Elin­voi­maa yhteis­työstä yritys­ten kanssa

Ammat­ti­kor­kea­kou­lut ovat linkki korkea­kou­lun, tutki­muk­sen ja työelä­män välillä. Maakun­nal­li­silla ammat­ti­kor­kea­kou­luilla on rooli alueen kehit­tä­jänä paitsi tuot­ta­malla osaavia asian­tun­ti­joita työelä­mään niin myös kehit­tä­mällä yrityk­sissä ja työor­ga­ni­saa­tioissa käyt­töö­no­tet­ta­via innovaatioita.

Viime vuonna Kare­liasta valmis­tui lähes 1 000 uutta osaajaa, ja noin 70 % Kare­liassa tutkin­non suorit­ta­neista työl­lis­tyy maakun­taan. Ylemmän tutkin­non suorit­ta­jat ovat jo työelä­mässä toimi­via asian­tun­ti­joita. Amk-tutkin­non suorit­ta­neet ovat insi­nöö­rejä, sairaan­hoi­ta­jia, trade­no­meja sekä matkai­lun ja median uusia osaajia. Tutkin­to­kou­lu­tuk­sen lisäksi vuosit­tain erilai­siin lyhyt­kes­toi­sem­piin koulu­tuk­siin osal­lis­tuu noin 10 000 henkilöä.

Koulu­tus­teh­tä­vän lisäksi Karelia tekee aktii­vista tutki­mus-, kehit­tä­mis- ja inno­vaa­tio­työtä (TKI) maakun­nan yritys­ten ja työor­ga­ni­saa­tioi­den kanssa. TKI-yhteis­työn tavoit­teena on tukea yritys­ten kehit­ty­mistä ja asemaa kilpail­luilla mark­ki­noilla sekä synnyt­tää sitä kautta maakun­taan elin­voi­maa ja työpaik­koja. Vuosit­tain tähän yhteis­työ­hön Kare­lian kanssa osal­lis­tuu noin 800 organisaatiota.

Saimme tervei­siä halli­tuk­sen kevään kehys­rii­hestä, että ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen ja yritys­ten yhteis­työ­hön Suomen elin­voi­man ja työl­li­syy­den kasvussa luote­taan kovasti. Tämä tarkoit­taa pientä koro­tusta ammat­ti­kor­kea­kou­lun laki­sää­tei­sen TKI-tehtä­vän rahoi­tuk­seen sekä vero­kan­nus­teita yrityk­sille. Kuiten­kin suurin osa TKI-rahoi­tuk­sesta perus­tuu pirs­ta­lei­seen hanke­ra­hoi­tuk­seen, joka ei ole pitkä­kes­toi­sen ja osaa­mis­pe­rus­tei­sen yhteis­ke­hit­tä­mi­sen kannalta järke­vin ratkaisu yritys­ten tai ammat­ti­kor­kea­kou­lun näkö­kul­masta. Valtion budje­tista tuleva rahoi­tus ei kohdennu mikro- ja pk-yritys­val­tai­seen Itä-Suomeen eikä se myös­kään riitä tarvit­ta­vaan nousu­joh­tei­seen TKI-panos­tuk­seen Suomessa.

Ammat­ti­kor­kea­kou­luja edus­tava Arene ry ja yrityk­siä edus­tava Keskus­kaup­pa­ka­mari ovat esit­tä­neet selkeitä linjauk­sia TKI-rahoi­tuk­sen kohden­ta­mi­sesta uudel­leen tuke­maan parem­min yritys­ken­tän ja korkea­kou­lu­lai­tok­sen välistä yhteis­työtä. Sekä ammat­ti­kor­kea­kou­lut että eri kokoi­set yrityk­set tarvit­se­vat siilou­tu­nutta hanke­ra­hoi­tusta kestä­väm­män rahoi­tus­poh­jan ja mahdol­li­suuk­sia eri kokoi­sille yrityk­sille kehit­tyä ja kasvaa, jotta maakun­nat pysyvät elin­voi­mai­sina myös tule­vina vuosina.

Anne Ilvonen

Tutki­mus- ja kehit­tä­mis­joh­taja
Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu

(Kolumni on julkaistu Karja­lai­sessa 30.4.2022 Kare­lian Ylihuo­mi­sen osaa­mista -sarjassa)