Avoin ammattikorkeakoulutus osaamisen kehittämisen välineenä

Avoin korkeakouluopetus on vakiinnuttanut asemansa koulutusjärjestelmässä ja sen suosio osaamisen kehittämisen välineenä on jatkunut. Sekä yliopistojen että ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden opintosuoritusten määrät ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Vuosi 2021 oli avoimen korkeakouluopetuksen osalta sikäli historiallinen, että ensimmäistä kertaa avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettiin opintoja enemmän kuin avoimessa yliopistossa. Opiskelijoita oli edelleen avoimessa yliopistossa enemmän. Kuitenkin avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat suorittivat enemmän opintoja kuin avoimen yliopiston opiskelijat. (Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen 2021).

Avoin ammattikorkeakoulu Suomessa vuonna 2021

Opetushallinnon tilastopalvelu Vipusen (2021) mukaan oli avoimessa korkeakoulussa 90624 opiskelijaa ja opiskelijat suorittivat yhteensä 574 515 opintopistettä. Suurimmat avoimen korkeakouluopetuksen järjestäjät olivat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Laurea, Haaga-Helia ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Suosituin koulutusala avoimessa ammattikorkeakoulussa oli aikaisempien vuosien tavoin terveys- ja hyvinvointiala. Tämän jälkeen tulevat kauppa, hallinto ja oikeustieteet sekä tietojenkäsittely ja tietoliikenne. Opiskelijoista suurin osa on naisia ja noin kolmannes miehiä.

Katsaus vuoteen 2021 Kareliassa

Kareliassa vuosi 2021 oli hyvin samantapainen kuin edellinen vuosi 2020. Vuonna 2021 Kareliassa opiskeli yli 5000 avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijaa ja he suorittivat noin 17 000 opintopistettä. Valtakunnallisesti suositut koulutusalat olivat suosituimpia myös Kareliassa.

Opiskelijoista Pohjois-Karjalasta oli 49 %, eli suurin osa oli muualta Suomesta. Opiskelijoiden keski-ikä oli 36,4 vuotta ja peräti 77 % opiskelijoista oli naisia.

Opinnoista on hyötyä monella tavalla

Tehdyn palautekyselyn mukaan 92 % opiskelijoista suosittelee opiskelua Karelian avoimessa ammattikorkeakoulussa. Opiskelijat pitävät oppimaansa tulevaisuuden kannalta hyödyllisenä. Opinnoissa saatuja tietoja hyödynnetään esimerkiksi omassa työssä, työn kehittämisessä, urasuunnittelussa ja alanvaihtamisessa sekä tutkinto-opintoihin hakeutumisessa ja osana muita opintoja.

Runsas ja monipuolinen verkko-opintotarjonta mahdollistavat sujuvan opiskelun. Erityistä kiitosta palautekyselyyn vastanneet antavat asiantuntevista opettajista ja sujuvasta yhteistyöstä henkilöstön kanssa.

Karelian Avoimen AMK:n tarjontaan voit tutustua täällä: https://www.karelia.fi/avoin-amk/


Kirjoittaja:

Mervi Lätti, erikoissuunnittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu