Karelian vuoden YAMK-opinnäytetyössä kehitettiin luontomenetelmäopas ikäihmisten perhehoitoon

 Luonto kiinteänä ja tärkeänä osana suomalaista sielunmaisemaa on tunnustettu myös terveydenhuollon parissa. Karelia-ammattikorkeakoulun vuoden 2021 ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon parhaaksi opinnäytetyöksi on valittu terveydenhoitaja (YAMK) Sanna Kososen ikäosaamisen kehittämisen ja johtamisen opinnäytetyö Luontomenetelmäosaamisen kehittäminen ikäihmisten perhehoidossa. Opinnäyte on tehty Kiteen Evankelisen Kansanopiston toimeksiannosta.

Kososen opinnäytetyö kohdistuu ikäihmisten perhehoidon työtapojen kehittämiseen luontomenetelmiä hyödyntäen. Menetelmät nostavat keskiöön luonnon merkityksen ikäihmisten hyvinvoinnin ja elämänlaadun parantajana.

– Kun mielihyvän, elämänilon, kävelykyvyn sekä sanatkin menettänyt ikäihminen saa oman näköisen elämän takaisin, alkaa tapahtumaan. Esimerkiksi entinen kova kalamies ei ollut päässyt vesille vuosikymmeniin, ja se alkoi väistämättä vaikuttaa mielialaan. Itsekunnioitus palasi, kun hän pääsi opettamaan muille kalastustaitoja, kertoo Kosonen.

Luontomenetelmien käyttäminen ikäihmisten kanssa työskenneltäessä soveltuu erityisen hyvin suomalaiseen kulttuuriin ja motivoi ikäihmisiä, jotka ovat elämässään tottuneet luonnossa toimimiseen. Opinnäytetyön tuloksena saatiin toimeksiantajan käyttöön menetelmätietoa sisältävä opas, jota voidaan hyödyntää ikäihmisten palvelujen kehittämisessä kansallisesti ja kansainvälisesti.

– Sanna Kososen opinnäytetyö on teemaltaan erittäin ajankohtainen ja tärkeä. Väestö ikääntyy ja muistisairaudet lisääntyvät. Pohjois-Karjalan luonto tarjoaa erinomaiset puitteet luontomenetelmien hyödyntämiseen ikäihmisten elinvoiman vahvistamiseen, perustelee Karelia-amk:n opinnäytetyöryhmän puheenjohtaja yliopettaja Tarja Kupiainen voittajan valintaa.

Opinnäytetyö on perusteellinen ja helposti omaksuttava kokonaisuus. Tuloksena syntynyt luontomenetelmäopas on välittömästi hyödynnettävissä ikäihmisten hoidossa.

Vuoden opinnäytetyön valinnan teki Karelia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyöryhmä.

Sanna Kosonen. Luontomenetelmäosaamisen kehittäminen ikäihmisten perhehoidossa. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202252878