Karelian vuoden AMK-opinnäytetyössä selvitettiin taimikonhoitorästien syntymisen syitä

Itä-Suomessa metsätalous on merkittävä toimiala. Alalla on havaittu, että yksityismetsänomistajat eivät useinkaan hanki metsänhoitoon liittyviä palveluita. Tästä johtuen metsien hoito voi jäädä puutteelliseksi.

Karelia-ammattikorkeakoulun vuoden 2021 AMK-opinnäytetyössä metsätalouden opiskelija Salla Tanskanen perehtyi siihen, miksi yksityismetsänomistajat eivät halua hankkia taimikonhoitotöitä ostopalveluna. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Kainuun Metsänhoitoyhdistys.

Opinnäytetyössä todettiin, että metsänhoitorästien syntyminen liittyy asiakkaan ja palveluntarjoajan välisen vuorovaikutuksen haasteisiin, oman työn riittävyyden yliarviointiin, terveyssyihin ja taloudelliseen ostokykyyn.

Kainuun Metsänhoitoyhdistyksen johtaja Marko Koskela oli tyytyväinen työn tuloksiin.

– Tutkimus toi esille syitä, jotka ovat johtaneet taimikonhoitorästien syntymiseen yksityismetsissä. Saimme tutkimuksesta hyvää aineistoa, jota yhdistyksemme voi lähteä hyödyntämään esimerkiksi asiakassegmentoinnissa ja markkinoinnissa.

Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää laajasti myös muissa metsäalan organisaatioissa, jotka markkinoivat ja myyvät metsäpalveluita metsänomistajille.

Vuoden opinnäytetyön valinnan teki Karelia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyöryhmä.

Salla Tanskanen. Yksityismetsänomistajien ostokäyttäytyminen taimikonhoitopalveluihin liittyen: syitä taimikonhoitorästien syntymiselle.  https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105199488