Neljä henkilöä istuu pöydän ääressä.

Work Smart -tapah­tu­massa tunnis­tet­tiin omaa osaa­mista, harjoi­tel­tiin työhaas­tat­te­lua ja pikarekrytoitiin

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu järjes­tää luku­kausit­tain Work Smart -tapah­tu­man, jonka aikana alueen yrityk­set esit­täy­ty­vät korkea­kou­lun kampuk­silla eri alojen opis­ke­li­joille. Opis­ke­li­joille tapah­tuma on hyvä mahdol­li­suus tutus­tua paikalla oleviin yrityk­siin, verkos­toi­tua sekä löytää harjoit­telu- tai työpaik­koja. Useat yrityk­set tarjoa­vat myös opin­näy­te­töi­den aiheita. Opis­ke­li­jat ovat perin­tei­sesti pääs­seet kehit­tä­mään tapah­tu­massa myös työn­ha­ku­tai­to­jaan ja -doku­ment­te­jaan erilai­sissa työpa­joissa ja esit­te­ly­pis­teillä. Tänä vuonna Work Smart –tapah­tuma järjes­tet­tiin yksi­päi­väi­senä tapah­tu­mana yhtä aikaa Tikka­rinne- ja Wärt­silä-kampuk­silla sekä verkossa. Tapah­tu­man järjes­te­lyistä vasta­si­vat Karelia-amk:n uravalmentajat. 

Kansain­vä­li­nen uraoh­jaamo -hanke (REACT ESR) osal­lis­tui tapah­tu­man järjes­te­lyyn kutsu­malla paikalle hank­keen toimin­nassa mukana olevia yrityk­siä. Vaikka tapah­tu­maa on järjes­tetty useiden vuosien ajan, halut­tiin tapah­tu­maa kehit­tää palve­le­maan yhä parem­min myös Kare­lian kansain­vä­li­siä opis­ke­li­joita. Hanke järjesti kansain­vä­li­sille opis­ke­li­joille työpa­joja. Lisäksi he pääsi­vät osal­lis­tu­maan hank­keen kummiy­ri­tys­ten pika­rek­ry­toin­tiin, jossa yrityk­set etsivät harjoit­te­li­joita. Pääta­voit­teena oli tarjota toimin­taa tapah­tu­massa englan­nin kielellä, huomioi­den kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den tarpeet ja haas­teet muun muassa harjoit­te­lu­paik­ko­jen saami­seksi alueella. 

Työpa­joissa tunnis­tet­tiin omaa osaa­mista ja harjoi­tel­tiin työhaas­tat­te­lua 

Kansain­vä­li­nen uraoh­jaamo -hanke järjesti Work Smart -tapah­tu­massa Wärt­silä-kampuk­sella kaksi työpa­jaa opis­ke­li­joille yhteis­työssä SIMHE-Kare­lian kanssa. Työpa­jo­jen teemoina olivat oman osaa­mi­sen tunnis­ta­mi­nen ja työhaas­tat­te­lun harjoit­te­le­mi­nen. Englan­nin­kie­li­sessä työhaas­tat­te­lu­pa­jassa opis­ke­li­joille oli valmis­teltu muutama yleinen työhaas­tat­te­lu­ky­sy­mys, joihin he pääsi­vät vastaa­maan. Haas­tat­te­lun jälkeen opis­ke­li­jat saivat haas­tat­te­li­joilta palau­tetta ja vink­kejä tule­viin työhaas­tat­te­lui­hin. Osaa­mi­sen tunnis­ta­mi­sen työpaja järjes­tet­tiin suomeksi ja englan­niksi. Työpa­jassa opis­ke­li­jat tekivät inter­ne­tissä persoo­nal­li­suus­tes­tin, jonka tulok­sia he analy­soi­vat yhdessä työpa­jan vetä­jien kanssa ja poimi­vat niistä osioita, joita voi käyttää esimer­kiksi CV:n profii­lissa. Testin tulok­set jakau­tui­vat usei­siin osa-aluei­siin ja niistä tarkas­tel­tiin erityi­sesti omia vahvuuk­sia ja heik­kouk­sia sekä sitä, miten ne voivat vaikut­taa työelä­mässä ja urapo­lulla. Lisäksi pohdit­tiin sitä, miten paik­kan­sa­pi­tä­viä persoo­nal­li­suus­tes­tit ovat, ja tunnis­ti­vatko osal­lis­tu­jat itsensä tuloksista. 

Työpa­joissa oli vilkasta: työhaas­tat­te­lua harjoit­teli kymme­nen kansain­vä­listä opis­ke­li­jaa ja oman osaa­mi­sen tunnis­ta­mi­sen työpa­jassa vieraili viisi­toista opis­ke­li­jaa: seit­se­män suomen­kie­listä ja kahdek­san englan­nin­kie­listä. Työpa­jat tuntui­vat vastaa­van tarpee­seen. Moni kansain­vä­li­nen opis­ke­lija kertoi, ettei ollut koskaan osal­lis­tu­nut työhaas­tat­te­luun Suomessa ja harjoi­tus oli hyvä kokemus. Osaa­mi­sen tunnis­ta­mi­sen työpa­jan parasta antia oli vinkit oman osaa­mi­sen sanottamiseen. 

Neljä henkilöä istuu pöydän ääressä.
Kansain­vä­li­sen opis­ke­li­ja­rek­ry­toin­nin suun­nit­te­lija Sini-Tuuli Saaristo ja maahan­muut­ta­ja­työn asian­tun­tija Mia Sevo­nius-Male haas­tat­te­li­vat opis­ke­li­joita. Kuva: Anas­ta­sia Korchinskaya.

Opis­ke­li­joilla hyvät koke­muk­set tapah­tu­masta 

Kansain­vä­li­nen uraoh­jaamo -hanke keräsi kansain­vä­li­siltä opis­ke­li­joilta palau­tetta tapah­tu­masta. Kaiken kaik­ki­aan tapah­tu­maa pidet­tiin onnis­tu­neena ja kiin­nos­ta­vana.  Opis­ke­li­jat kier­te­li­vät yritys­ten esit­te­ly­pis­teillä ja osal­lis­tui­vat ahke­rasti työpa­joi­hin. Moni kirjasi ylös yritys­ten nimiä mahdol­li­sina harjoit­te­lu­paik­ko­jen tarjoa­jina tule­vai­suu­dessa. Kansain­vä­li­set opis­ke­li­jat toivoi­si­vat tapah­tu­maan vielä enemmän yrityk­siä, jotka tarjoai­si­vat harjoit­te­lu­paik­koja heille. 

Industrial Mana­ge­ment -koulu­tuk­sessa opis­ke­leva Irina Serdi­tova kertoi osal­lis­tu­neensa molem­piin englan­nin­kie­li­siin työpajoihin. 

– Työhaas­tat­te­lu­har­joi­tuk­sesta sain hyödyl­li­siä komment­teja ja vink­kejä. Osaa­mi­sen tunnis­ta­mi­sen työpa­jassa tein persoo­nal­li­suus­tes­tin, jonka tulok­sia käytiin kans­sani läpi ja mietit­tiin, miten niitä voi hyödyn­tää työn­haussa. Aion tehdä nyt muutok­sia CV:hen ja tehdä siitä kiin­nos­ta­vam­man ja mieleen­pai­nu­vam­man, Serdi­tova summasi kokemuksiaan. 

Serdi­tova piti Work Smart -tapah­tu­maa hyödyl­li­senä koke­muk­sena. Tapah­tu­massa pääsi oppi­maan paikal­li­sista yrityk­sistä ja valmiu­det työn­ha­kuun paranivat. 

Yritys­ten esit­te­ly­pis­teillä innok­kaita opis­ke­li­joita jonoksi asti  

Work Smart -tapah­tu­maan osal­lis­tu­neet yrityk­set ja orga­ni­saa­tiot olivat pääsään­töi­sesti erit­täin tyyty­väi­siä tapah­tu­maan. Erityi­sesti kehuja saivat aktii­vi­set opis­ke­li­jat, joilla riitti kysy­myk­siä esit­te­li­jöille ja aika ajoin esit­te­ly­pis­tei­siin oli opis­ke­li­joita jonoksi asti. 

Tapah­tu­maan osal­lis­tu­vat yrityk­set ja orga­ni­saa­tiot olivat kiin­nos­tu­neita myös mahdol­li­suu­desta tulla esit­te­le­mään toimin­taansa eri opin­to­jak­soille tulevaisuudessa. 

Kansain­vä­li­nen uraoh­jaamo -hank­keen kummiy­ri­tyk­set osal­lis­tui­vat tapah­tu­man yhtey­dessä järjes­tet­tyyn pika­rek­ry­tointi-kokei­luun. Yrityk­set tarjo­si­vat opis­ke­li­joille harjoit­te­lu­paik­koja, ja työhaas­tat­te­lut niihin järjes­tet­tiin tapah­tu­massa. Osa yrityk­sistä oli etukä­teen laati­nut harjoit­te­lu­paik­ka­ku­vauk­sen, opis­ke­li­jat olivat lähet­tä­neet hake­muk­sensa ja yritys oli sopinut haas­tat­te­lua­jat opis­ke­li­joille Work Smart -tapah­tu­massa. Redkik Oy mainosti avointa harjoit­te­lu­paik­kaa esit­te­ly­pis­teel­lään ja haas­tat­teli siitä kiin­nos­tu­neita opis­ke­li­joita paikan päällä. Yrityk­sen Compliance Manager Elmeri Lemme­tyi­nen piti tapah­tu­maa erit­täin onnistuneena. 

-Tapah­tuma oli Redki­kille menes­tys! Opis­ke­li­joilla oli erit­täin hyviä kysy­myk­siä ja kiin­nos­tus avoi­meen harjoit­te­lu­paik­kaan ylitti odotuk­semme. Myös Kare­lian henki­löstö oli aktii­vi­sesti yhtey­dessä ennen tapah­tu­maa, ja saimme tapah­tu­man aikana tietoa monista hyödyl­li­sistä asioista, esimer­kiksi Tuudo-uudis­tuk­sesta, jonka otamme Redki­killä käyt­töön. Kaiken kaik­ki­aan olimme erit­täin tyyty­väi­siä ja osal­lis­tumme Work Smart -tapah­tu­maan varmasti myös jatkossa, kertoi Lemmetyinen.

Ensi syksynä Work Smart -tapah­tuma järjes­te­tään kaksi­päi­väi­senä. Yhtenä päivänä tapah­tuma on Kare­lian Tikka­rinne-kampuk­sella ja toisena päivänä Wärtsilä-kampuksella. 

Kaksi henkilöä seisoo pöydän takana.
Redkik Oy:n Compliance Manager Elmeri Lemme­tyi­nen haas­tat­teli tapah­tu­man aikana useita avoi­mesta harjoit­te­lu­pai­kasta kiin­nos­tu­neita opis­ke­li­joita. Haas­tat­te­lu­jen ajan esit­te­ly­pis­teestä vastasi Kare­lian opis­ke­lija ja Redkik Oy:n Product Specia­list Katha­rina Abelita. Kuva: Sanna Jeskanen.

Kirjoit­ta­jat:  

Taru Väisä­nen, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Sanna Jeska­nen, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Sini-Tuuli Saaristo, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Anas­ta­sia Korc­hins­kaya, projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Sofiya Melesh­kova, projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu