Kilpai­le­van toimin­nan rajat työsuhteessa

Kilpai­le­valla toimin­nalla tarkoi­te­taan yleensä sivu­toi­men hoita­mista muun kuin oman päätoi­men työnan­ta­jan palve­luk­sessa tai toimi­mista yrit­tä­jänä. Lisäksi kilpai­le­valla toimin­nalla voidaan tarkoit­taa myös sitä, että ryhtyy henki­löyh­tiön yhtiö­mie­heksi tai osakeyh­tiön osak­kee­no­mis­ta­jaksi. Toiminta on kilpai­le­vaa esimer­kiksi silloin, kun se tapah­tuu työnan­ta­jan kanssa samalla toimia­lalla. Tämä artik­keli tarjoaa lyhyen katsauk­sen kilpai­lu­kiel­lon sisäl­töön ja rajoi­hin. Artik­ke­lin lopussa on myös arvioitu kilpai­lu­kiel­toa ammat­ti­kor­kea­kou­lun näkökulmasta.

Kilpai­lu­kielto perus­tuu lakiin

Työn­te­ki­jän loja­li­teet­ti­vel­vol­li­suu­desta on säädetty työso­pi­mus­lain (55/2001) 3:1 §:ssä, jonka mukaan työn­te­ki­jän tulee tehdä työnsä huolel­li­sesti ja työnan­ta­jan määräyk­siä noudat­taen. Työn­te­ki­jän on lisäksi vältet­tävä kaikkea sellaista, mikä on risti­rii­dassa työn­te­ki­jän asemassa olevalta vaadit­ta­van menet­te­lyn kanssa. Loja­li­teet­ti­vel­vol­li­suu­den on katsottu pitävän sisäl­lään myös velvol­li­suu­den välttää kilpai­le­vaa toimin­taa työnan­ta­jan kanssa (HE 157/2000 vp, 79).

Kilpai­le­van toimin­nan kiel­losta on säädetty tarkem­min työso­pi­mus­lain 3:3 §:ssä. Sään­nök­sen mukaan ”työn­te­kijä ei saa tehdä toiselle sellaista työtä tai harjoit­taa sellaista toimin­taa, joka huomioon ottaen työn luonne ja työn­te­ki­jän asema ilmei­sesti vahin­goit­taa hänen työnan­ta­jaansa työsuh­teissa nouda­tet­ta­van hyvän tavan vastai­sena kilpai­lu­te­kona”. Kilpai­lu­kiel­toa arvioi­dessa huomioi­daan työn­te­ki­jän työteh­tä­vät ja asema työpai­kalla. Mitä korkeam­massa asemassa työn­te­kijä on, sitä tiukem­min voidaan arvioida kilpai­le­van toimin­nan kieltoa.

Jokai­nen tapaus arvioi­tava erikseen

Kilpai­le­van toimin­nan kielto ei ole täysin ehdoton, vaan sitä on arvioi­tava tapaus­koh­tai­sesti. Esimer­kiksi osa-aika­työn­te­ki­jällä on yleensä oikeus tehdä töitä myös toiselle työnan­ta­jalle. Samoin työn­te­ki­jällä voi olla oikeus käyttää vapaa-aikaansa sivu­toi­meen tai yrit­tä­jyy­teen. Työn­te­ki­jän tulee ennen sivu­toi­men tai yritys­toi­min­nan aloit­ta­mista arvioida, voiko toiminta selkeästi vahin­goit­taa työnan­ta­jaa. Lisäksi on arvioi­tava sitä, onko työn­te­ki­jän toiminta hyvän tavan vastaista. Toiminta ei vält­tä­mättä ole hyvän tavan vastaista esimer­kiksi silloin, kun työn­te­ki­jän yritys­toi­minta on ollut työnan­ta­jan tiedossa jo työn­te­ki­jän palk­kauk­sen hetkellä. Hyvän tavan vastai­suus ei täyty myös­kään silloin, kun työn­te­kijä ja työnan­taja ovat työsuh­teen aikana sopi­neet siitä, että työn­te­ki­jällä voi olla sivu­toimi tai omaa yritys­toi­min­taa. (HE 157/2000 vp, 79.)

