Maisemakuva Pielisjokea ylittävältä sillalta

Oletko sinäkin ener­gia­kan­sa­lai­nen? – tapah­tuma avasi kulut­ta­jan roolia energiamurroksessa

Parhail­laan käyn­nissä olevassa ener­gia­mur­rok­sessa fossii­lis­ten polt­toai­nei­den käyttöä vähen­ne­tään ja siir­ry­tään yhä voimak­kaam­min uusiu­tu­viin ener­gia­muo­toi­hin. Muutos kosket­taa koko yhteis­kun­taa, ja aktii­vi­siksi toimi­joiksi nouse­vat myös kulut­ta­jat, eli energiakansalaiset.

Kommu­ni­koiva energia – Uusi ener­gia­mur­ros ja vähä­hii­li­set digi­taa­li­set palve­lut Pohjois-Karja­lassa -hanke järjesti 31.3.2022 kaikille avoimen hybri­di­ta­pah­tu­man teemalla ”Oletko sinäkin ener­gia­kan­sa­lai­nen?”. Tapah­tu­massa pureu­dut­tiin asian­tun­ti­ja­pu­heen­vuo­ro­jen kautta siihen, mitä ener­gia­kan­sa­lai­suus tarkoit­taa ja miten kulut­ta­jat voivat edistää ener­gia­mur­rok­sen toteu­tu­mista sekä vaikut­taa omaan ener­gian­ku­lu­tuk­seen- ja tuotantoon.

Tilai­suu­den tallenne on katsot­ta­vissa täällä.

Ener­gia­kan­sa­lai­suus energiamurroksessa

Profes­sori Eva Heis­ka­nen Helsin­gin yliopis­ton Kulut­ta­ja­tut­ki­mus­kes­kuk­sesta avasi tapah­tu­man puhu­malla kulut­ta­jan roolista ener­gia­mur­rok­sesta. Kulut­ta­jiin kohdis­tuu yhä enemmän odotuk­sia ener­gia­mark­ki­noilla: kulut­ta­jat voivat osal­lis­tua sähkö­mark­ki­noille kulu­tus­jous­ton kautta, opti­moida ener­gian­ku­lu­tus­taan hank­ki­malla älylait­teita ja koti­au­to­maa­tiota, ja tuottaa ener­giaa esimer­kiksi aurin­ko­pa­nee­lien avulla yksin tai yhdessä muiden kanssa. Ener­gian­ku­lut­ta­jista tulee ener­gia­na­kan­sa­lai­sia. Ener­gia­kan­sa­lai­set voivat myös osal­lis­tua energia-alan yhteis­kun­nal­li­seen keskus­te­luun, neuvoa muita esimer­kiksi aihe­pii­rin keskus­te­lu­foo­ru­meilla ja olla mukana paikal­li­sissa energiahankkeissa.

Heis­ka­nen toi esille, että kansa­lai­silla voi olla suuri rooli uusien ener­gia­rat­kai­su­jen kehit­tä­mi­sessä. Kansa­lai­set kehit­tä­vät ratkai­suja jo ennen kuin ne ovat kaupal­li­sesti kannat­ta­via, esimerk­kinä Heis­ka­nen mainitsi luomu­vil­je­lyn, jättei­den kier­rä­tyk­sen ja aurin­koe­ner­gian hyödyn­tä­mi­sen. Esimer­kiksi aurin­ko­pa­nee­lien yhteis­han­kin­nat lähti­vät Suomessa liik­keelle kansa­lai­sak­ti­vis­mista 2010-luvun alussa.

Kaikilla kansa­lai­silla ei ole mahdol­li­suuk­sia ener­giain­ves­toin­tei­hin tai kynnys osal­lis­tua yhtei­söl­li­siin ener­gia­hank­kei­siin tuntuu liian suurelta. Eva Heis­ka­nen painot­ti­kin, että olisi löydet­tävä sellai­sia matalan kynnyk­sen tapoja, joilla ener­gia­kan­sa­lai­suus on mahdol­lista ihan jokaiselle.

