointityökalu

Henkilöstölle:

  • Kansainvälisiä työtehtäviä INVEST-tiimissä
  • Monipuolisia liikkuvuusmahdollisuuksia:
    Fyysinen & virtuaalinen liikkuvuus INVEST-korkeakoulujen välillä
  • Monipuolisia osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia niin opetus-, hallinto- kuin TKI-henkilöstölle Ajankohtaista: Vertaisoppimispaja INVEST-toimijoille Kareliassa 6/2022
  • INVEST osaamisyhteisö: hyvien käytäntöjen jakamista, toisilta oppimista ja osaamisen kehittämistä

Hanketyö koordinaattorin silmin

INVEST-hankkeen projektikoordinaattorina työskentelen hankkeen koordinoinnin parissa, avustan Karelian projektitiimiä työpaketteihin liittyvissä tehtävissä ja vastaan hankkeen päivittäisviestinnästä.

Haasteita oman työni alkumetreille ovat tuoneet niin hankkeen laajuus, kuin uuden ison organisaation käytäntöjen omaksuminen yhtäaikaisesti. Hankkeen toimintoja ja sisältöjä kehitetään lukuisissa eri tiimeissä ja tästä seuraavaan tietynlaiseen tiedon pirstaleisuuteen on täytynyt totutella. Katseen täytyy olla suunnattuna myös aika kauas tulevaisuuteen, sillä kehitettävät asiat ja päätökset eivät etene nopeasti valmiiksi, sillä ne ovat mittakaavaltaan suuria ja monitahoisia ja niitä tulee käsitellä hyvinkin monesta näkökulmasta.

Parasta työssäni on monipuolisuus; olen tutustunut suureen joukkoon eri alojen ammattilaisia ja saan työskennellä hyvin erilaisten tiimien ja sisällöllisten kokonaisuuksien parissa. On mielenkiintoista seurata alan osaajien työskentelyä, yhteiskehittämisen etenemistä, sen hienoutta ja haasteita. Ihmisten, organisaatioiden ja kulttuurien moninaisuus näkyy työssäni päivittäin ja yhteisen suunnan rakentamisessa on avartavaa olla mukana.

Hankkeen verkkosivut: www.invest-alliance.eu


Kirjoittajat:


Riina Korhonen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Liisa Timonen, kansainvälisten asioiden päällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:


Opetushallitus. Eurooppalaiset yliopistot. https://www.oph.fi/fi/ohjelmat/eurooppalaiset-yliopistot
Invest hankehakemus

Logot: Invest-projekti ja Erasmus+ ohjelma
Tämä julkaisu edustaa tekijän näkemyksiä ja tekijä vastaa sen sisällöstä ja tietojen oikeellisuudesta. Euroopan komissio ja virasto eivät ota vastuuta sisällöstä, tietojen käytöstä ja oikeellisuudesta.

Artikkelikuva Andrew Pledger palvelusta Pexels