Selkeintä kilpai­leva toiminta on tilan­teessa, jossa työn­te­kijä tekee töitä päätoi­men työnan­ta­jansa kilpai­li­jalle tai harjoit­taa omaan lukuunsa samaa toimin­taa työnan­ta­jan kanssa. Korkeim­man oikeu­den ratkai­sussa KKO 2012:91 auto­liik­keen esimies­a­se­massa oleva työn­te­kijä oli ohjei­den vastai­sesti ostanut ja myynyt omaan lukuunsa sellai­sia autoja, joita auto­liike ei myynyt suoraan asiak­kaille. Kyseessä oli kilpai­leva toiminta, joka oikeutti päät­tä­mään työn­te­ki­jän työsopimuksen.

Itä-Suomen hovioi­keu­den ratkai­sussa 27.9.2018 T 500 työn­te­kijä oli työs­ken­nel­lyt koulu­tus­kun­tayh­ty­män palve­luk­sessa, ja harjoit­ta­nut samalla yritys­toi­min­taa osakeyh­tiössä. Työn­te­kijä oli yhtiössä johta­vassa asemassa ja yhtiön toiminta oli merkit­tä­vältä osal­taan perus­tu­nut työn­te­ki­jän teke­mään kehi­tys­työ­hön. Yhtiön palve­lut perus­tui­vat laajasti työn­te­ki­jän koulu­tus­kun­tayh­ty­män palve­luk­sessa saamaan tietoon ja osaa­mi­seen. Työn­te­kijä oli käyt­tä­nyt yhtiössä myös hyödyk­seen koulu­tus­kun­tayh­ty­män asia­kas­suh­teita. Lisäksi työn­te­kijä oli käyt­tä­nyt työai­kaansa yritys­toi­min­nan hoita­mi­seen. Koulu­tus­kun­tayh­ty­mälle oli aiheu­tu­nut yritys­toi­min­nasta vahin­koa, kun työn­te­kijä oli ryhty­nyt hyödyn­tä­mään kuntayh­ty­mässä tehdyn kehi­tys­työn tulok­sia omassa yritys­toi­min­nas­saan. Tämä esti kuntayh­ty­mää hyödyn­tä­mästä näitä tulok­sia.  Työn­te­ki­jän katsot­tiin rikko­neen kilpai­le­van toimin­nan kieltoa. Työn­te­kijä oli lisäksi käyt­tä­nyt väärin asemaansa kuntayh­ty­mässä ja rikko­nut työso­pi­muk­sesta johtu­via velvoit­tei­taan. Työn­te­ki­jän toiminta oli aiheut­ta­nut niin vakavan luot­ta­mus­pu­lan, että työn­te­ki­jän työso­pi­mus voitiin päättää välit­tö­mästi purkamalla.

Työpai­kalla hyvä sopia käytännöistä

Työso­pi­mus­laissa ei ole säädetty sivu­toi­mi­lu­vista tai sivu­toimi-ilmoi­tuk­sista. Jokai­sella työn­pai­kalla olisi hyvä sopia luot­ta­mus­mie­hen ja työnan­ta­jan edus­ta­jien välillä käytän­nöistä, joita sivu­toi­mien osalta nouda­te­taan. Näin välty­tään epäsel­vyyk­siltä, jotka pahim­mil­laan voivat johtaa työn­te­ki­jän työso­pi­muk­sen päättämiseen.

Hyvä esimerkki epäsel­vien käytän­tö­jen seurauk­sista sisäl­tyy työtuo­miois­tui­men ratkai­suun TT 2012:157. Siinä työn­te­kijä oli saanut esimie­hel­tään luvan aloit­taa työnan­ta­jan toimin­taan lähei­sesti liit­ty­vän toimin­nan. Lupaa ei kuiten­kaan oltu kysytty yhtiön johdolta. Esimie­heltä saadun luvan vuoksi yhtiön toimi­tus­joh­ta­jalla ei ollut oikeutta päättää työn­te­ki­jän työso­pi­musta ilman varoi­tuk­sen anta­mista. Työn­te­ki­jän loja­li­teet­ti­vel­vol­li­suus olisi kuiten­kin edel­lyt­tä­nyt, että työn­te­kijä olisi kerto­nut yritys­toi­min­nan aloit­ta­mi­sesta oman esimie­hensä lisäksi yhtiön johdolle.

Kilpai­leva toiminta ammattikorkeakoulussa

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­lain (932/2014) 4 §:n mukaan ammat­ti­kor­kea­kou­lun tehtävä on korkea­kou­luo­pe­tuk­sen lisäksi ”harjoit­taa ammat­ti­kor­kea­kou­luo­pe­tusta palve­le­vaa sekä työelä­mää ja alue­ke­hi­tystä edis­tä­vää ja alueen elin­kei­no­ra­ken­netta uudis­ta­vaa sovel­ta­vaa tutki­mus­toi­min­taa, kehit­tä­mis- ja inno­vaa­tio­toi­min­taa sekä taiteel­lista toimintaa.”

Ammat­ti­kor­kea­kou­lun työn­te­kijä ei voi kilpai­lu­kiel­toa rikko­matta ottaa vastaan sivu­työtä sellai­selta työnan­ta­jalta, joka hoitaa samoja tehtä­viä. Käytän­nössä tämä tarkoit­taa ainakin sitä, että ammat­ti­kor­kea­kou­lun työn­te­kijä ei saa mennä saman­ai­kai­sesti toisen ammat­ti­kor­kea­kou­lun palve­luk­seen. Työn­te­kijä ei voi myös­kään mennä sellai­sen yrityk­sen palve­luk­seen, joka tarjoaa ammat­ti­kor­kea­kou­lun kanssa kilpai­le­via palve­luja. Esimer­kiksi yritys­toi­min­nan opet­taja ei voi ottaa sivu­työtä yritys­val­men­nusta tarjoa­vasta yrityk­sestä, jos myös ammat­ti­kor­kea­koulu tarjoaa yritysvalmennusta.

Vaikeita tulkin­ta­ti­lan­teita voi syntyä tilan­teessa, jossa ammat­ti­kor­kea­kou­lun työn­te­ki­jällä on yritys­toi­min­taa. Yritys­toi­minta voi tarkoit­taa toimi­mista yksi­tyis­yrit­tä­jänä tai merkit­tä­vänä omis­ta­jana olemista yhtiössä. Ylei­sesti yritys­toi­minta on sallit­tua ja jokai­sella työn­te­ki­jällä on oikeus perus­taa yritys. Yrityk­sen toimin­nassa on kuiten­kin vältet­tävä kilpai­lua ammat­ti­kor­kea­kou­lun kanssa. Esimer­kiksi juri­dii­kan opet­taja ei voi tarjota oman yrityk­sen kautta lain­sää­dän­tö­kou­lu­tuk­sia, jos myös ammat­ti­kor­kea­koulu tarjoaa tai tosia­sial­li­sesti voisi tarjota samoja koulu­tuk­sia. Työn­te­kijä ei myös­kään saa yritys­toi­min­nassa käyttää hyväk­seen ammat­ti­kor­kea­kou­lun asiakassuhteita.

Hyviä käytän­töjä Kareliassa

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa työn­te­ki­jöi­den sivu­toi­miin liit­ty­vistä käytän­nöistä on neuvo­teltu henki­lös­tön edus­ta­jien ja työnan­ta­jan välillä, ja rehtori on hyväk­sy­nyt päivi­te­tyt sivu­toi­mi­sel­vi­tyk­sen peri­aat­teet vuonna 2020. Peri­aat­tei­den mukaan ammat­ti­kor­kea­koulu suosit­te­lee, että työn­te­kijä antaisi selvi­tyk­sen muusta työsuh­teen aikai­sesta toimin­nasta kuten yrit­tä­jyy­destä. Selvi­tyk­sen teke­mi­nen on myös työn­te­ki­jän etu. Teke­mällä selvi­tyk­sen, työn­te­kijä voi varmis­tua siitä, että työnan­taja hyväk­syy toiminnan.


Kirjoit­taja:

Atte Korte, OAJ:n pääluot­ta­mus­mies, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Andrea Piacqua­dio palve­lusta Pexels