Karelia-ammattikorkeakoulu järjestää lukukausittain Work Smart -tapahtuman, jonka aikana alueen yritykset esittäytyvät korkeakoulun kampuksilla eri alojen opiskelijoille. Opiskelijoille tapahtuma on hyvä mahdollisuus tutustua paikalla oleviin yrityksiin, verkostoitua sekä löytää harjoittelu- tai työpaikkoja. Useat yritykset tarjoavat myös opinnäytetöiden aiheita. Opiskelijat ovat perinteisesti päässeet kehittämään tapahtumassa myös työnhakutaitojaan ja -dokumenttejaan erilaisissa työpajoissa ja esittelypisteillä. Tänä vuonna Work Smart –tapahtuma järjestettiin yksipäiväisenä tapahtumana yhtä aikaa Tikkarinne- ja Wärtsilä-kampuksilla sekä verkossa. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Karelia-amk:n uravalmentajat.
Kansainvälinen uraohjaamo -hanke (REACT ESR) osallistui tapahtuman järjestelyyn kutsumalla paikalle hankkeen toiminnassa mukana olevia yrityksiä. Vaikka tapahtumaa on järjestetty useiden vuosien ajan, haluttiin tapahtumaa kehittää palvelemaan yhä paremmin myös Karelian kansainvälisiä opiskelijoita. Hanke järjesti kansainvälisille opiskelijoille työpajoja. Lisäksi he pääsivät osallistumaan hankkeen kummiyritysten pikarekrytointiin, jossa yritykset etsivät harjoittelijoita. Päätavoitteena oli tarjota toimintaa tapahtumassa englannin kielellä, huomioiden kansainvälisten opiskelijoiden tarpeet ja haasteet muun muassa harjoittelupaikkojen saamiseksi alueella.
Työpajoissa tunnistettiin omaa osaamista ja harjoiteltiin työhaastattelua
Kansainvälinen uraohjaamo -hanke järjesti Work Smart -tapahtumassa Wärtsilä-kampuksella kaksi työpajaa opiskelijoille yhteistyössä SIMHE-Karelian kanssa. Työpajojen teemoina olivat oman osaamisen tunnistaminen ja työhaastattelun harjoitteleminen. Englanninkielisessä työhaastattelupajassa opiskelijoille oli valmisteltu muutama yleinen työhaastattelukysymys, joihin he pääsivät vastaamaan. Haastattelun jälkeen opiskelijat saivat haastattelijoilta palautetta ja vinkkejä tuleviin työhaastatteluihin. Osaamisen tunnistamisen työpaja järjestettiin suomeksi ja englanniksi. Työpajassa opiskelijat tekivät internetissä persoonallisuustestin, jonka tuloksia he analysoivat yhdessä työpajan vetäjien kanssa ja poimivat niistä osioita, joita voi käyttää esimerkiksi CV:n profiilissa. Testin tulokset jakautuivat useisiin osa-alueisiin ja niistä tarkasteltiin erityisesti omia vahvuuksia ja heikkouksia sekä sitä, miten ne voivat vaikuttaa työelämässä ja urapolulla. Lisäksi pohdittiin sitä, miten paikkansapitäviä persoonallisuustestit ovat, ja tunnistivatko osallistujat itsensä tuloksista.
Työpajoissa oli vilkasta: työhaastattelua harjoitteli kymmenen kansainvälistä opiskelijaa ja oman osaamisen tunnistamisen työpajassa vieraili viisitoista opiskelijaa: seitsemän suomenkielistä ja kahdeksan englanninkielistä. Työpajat tuntuivat vastaavan tarpeeseen. Moni kansainvälinen opiskelija kertoi, ettei ollut koskaan osallistunut työhaastatteluun Suomessa ja harjoitus oli hyvä kokemus. Osaamisen tunnistamisen työpajan parasta antia oli vinkit oman osaamisen sanottamiseen.
