Mies tutkii aurinkopaneeleita

Ener­gian rooli arjessa kasvaa – yhä useampi kiin­nos­tu­nut aktii­vi­sesta energiatoimijuudesta

Ener­gian rooli arjessa on kasva­massa, kun ener­gian tuotan­nossa ja käytössä siir­ry­tään yhä vähä­hii­li­sem­piin mene­tel­miin. Käyn­nissä olevan ener­gia­mur­rok­sen kannalta kansa­lai­siin ja heidän ilmasto- ja ener­gia­va­lin­toi­hinsa kohdis­tuu yhä enemmän kiin­nos­tusta ja painetta ener­gia­mur­rok­sen toteut­ta­jina sekä aktii­vi­sina ilmas­to­po­li­tii­kan toimi­joina. Talou­del­li­set seikat ovat saaneet monet pohti­maan miten ottaa enemmän päätän­tä­val­taa omasta ener­gian­tuo­tan­nosta sekä ener­gian käytöstä. Myös vallit­seva geopo­liit­ti­nen tilanne voi saada kiin­nos­tu­maan omasta ener­gian­ku­lu­tuk­sesta, ener­giao­ma­va­rai­suu­desta sekä energiapolitiikasta.

Energia-alan päätök­sen­teossa keskei­siä ovat aikai­sem­min olleet tekni­set ja talou­del­li­set näkö­kul­mat. Viime vuosina ilmas­to­ta­voit­teet ja niiden myötä ympä­ris­tö­nä­kö­kul­mat ovat nous­seet voimak­kaam­min osaksi ener­gia­po­li­tiik­kaa. Tämän lisäksi ener­gia­po­liit­ti­seen keskus­te­luun on nostettu mukaan sosi­aa­lista oikeu­den­mu­kai­suutta kuvaa­via käsit­teitä, kuten ener­gia­oi­keu­den­mu­kai­suus, ener­gia­de­mo­kra­tia sekä energiaköyhyys.

Oikeu­den­mu­kai­suus ja demo­kra­tia ovat mukana energiamurroksessa

Sosi­aa­li­nen oikeu­den­mu­kai­suus näyt­täy­tyy ener­gia­mur­rok­sessa ener­gia­oi­keu­den­mu­kai­suu­tena, jossa jaetaan oikeu­den­mu­kai­sesti ener­gia­pal­ve­lui­den hyödyt ja haitat sekä pyri­tään edis­tä­mään osal­lis­ta­vam­paa, vasta­vuo­roista vies­tin­tää osana ener­gia­po­liit­tista päätöksentekoa.

Ener­gia­de­mo­kra­tia taas näyt­täy­tyy yhteis­kun­tana, joka pyrkii korvaa­maan fossii­li­set polt­toai­neet uusiu­tu­valla ener­gialla. Ener­gia­de­mo­kra­tiassa on tärkeää, että kansa­lai­silla on yhtä­läi­set mahdol­li­suu­det ryhtyä ener­gian pien­tuot­ta­jiksi. Ener­gia­de­mo­kra­tiassa tämä tarkoit­taa ener­gia­jär­jes­tel­män hajau­tu­mista: useampi kansa­lai­nen toimii itse ener­gian kulut­ta­jana, ener­gian tuot­ta­jana, ener­gia­pal­ve­lui­den tuot­ta­jana sekä päätöksentekijänä.

Ener­gia­oi­keu­den­mu­kai­suu­teen ja ener­gia­de­mo­kra­ti­aan kytkey­tyy myös käsite ener­gia­köy­hyys. Ener­gia­köy­hyy­den tilassa kansa­lai­silla ei ole varaa ener­gia­pal­ve­lui­hin alhais­ten tulojen, korkei­den ener­gia­kus­tan­nus­ten tai kodin huonon ener­gia­te­hok­kuu­den takia. Ener­gia­kan­sa­lai­suu­della ja ener­giayh­tei­söillä on nähty olevan ener­gia­köy­hyyttä vähen­tä­viä teki­jöitä. Ener­gia­mur­ros ei kuiten­kaan etene alueel­li­sesti tasa-arvoi­sesti. Tämä koskee erityi­sesti väes­töl­tään taan­tu­via tai muut­to­tap­piol­li­sia alueita. Tule­vai­suu­dessa hajau­te­tut virtu­aa­li­set ener­giayh­tei­söt voivat hieman helpot­taa alueel­lista epätasa-arvoa sekä edistää ener­gia­kan­sa­lai­suutta osana yhteisöjä.

