Karelian liiketalouden koulutukseen sisältyneet niin sanotut oikeustradenomiopinnot poistuivat opetussuunnitelmasta joitakin vuosia sitten. Tämän jälkeen opetussuunnitelmassa on ollut vain yksittäisiä oikeuden opintojaksoja, jotka ovat pääosin yleisen tason peruskursseja. Vuoden 2022 uudessa opetussuunnitelmassa mahdollisuus oikeuden laajempaan opiskeluun tekee paluun, ja opiskelijalla on mahdollisuus valita yhteensä 30 opintopistettä oikeudellisia opintojaksoja.
Oikeudellisilla opinnoilla vastataan kysyntään
Oikeustradenomiopinnot poistettiin opetussuunnitelmasta, koska alueella ei katsottu enää olevan tarvetta laajoille oikeudellisille opinnoille. Opiskelijoilta saatiin kuitenkin säännöllisesti toivomuksia ja palautetta siitä, että oikeudellisia opintoja tulisi olla tarjolla nykyistä enemmän. Lisäämällä uusia oikeudellisia opintoja vastataan tähän palautteeseen.
Palautetta oikeudellisten opintojen tarpeellisuudesta on tullut myös työelämästä. Tradenomeja työskentelee laajasti eri aloilla niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Tradenomeja työskentelee niin teollisuudessa, finanssialalla kuin kaupan alallakin. Oikeudellisia opintoja onkin tarpeen lisätä kattamaan laajemmin eri oikeuden aloja ja tarjota oikeudellista osaamista eri työtehtäviin liittyvien vaatimusten mukaisesti. Kansallisella tasolla esimerkiksi vuoden 2021 lopussa julkaistun Karvin oikeustieteellisen koulutusalan arvioinnissa todettiin, että työelämässä on selkeää tarvetta oikeudellisesti painottuneelle tradenomitutkinnolle. Kareliassa oikeudelliset opinnot eivät muodosta niin laajaa kokonaisuutta, että voitaisiin puhua oikeudellisesti painottuneesta tutkinnosta, mutta opinnot antavat kuitenkin hyvät perustiedot eri oikeuden aloilta.
Oikeudelliset opinnot ovat monipuolisia
Uuden opetussuunnitelman oikeudelliset opinnot muodostuvat kahdesta kokonaisuudesta: liiketoiminnan juridiikan perusteet ja liiketoiminnan juridiikka käytännössä. Opinnot ovat jatkoa liiketalouden aiemmille oikeuden peruskursseille, mutta opintoja pystyy suorittamaan myös ilman aikaisempia oikeudellisia opintoja. Näistä kokonaisuuksista opiskelijat saavat sekä perusosaamista että syventävää osaamista. Opinnoissa käsitellään muun muassa julkista hallintoa ja sen tarjoamia palveluja, sopimusoikeuden käytännön kysymyksiä, EU-oikeutta ja työoikeuden käytännön kysymyksiä HR-asiantuntijan näkökulmasta.
Opinnot toteutetaan monipuolisia opetus- ja arviointimenetelmiä käyttäen. Osa opinnoista on monimuoto-opetusta, johon sisältyy sekä lähiopetusta lähipäivinä että itsenäistä työskentelyä. Osa opinnoista puolestaan on täysin virtuaalisia, jolloin opintojen suorittaminen onnistuu oman aikataulun mukaisesti.
Oikeuden opintoja tarjotaan myös jatkuvan oppimisen tarjonnassa, jolloin niitä on mahdollista suorittaa myös avoimen ammattikorkeakoulun opintoina. Tällöin tutkinto-opiskelijoiden lisäksi myös työelämässä olevat voivat osallistua opintojaksoille ja saavat päivitettyä tarvittavaa osaamistaan. Oikeuden opintokokonaisuudet ovat tarjolla laajemmin myös muiden kuin liiketalouden opiskelijoille. Opinnoista kiinnostuneet eri alojen opiskelijat voivat valita oikeuden opintojaksoja omiin henkilökohtaisiin opiskelusuunnitelmiin (HOPS) ja omaan tutkintoonsa kuuluviksi opinnoiksi.
Mahdollisuus syvälliseen perehtymisen
Opiskelijalla on halutessaan mahdollisuus tehdä oikeudellisten opintojen jälkeen myös oikeudellinen opinnäytetyö. Tämä mahdollistaa syvällisen perehtymisen tiettyyn oikeudelliseen kysymykseen. Opinnäytetyö kehittää myös opiskelijan kykyä oikeudelliseen tiedonhankintaan, analysointiin ja soveltamiseen. Oikeudellisen opinnäytetyön tekeminen antaa hyvän pohjan oikeudelliseen kirjoittamiseen sekä työelämän toimeksiantona tehtynä mahdollisuuden myös organisaation oikeudellisten haasteiden ratkaisemiseen ja toiminnan kehittämiseen.
Kirjoittajat:
Mikko Hyttinen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Atte Korte, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Artikkelikuva: Kimberly Farmer / Unsplash