Opiskelijoilla hyvät kokemukset tapahtumasta
Kansainvälinen uraohjaamo -hanke keräsi kansainvälisiltä opiskelijoilta palautetta tapahtumasta. Kaiken kaikkiaan tapahtumaa pidettiin onnistuneena ja kiinnostavana. Opiskelijat kiertelivät yritysten esittelypisteillä ja osallistuivat ahkerasti työpajoihin. Moni kirjasi ylös yritysten nimiä mahdollisina harjoittelupaikkojen tarjoajina tulevaisuudessa. Kansainväliset opiskelijat toivoisivat tapahtumaan vielä enemmän yrityksiä, jotka tarjoaisivat harjoittelupaikkoja heille.
Industrial Management -koulutuksessa opiskeleva Irina Serditova kertoi osallistuneensa molempiin englanninkielisiin työpajoihin.
– Työhaastatteluharjoituksesta sain hyödyllisiä kommentteja ja vinkkejä. Osaamisen tunnistamisen työpajassa tein persoonallisuustestin, jonka tuloksia käytiin kanssani läpi ja mietittiin, miten niitä voi hyödyntää työnhaussa. Aion tehdä nyt muutoksia CV:hen ja tehdä siitä kiinnostavamman ja mieleenpainuvamman, Serditova summasi kokemuksiaan.
Serditova piti Work Smart -tapahtumaa hyödyllisenä kokemuksena. Tapahtumassa pääsi oppimaan paikallisista yrityksistä ja valmiudet työnhakuun paranivat.
Yritysten esittelypisteillä innokkaita opiskelijoita jonoksi asti
Work Smart -tapahtumaan osallistuneet yritykset ja organisaatiot olivat pääsääntöisesti erittäin tyytyväisiä tapahtumaan. Erityisesti kehuja saivat aktiiviset opiskelijat, joilla riitti kysymyksiä esittelijöille ja aika ajoin esittelypisteisiin oli opiskelijoita jonoksi asti.
Tapahtumaan osallistuvat yritykset ja organisaatiot olivat kiinnostuneita myös mahdollisuudesta tulla esittelemään toimintaansa eri opintojaksoille tulevaisuudessa.
Kansainvälinen uraohjaamo -hankkeen kummiyritykset osallistuivat tapahtuman yhteydessä järjestettyyn pikarekrytointi-kokeiluun. Yritykset tarjosivat opiskelijoille harjoittelupaikkoja, ja työhaastattelut niihin järjestettiin tapahtumassa. Osa yrityksistä oli etukäteen laatinut harjoittelupaikkakuvauksen, opiskelijat olivat lähettäneet hakemuksensa ja yritys oli sopinut haastatteluajat opiskelijoille Work Smart -tapahtumassa. Redkik Oy mainosti avointa harjoittelupaikkaa esittelypisteellään ja haastatteli siitä kiinnostuneita opiskelijoita paikan päällä. Yrityksen Compliance Manager Elmeri Lemmetyinen piti tapahtumaa erittäin onnistuneena.
-Tapahtuma oli Redkikille menestys! Opiskelijoilla oli erittäin hyviä kysymyksiä ja kiinnostus avoimeen harjoittelupaikkaan ylitti odotuksemme. Myös Karelian henkilöstö oli aktiivisesti yhteydessä ennen tapahtumaa, ja saimme tapahtuman aikana tietoa monista hyödyllisistä asioista, esimerkiksi Tuudo-uudistuksesta, jonka otamme Redkikillä käyttöön. Kaiken kaikkiaan olimme erittäin tyytyväisiä ja osallistumme Work Smart -tapahtumaan varmasti myös jatkossa, kertoi Lemmetyinen.
Ensi syksynä Work Smart -tapahtuma järjestetään kaksipäiväisenä. Yhtenä päivänä tapahtuma on Karelian Tikkarinne-kampuksella ja toisena päivänä Wärtsilä-kampuksella.
Kirjoittajat:
Taru Väisänen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Sanna Jeskanen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Sini-Tuuli Saaristo, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Anastasia Korchinskaya, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Sofiya Meleshkova, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu