Avoin ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tus osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen välineenä

Avoin korkea­kou­luo­pe­tus on vakiin­nut­ta­nut asemansa koulu­tus­jär­jes­tel­mässä ja sen suosio osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen väli­neenä on jatku­nut. Sekä yliopis­to­jen että ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen opis­ke­li­joi­den opin­to­suo­ri­tus­ten määrät ovat kasva­neet vuosi vuodelta.

Vuosi 2021 oli avoimen korkea­kou­luo­pe­tuk­sen osalta sikäli histo­rial­li­nen, että ensim­mäistä kertaa avoi­messa ammat­ti­kor­kea­kou­lussa suori­tet­tiin opin­toja enemmän kuin avoi­messa yliopis­tossa. Opis­ke­li­joita oli edel­leen avoi­messa yliopis­tossa enemmän. Kuiten­kin avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun opis­ke­li­jat suorit­ti­vat enemmän opin­toja kuin avoimen yliopis­ton opis­ke­li­jat. (Opetus­hal­lin­non tilas­to­pal­velu Vipunen 2021).

Avoin ammat­ti­kor­kea­koulu Suomessa vuonna 2021

Opetus­hal­lin­non tilas­to­pal­velu Vipusen (2021) mukaan oli avoi­messa korkea­kou­lussa 90624 opis­ke­li­jaa ja opis­ke­li­jat suorit­ti­vat yhteensä 574 515 opin­to­pis­tettä. Suurim­mat avoimen korkea­kou­luo­pe­tuk­sen järjes­tä­jät olivat Kaak­kois-Suomen ammat­ti­kor­kea­koulu, Laurea, Haaga-Helia ja Jyväs­ky­län ammattikorkeakoulu.

Suosi­tuin koulu­tusala avoi­messa ammat­ti­kor­kea­kou­lussa oli aikai­sem­pien vuosien tavoin terveys- ja hyvin­voin­tiala. Tämän jälkeen tulevat kauppa, hallinto ja oikeus­tie­teet sekä tieto­jen­kä­sit­tely ja tieto­lii­kenne. Opis­ke­li­joista suurin osa on naisia ja noin kolman­nes miehiä.

Katsaus vuoteen 2021 Kareliassa

Kare­liassa vuosi 2021 oli hyvin saman­ta­pai­nen kuin edel­li­nen vuosi 2020. Vuonna 2021 Kare­liassa opis­keli yli 5000 avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun opis­ke­li­jaa ja he suorit­ti­vat noin 17 000 opin­to­pis­tettä. Valta­kun­nal­li­sesti suosi­tut koulu­tusa­lat olivat suosi­tuim­pia myös Kareliassa.

Opis­ke­li­joista Pohjois-Karja­lasta oli 49 %, eli suurin osa oli muualta Suomesta. Opis­ke­li­joi­den keski-ikä oli 36,4 vuotta ja peräti 77 % opis­ke­li­joista oli naisia.

Opin­noista on hyötyä monella tavalla

Tehdyn palau­te­ky­se­lyn mukaan 92 % opis­ke­li­joista suosit­te­lee opis­ke­lua Kare­lian avoi­messa ammat­ti­kor­kea­kou­lussa. Opis­ke­li­jat pitävät oppi­maansa tule­vai­suu­den kannalta hyödyl­li­senä. Opin­noissa saatuja tietoja hyödyn­ne­tään esimer­kiksi omassa työssä, työn kehit­tä­mi­sessä, urasuun­nit­te­lussa ja alan­vaih­ta­mi­sessa sekä tutkinto-opin­toi­hin hakeu­tu­mi­sessa ja osana muita opintoja.

Runsas ja moni­puo­li­nen verkko-opin­to­tar­jonta mahdol­lis­ta­vat sujuvan opis­ke­lun. Erityistä kiitosta palau­te­ky­se­lyyn vastan­neet antavat asian­tun­te­vista opet­ta­jista ja suju­vasta yhteis­työstä henki­lös­tön kanssa.

Kare­lian Avoimen AMK:n tarjon­taan voit tutus­tua täällä: https://www.karelia.fi/avoin-amk/


Kirjoit­taja:

Mervi Lätti, erikois­suun­nit­te­lija, Karelia-ammattikorkeakoulu