Kommu­ni­koiva Energia -hanke ener­gia­kan­sa­lai­suutta edistämässä

Karelia-amk:n Kommu­ni­koiva Energia -hanke on ensim­mäi­siä aidosti uutta ener­gia­mur­rosta ja hajau­te­tun ener­gian digi­ta­li­saa­tiota käsit­te­le­viä hank­keita Pohjois-Karja­lassa. Hank­keen tulo­kulma ener­gia­mur­rok­seen ja ener­gia­kan­sa­lai­suu­teen on ener­giayh­tei­söissä. Hank­keen tavoit­teita ja toimen­pi­teitä esit­teli tilai­suu­dessa projek­ti­asian­tun­tija Kim Blom­qvist.

Ener­giayh­tei­söt kokoa­vat yhteen sähkön pien­tuo­tan­toa omis­ta­via osapuo­lia ja voivat koostua henki­löistä, yhdis­tyk­sistä sekä yrityk­sistä. Kommu­ni­koiva Energia -hank­keessa ener­giayh­tei­söjä pilo­toi­daan todel­li­sissa talo­yh­tiö­koh­teissa. Ener­giayh­tei­söille kehi­te­tään älykästä ener­gia­re­surs­sien hallin­taa sekä sitä hyödyn­tä­vää digi­taa­lista sovel­lusta. Hanke jakaa myös tietoa ener­giayh­tei­söistä ja antaa tukea niiden perus­ta­mi­seen mm. simu­loin­tien avulla.  Lisää hank­keesta verk­ko­si­vuilla: https://kommunikoivaenergia.karelia.fi/

Ener­gia­tie­don luku­taito osana energiakansalaisuutta

Ener­gia­tie­don luku­taito on uusi käsite, jota Oletko sinäkin ener­gia­kan­sa­lai­nen? -tapah­tu­massa avasi Teija Keränen Oulun yliopis­tosta. Keränen tutki väitös­kir­ja­tut­ki­muk­ses­saan arkie­lä­män ener­gia­tie­don luku­tai­toa suoma­lais­ten keskuu­dessa. Tutki­muk­sen tarkoi­tuk­sena oli kehit­tää arkie­lä­män ener­gia­tie­don luku­tai­don teoreet­ti­nen määri­telmä ja siihen perus­tuva mittari. Tutki­muk­sen tulok­set osoit­ta­vat, että suoma­lais­ten ener­gia­tie­don luku­taito koostuu useista osa-alueista, ja koettu osaa­mi­nen näillä osa-alueilla vaih­te­lee heidän taus­ta­te­ki­jöi­densä mukaan.

Yhä useampi meistä on kiin­nos­tu­nut kestä­väm­mistä ener­gia­va­lin­noista, seuraa ener­gi­aan liit­ty­vää uuti­soin­tia ja pyrkii selvit­tä­mään hankin­to­jensa ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia. Arjen ener­gia­va­lin­nat kuten sähkö­so­pi­muk­sen kilpai­lut­ta­mi­nen tai uuden kulku­neu­von hankinta vaati­vat pereh­ty­mistä. Tietoa on kyllä saata­villa, mutta tieto­tul­van hallit­se­mi­seen ja luotet­ta­van tiedon poimi­mi­seen tarvi­taan ener­gia­tie­don lukutaitoa.

Keränen tähdensi, että kansa­lais­ten erilai­set valmiu­det omaksua ja hyödyn­tää ener­gia­tie­toa olisi huomioi­tava ener­gi­aan liit­ty­vien asioi­den vies­ti­nässä, neuvon­nassa ja koulu­tuk­sessa. Kansa­lais­ten parempi ener­gia­tie­don luku­taito voi osal­taan edistää ilmas­to­ta­voit­tei­den saavut­ta­mista, kun ener­gi­aan liit­ty­viä valin­toja pysty­tään punnit­se­maan tarjolla olevan tiedon kautta.

