Kare­lian vuoden YAMK-opin­näy­te­työssä kehi­tet­tiin luon­to­me­ne­tel­mä­opas ikäih­mis­ten perhehoitoon

 Luonto kiin­teänä ja tärkeänä osana suoma­laista sielun­mai­se­maa on tunnus­tettu myös tervey­den­huol­lon parissa. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun vuoden 2021 ylemmän ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­non parhaaksi opin­näy­te­työksi on valittu tervey­den­hoi­taja (YAMK) Sanna Kososen ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen ja johta­mi­sen opin­näy­te­työ Luon­to­me­ne­tel­mä­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ikäih­mis­ten perhe­hoi­dossa. Opin­näyte on tehty Kiteen Evan­ke­li­sen Kansan­opis­ton toimeksiannosta.

Kososen opin­näy­te­työ kohdis­tuu ikäih­mis­ten perhe­hoi­don työta­po­jen kehit­tä­mi­seen luon­to­me­ne­tel­miä hyödyn­täen. Mene­tel­mät nosta­vat keski­öön luonnon merki­tyk­sen ikäih­mis­ten hyvin­voin­nin ja elämän­laa­dun parantajana.

– Kun mieli­hy­vän, elämä­ni­lon, käve­ly­ky­vyn sekä sanat­kin menet­tä­nyt ikäih­mi­nen saa oman näköi­sen elämän takai­sin, alkaa tapah­tu­maan. Esimer­kiksi entinen kova kala­mies ei ollut päässyt vesille vuosi­kym­me­niin, ja se alkoi väis­tä­mättä vaikut­taa mielia­laan. Itse­kun­nioi­tus palasi, kun hän pääsi opet­ta­maan muille kalas­tus­tai­toja, kertoo Kosonen.

Luon­to­me­ne­tel­mien käyt­tä­mi­nen ikäih­mis­ten kanssa työs­ken­nel­täessä sovel­tuu erityi­sen hyvin suoma­lai­seen kult­tuu­riin ja motivoi ikäih­mi­siä, jotka ovat elämäs­sään tottu­neet luon­nossa toimi­mi­seen. Opin­näy­te­työn tulok­sena saatiin toimek­sian­ta­jan käyt­töön mene­tel­mä­tie­toa sisäl­tävä opas, jota voidaan hyödyn­tää ikäih­mis­ten palve­lu­jen kehit­tä­mi­sessä kansal­li­sesti ja kansainvälisesti.

– Sanna Kososen opin­näy­te­työ on teemal­taan erit­täin ajan­koh­tai­nen ja tärkeä. Väestö ikään­tyy ja muis­ti­sai­rau­det lisään­ty­vät. Pohjois-Karja­lan luonto tarjoaa erin­omai­set puit­teet luon­to­me­ne­tel­mien hyödyn­tä­mi­seen ikäih­mis­ten elin­voi­man vahvis­ta­mi­seen, perus­te­lee Karelia-amk:n opin­näy­te­työ­ryh­män puheen­joh­taja yliopet­taja Tarja Kupiai­nen voit­ta­jan valintaa.

Opin­näy­te­työ on perus­teel­li­nen ja helposti omak­sut­tava koko­nai­suus. Tulok­sena synty­nyt luon­to­me­ne­tel­mä­opas on välit­tö­mästi hyödyn­net­tä­vissä ikäih­mis­ten hoidossa.

Vuoden opin­näy­te­työn valin­nan teki Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opinnäytetyöryhmä.

Sanna Kosonen. Luon­to­me­ne­tel­mä­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ikäih­mis­ten perhe­hoi­dossa. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202252878