Ener­gia­kan­sa­lai­suus muuttaa kulut­ta­jan roolin aktii­vi­seksi – keskiössä arjen valinnat

Ener­gia­mur­rok­sen kannalta keskei­nen piirre erityi­sesti sähkö­ener­gia­jär­jes­tel­mien murrok­sessa on asiak­kai­den (custo­mer) roolin siir­ty­mi­nen sähkön­käyt­tä­jistä (consu­mer) myös sähkön­tuot­ta­jiksi (producer) sekä ohjat­ta­vissa olevien resurs­sien tarjoa­jiksi (provi­der). Edellä maini­tut roolit muodos­tava ns. aktii­vi­sen asiak­kaan (prosu­mer), joka voi olla yksit­täi­nen koti­ta­lous, talo­yh­tiö, kort­te­li­ko­ko­nai­suus, yritys tai virtu­aa­li­nen yhteisö.

Ener­gia­kan­sa­lai­suus miel­le­tään ihmisen aktii­vi­seksi osal­lis­tu­mi­seksi eri ener­gia­jär­jes­tel­miin sekä ener­gia­po­li­tii­kan ja uutis­ten seuraa­mi­seen. Ener­gia­kan­sa­lai­nen ottaa osaa ener­gia­kes­kus­te­lui­hin ja eri ener­gia­va­lin­to­jen teke­mi­seen, seuraa ja optimoi omaa ener­gian­ku­lu­tus­taan ja on tietoi­nen mahdol­li­suuk­sis­taan vaikut­taa ympä­ris­töön esimer­kiksi tekno­lo­gis­ten lait­tei­den ja digi­ta­li­saa­tion avulla.

Jo pelkkä kulu­tuk­sen muut­ta­mi­nen on tärkeää silloin, kun ener­giaa ei pystytä tuot­ta­maan itse­näi­sesti tai yhtei­sönä. Tämä näkö­kulma mahdol­lis­taa kaikille ener­gia­kan­sa­lai­suu­den ja osal­li­suu­den kestä­väm­pään ener­gia­jär­jes­tel­mään arjen kulu­tusta muuttamalla.

Ener­gia­kan­sa­lai­suu­den eri tasot

Perus­ku­lut­taja käyttää pääasial­li­sesti jonkun muun tuot­ta­maa ja jake­le­maa ener­giaa eikä seuraa aktii­vi­sesti ener­gi­aan liit­ty­vää uutisointia.

Aktii­vi­nen kulut­taja on enemmän tietoi­nen omasta kulu­tuk­ses­taan, ener­giasta ja ener­gia­te­hok­kuu­desta yleensä, ja tekee aktii­vi­sia toimen­pi­teitä paran­taak­seen esimer­kiksi ener­gia­te­hok­kuut­taan. Aktii­vi­nen kulut­taja seuraa ener­gia­kes­kus­te­lua eri medioista.

Aktii­vi­nen energiakansalainen/prosu­mer tuottaa itse ener­giaa, optimoi mahdol­li­sesti omaa ener­gian­ku­lu­tus­taan tekno­lo­gian ja datan avulla sekä osal­lis­tuu aktii­vi­sesti ener­gia­mark­ki­noille. Aktii­vi­nen ener­gia­kan­sa­lai­nen saattaa luoda omia keskus­te­lu­ryh­miä sekä kommentoi/neuvoo muita ryhmän jäseniä. Aktii­vi­nen ener­gia­kan­sa­lai­nen osal­lis­tuu myös päätök­sen­teon kunta­ta­son keskus­te­luun aktiivisesti.

Prosu­mer ja inno­su­mer kehit­tää aktii­vi­sesti käyt­tä­määnsä ener­gia­tek­no­lo­giaa ja dataa sekä mahdol­li­sesti sovel­luk­sia ja palve­luita omaan tai toisten käyttöön.

Ener­gia­kan­sa­lai­suu­den osal­lis­tu­mi­sen tasoi­hin liittyy paljon uusia tekno­lo­gi­sia ratkai­suja tuotan­non ja palve­lui­den sekä osal­lis­ta­mi­sen osalta. Digi­taa­li­set vies­tin­tä­pal­ve­lut ovat tärkeässä roolissa vertais­tuen, osal­lis­ta­mi­sen, jouk­kois­ta­mi­sen sekä suoran vaikut­ta­mi­sen näkökulmasta.

Ener­gia­kan­sa­lai­suu­den perus­tana on taito lukea energiatietoa

Ener­gia­kan­sa­lai­suu­den kannalta merkit­tä­vää on ener­gia­tie­don luku­taito eli kyky tunnis­taa ener­gia­tie­don tarpeita sekä tiedon­läh­teitä ja käyttää lähteitä tarvi­tun tiedon hank­ki­mi­seksi. Lisäksi on tarpeen osata arvioida tiedon laatua ja tilan­tee­seen sopi­vuutta sekä analy­soida, ymmär­tää ja käyttää tietoa ener­gia­pää­tök­seen liit­ty­vissä asioissa. On tärkeää, että on olemassa mitta­reita ja muita väli­neitä, joilla ener­gia­tie­don luku­tai­toa voidaan arvioida. Niiden avulla saadaan tietoa ener­gia­tie­don ja siihen liit­ty­vän koulu­tuk­sen tarpeista.

Ener­gia­tie­don luku­tai­dolla on merkit­tävä vaiku­tus ilmas­to­ta­voit­tei­siin: suurempi tietoi­suus energia-asioista johtaa toden­nä­köi­sesti niin talou­del­li­sesti kuin ilmas­ton kannalta parem­piin valin­toi­hin ja ener­gia­käyt­täy­ty­mi­sen muutok­siin. Tutki­joi­den mukaan ener­gia­tie­don luku­tai­don tuli­si­kin olla kansa­lais­taito, sillä ener­gi­aan liit­ty­viä ratkai­suja tehdään joka päivä. Vähäi­nen tai olema­ton ener­gia­tie­don luku­taito saattaa rajoit­taa merkit­tä­västi yksilön mahdol­li­suuk­sia tehdä oikeita ja ener­gia­te­hok­kaita valin­toja sekä päätök­siä. Tällai­sia perus­ar­keen liit­ty­viä päätök­siä ja valin­toja ovat mm. sähkön ja veden käyttö, sähkö- tai lämpö­so­pi­mus, lämmi­tys­muo­don valinta, laite­han­kin­nat ja ajoneu­vo­jen hankin­nat sekä käyttö.

Ener­gia­mur­ros tulee digi­ta­li­saa­tion myötä moni­puo­lis­ta­maan ener­gia­mark­ki­noita, palve­luita ja tekno­lo­gioita. Samalla ener­gi­aan liit­tyvä luku­taito voi myös moni­mut­kais­tua auto­ma­ti­soin­nista ja älylait­teista huoli­matta. Tietoa tulee olemaan merkit­tä­väsi nykyistä enemmän, ja siitä pitää osata suodat­taa oleel­li­nen. Digi­ta­li­saa­tion tuomat työka­lut autta­vat opti­moi­maan ener­gian­ku­lu­tuk­sen päätök­siä, mutta ns. pako­te­tulla käytöllä eli ihmisen omilla lopul­li­silla valin­noilla on vielä pitkään merkitystä.

Ener­gia­kan­sa­lai­suus on myös toteu­tet­ta­vissa ener­giayh­tei­sön keinoin

Ener­gia­kan­sa­lai­suus voidaan nähdä monen kohdalla myös yhtei­söl­li­senä toimin­tana eli ener­giayh­tei­söinä. Ener­giayh­tei­sö­jen muodos­ta­mi­seen kannus­taa merkit­tä­västi uusiu­tu­van ener­gian, etenkin aurin­koe­ner­gian ja lämpö­pump­pu­tek­no­lo­gian, laske­vat hinnat ja kehit­ty­neet teknologiat.

Ener­giayh­tei­sö­jen toimin­ta­malli perus­tuu pitkälti jaka­mis­ta­lou­teen. Jaka­mis­ta­lou­della viita­taan yleensä yhtei­seen tai yhtei­söl­li­seen kulut­ta­mi­seen, käyt­töön sekä tuotantoon.Nykyaikainen jaka­mis­ta­lou­den malli on yhdis­telmä yhtei­söl­li­siä toimin­ta­ta­poja sekä moder­neja yhtey­den­pi­don muotoja.Jakamistalouden liittyy myös lähei­sesti termi yhtei­söl­li­nen kulutus (colla­bo­ra­tive consumption).

Ener­giayh­tei­sö­jen erityi­senä vahvuu­tena voidaan pitää yhtei­sö­jen riip­pu­mat­to­muutta sekä suurem­paa ener­giao­ma­va­rai­suutta ja päätän­tä­val­taa ener­giasta, mitkä koetaan tärkeinä kritee­reinä yhtei­söjä muodos­taessa. Yhtei­söl­li­sen ener­gian tuotan­nossa ja ener­gia­kan­sa­lai­suu­den edis­tä­mi­sessä keskei­senä vahvuu­tena on usean kansa­lai­sen mahdol­li­suus osal­lis­tua aktii­vi­sem­min ener­gian tuotan­toon. Lisäksi pieni­muo­tois­ten­kin ener­giayh­tei­sö­jen yhtei­sin­ves­toin­nit voivat muuttua kannat­ta­viksi verrat­tuna yksilön teke­mään investointiin.