Oman ener­gian­ku­lu­tuk­sen seuranta kannattaa

Oman kodin ener­gian­käy­tön ja ener­gia­te­hok­kuu­den arviointi kannat­taa aloit­taa ener­gian­ku­lu­tuk­sen selvit­tä­mi­sestä. Tarkka tieto omasta ener­gian­ku­lu­tuk­sesta ja kulu­tuk­sen vertaa­mi­nen vastaa­van­lai­siin koti­ta­louk­siin auttaa ohjaa­maan kulu­tusta sääs­tä­väi­sem­pään suuntaan.

Asia­kas­vas­taava Niko Malvela Pohjois-Karja­lan Sähkö Oy:sta esit­teli OmaPKS-palve­lua, jonka kautta PKS:n asiak­kaat voivat tarkas­tella sähkön kulu­tus­taan sekä pidem­män aika­vä­lin tren­di­ta­solla että tarkim­mil­laan tunti­ta­solla. Palve­lusta selviää myös käyte­tyn ener­gian tuotantomuodot.

Malvela ohjeisti, että kulu­tusta kannat­taa vertailla eri vuode­nai­koina, viikon­päi­vinä ja kello­nai­koina ja selvit­tää kulu­tuk­sen syitä. Tietoja tutki­malla huomaa helposti, että esimer­kiksi sähkö­kiu­kaan lämmi­tys näkyy piik­kinä sähkön kulu­tuk­sessa. Kulu­tuk­sen seuraa­mi­nen auttaa myös havait­se­maan häiriö­ti­lan­teet, esimer­kiksi vioit­tu­neet laitteet.

Jos kulut­taja tuottaa ener­giaa itse esim. aurin­ko­pa­nee­lien avulla, hän voi seurata palve­lusta niiden tuotan­toa. Toteu­tu­nut lämmi­ty­se­ner­gian kulu­tus­tieto antaa myös tärkeää pohja­tie­toa, kun lähde­tään miet­ti­mään lämmi­tys­jär­jes­tel­män kehit­tä­mistä, esimer­kiksi uusiu­tu­van ener­gian käyttöönottoa.

Ener­gia­neu­vonta Pohjois-Karjalassa

Tilai­suu­den lopuksi ener­gia­neu­voja Anssi Kokko­nen Karelia-amk:sta kertoi kulut­ta­jille ja talo­yh­tiöille tarjot­ta­vasta energianeuvonnasta.

Motiva Oy:n yllä­pi­tämä ener­gia­neu­vonta tarjoaa maksu­tonta opas­tusta kaikille suoma­lai­sille. Yhteyttä voi ottaa joko valta­kun­nal­li­seen Asiaa ener­giasta -neuvon­taan tai maakun­nissa toimi­viin ener­gia­neu­vo­jiin. Pohjois-Karja­lan ja muiden maakun­tien ener­gia­neu­vo­jien yhteys­tie­dot löyty­vät täältä.

Ener­gia­neu­von­nasta saa apua mm. lämmi­tys­jär­jes­tel­män valin­taan, asumi­sen ener­gia­te­hok­kuu­teen ja uusiu­tu­van ener­gian käyt­töön­ot­toon. Talo­yh­tiöille ener­gia­neu­vonta tarjoaa mm. ener­gia­tar­kas­tuk­sia ja talo­yh­tiö­foo­ru­meita, joissa jaetaan tietoa ja osaa­mista talo­yh­tiön kehittämiseksi.

Koko tilai­suu­den tallenne on katsot­ta­vissa täältä:


Kirjoit­taja:

Kaisa Varis, tieto­asian­tun­tija, Kommu­ni­koiva Energia-hanke, Karelia-ammattikorkeakoulu