Ener­giayh­tei­söissä koros­tu­vat yksit­täis­ten ener­gia­kan­sa­lais­ten yhtei­nen arvo­pohja ja iden­ti­teetti. Paik­ka­si­don­nai­sissa lähie­ner­giayh­tei­söissä iden­ti­teetti kytkey­tyy lähiym­pä­ris­töön ja siihen, kuinka ener­giayh­tei­söllä voidaan vastata sen haas­tei­siin. Hajau­tet­tu­jen eli virtu­aa­lis­ten ener­giayh­tei­sö­jen osalta iden­ti­teetti raken­tuu esimer­kiksi yhtei­sistä kiin­nos­tuk­sen­koh­teista, kuten uusiu­tu­van ener­gian tekno­lo­giasta tai kestä­västä kehi­tyk­sestä. Yhtei­sön yhtei­set arvot ja iden­ti­teetti luovat pohjan jaetun näke­myk­sen ja hyväk­syt­tä­vyy­den yhtei­sön perus­ta­mi­sessa ja myöhem­min yhtei­sön kaikessa toimin­nassa sekä kehit­tä­mi­sessä. Yhtei­söl­li­nen hallin­nointi ja omis­ta­juus takaa­vat sen, että kaikkia yhtei­sön jäseniä kuul­laan, ja hyödyt sekä riskit jakaan­tu­vat reilusti kaik­kien jäsen­ten kesken.

Ener­giayh­tei­sö­jen kannalta suurim­mat mahdol­li­suu­det kasvulle ovat siellä, jossa useat yksilöt jo jakavat tai haluai­si­vat jakaa resurs­seja, mutta jossa ei ole tarjon­taa palve­luille. Lisäksi mahdol­li­suuk­sia on paikoissa, joissa on kehit­ty­mässä uusia digi­taa­li­sia palveluita.

Kommu­ni­koiva energia –hanke edistää energiakansalaisuutta

Kare­lian Kommu­ni­koiva energia -hanke pyrkii tuomaan laaja-alai­sesti esille ener­gia­mur­rok­sen ilmiöitä ja käsit­teitä sekä edis­tä­mään ener­gia­kan­sa­lai­suutta. Hanke tarjoaa tietoa ener­gia­mur­rok­seen liit­ty­vistä teemoista webi­naa­rien, julkai­su­jen, neuvon­nan sekä pilo­toin­ti­koh­teista saatu­jen tieto­jen kautta. Hank­keen kehit­tä­mis­toi­missa on mukana moni­puo­li­sesti alan yrityk­siä sekä muita sidos­ryh­miä. Kommu­ni­koiva energia -hanke tuo ener­gia­kan­sa­lai­suu­den edis­tä­mi­seen ener­giayh­tei­sö­jen kehit­tä­mi­sen sekä yhtei­söl­li­sen vaikut­ta­mi­sen näkökulman.

Kommu­ni­koiva energia -hanke järjesti 31.3.2022 hybri­di­ta­pah­tu­man “Oletko sinäkin ener­gia­kan­sa­lai­nen?”, jossa käsi­tel­tiin laajasti alan asian­tun­ti­joi­den voimin ener­gia­kan­sa­lai­suutta eri näkö­kul­mista. Tilai­suu­dessa käytiin kansan­ta­jui­sesti ja syvä­luo­taa­vasti läpi, mitä ener­gia­kan­sa­lai­suus tarkoit­taa, ja miten kulut­ta­jat voivat edistää ener­gia­mur­rok­sen toteu­tu­mista sekä vaikut­taa omaa ener­gian­ku­lu­tuk­seen- ja tuotan­toon. Tutustu tilai­suu­den tallen­tee­seen tästä.


Kirjoit­taja:

Kim Blom­qvist, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Teksti perus­tuu kirjoit­ta­jan aiemmin julkai­se­maan artik­ke­liin ” Ener­gia­kan­sa­lai­suus ener­gia­mur­rok­sessa – kulut­ta­jista aktii­vi­siksi ener­gia­toi­mi­joiksi” joka on julkaistu Kommu­ni­koiva Energia -hank­keen verk­ko­si­vuilla 9.5.2022.