Henkilö pitelee ja osoittaa sen ruutua kynällä. Ruudulla näkyy vielä kesken oleva kuvituskuva.

Live­ku­vi­tus tuo työpa­jan teemat näkyväksi

Kansain­vä­li­nen uraoh­jaamo -hanke (REACT ESR -toimen­pi­teet) järjesti 26.-27.4. 2022 kaksi työpa­jaa, joiden fasi­li­toin­nissa hyödyn­net­tiin digi­taa­lista live­ku­vi­tusta. Ensim­mäi­nen työpaja oli suun­nattu Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kansain­vä­li­sille opis­ke­li­joille, toinen hank­keen yrityk­sille ja alueen kehit­tä­mis­yh­tiöille. Tässä artik­ke­lissa kuvail­laan millaista työpa­jan järjes­tä­mi­nen live­ku­vi­tus­me­ne­tel­mää hyödyn­täen on sekä tuodaan esiin projek­ti­tii­min havain­toja live­ku­vi­tuk­sesta työpajassa. 

Tarkem­pia kuvauk­sia työpa­jo­jen tulok­sista voi lukea aikai­sem­mista artik­ke­leista: Kansain­vä­li­sistä opis­ke­li­joista lisä­ar­voa alueen yrityk­sille ja Kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den tarpeet näky­viksi. 

Live­ku­vi­tuk­sella haet­tiin uutta koke­musta ja toimin­ta­ta­paa 

Idea digi­taa­li­sen live­ku­vi­tuk­sen hyödyn­tä­mi­seen osana hank­keen järjes­tä­miä työpa­joja tuli Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun koor­di­noi­man W-Power-hank­keen (NPA) hyvistä koke­muk­sista. Hyvän esimer­kin rohkai­se­mana perin­tei­sen fasi­li­taat­to­rin sijasta työpa­jassa halut­tiin kokeilla uutta toimin­ta­ta­paa, joka mahdol­lis­taisi hank­keen kohde­ryh­mien mieli­pi­tei­den ja koke­mus­ten kerää­mi­sen sekä hank­keen kehit­tä­mis­koh­tei­den kirkas­ta­mi­sen. Uutta toimin­ta­ta­paa hyödyn­täen myös projek­ti­tii­min jäsenet saivat koke­musta uuden mene­tel­män hyödyn­tä­mi­sestä osana kehit­tä­mis­työtä. Lisäksi live­ku­vi­tus oli uusi kokemus myös monille työpa­jo­jen osallistujille. 

Pöydällä suuri paperi, jossa post-it-lappuja, tekstiä ja jonka päällä kyniä.

Live­ku­vi­tuk­sen suun­nit­telu alkoi Suomessa toimi­vien live­ku­vit­ta­jien kartoi­tuk­sella ja kilpai­lut­ta­mi­sella. Työpa­jo­jen live­ku­vit­ta­jaksi vali­koi­tui Redan­Re­dan Oy:n perus­taja Linda Saukko-Rauta Jyväs­ky­lästä. Hänellä on pitkä­ai­kaista koke­musta tapah­tu­mien ja työpa­jo­jen live­ku­vi­tuk­sesta eri kielillä. Työpa­jaan tarvit­tiin­kin henkilö, jolta live­ku­vi­tus luon­nis­tuisi niin suomeksi kuin englanniksi. 

Saukko-Rauta kuvai­lee itseään nyky­ajan digi­taa­li­seksi Kylli-tädiksi. Verk­ko­si­vuil­laan hän kertoo live­ku­vi­tuk­sen olevan graa­fista fasi­li­toin­tia eli asioi­den visua­li­soin­tia, jota käyte­tään tapah­tu­missa, kokouk­sissa ja semi­naa­reissa. Live­ku­vi­tuk­sessa kuvit­taja piirtää ja esittää pääaja­tuk­set näytöllä grafiik­ka­tau­lulla. Live­ku­vit­ta­jan työhön kuuluu myös tieto­jen analy­sointi ja synteesi. 

Projek­ti­tiimi tapasi live­ku­vit­taja etäyh­teyk­sin kaksi kertaa ennen työpa­joja. Tapaa­mi­sissa käytiin läpi tule­vien työpa­jo­jen järjes­te­lyjä ja aika­tau­luja sekä keskus­tel­tiin pajojen tavoit­teista ja kohde­ryh­mistä. Keskus­te­lun pohjalta live­ku­vit­ta­jan tarkem­maksi rooliksi määrit­tyi työpa­joissa kier­tely ryhmien työs­ken­te­lyä kuun­nel­len. Lisäksi tutus­tuimme työti­loi­hin etukä­teen Karelia-amk:n kampuk­sista kuvat­tu­jen 360-kuvien avulla. Samalla keskus­tel­tiin live­ku­vi­tuk­sen toteut­ta­mi­seen tarvit­ta­vista tekni­sistä laitteista. 

Työpa­jo­jen pito­pai­kaksi valit­tiin Wärt­silä-kampuk­sen Dynamo-lounge-tila. Dynamo-lounge sovel­tuu työpa­jo­jen järjes­tä­mi­seen erit­täin hyvin: se on viih­tyisä ja mukava suljettu tila, joka luo luot­ta­muk­sel­li­sen ilma­pii­rin. Tilassa voi vapaasti siir­rellä huone­ka­luja, liikkua ja järjes­tää eril­li­siä pisteitä, joissa työpa­jo­jen osal­lis­tu­jat voivat keskus­tella rauhassa. Tilassa on myös live­ku­vi­tuk­seen tarvit­ta­vat tekni­set laitteet. 

Reaa­liai­kai­nen kuvitus näkyy kaikille osal­lis­tu­jille 

Työpa­jassa osal­lis­tu­jat jaet­tiin pienem­piin ryhmiin, joissa he keskus­te­li­vat työpa­jan teemaan liit­ty­vistä aiheista. Jokai­sen pien­ryh­män keskus­te­lua ohjasi Karelia-amk:n henki­lös­tön jäsen. Heidän tehtä­vä­nään oli toimia keskus­te­lu­kump­pa­neina ja keskus­te­lun ohjaa­jina, tehden samalla omia muis­tiin­pa­noja. Ennen työpa­jan alkua live­ku­vit­taja oli jakanut kuvi­tet­ta­van kuvan eri osioi­hin huomioi­den keskus­tel­ta­vien teemo­jen määrän. Hän käytti kuvi­tuk­sessa Karelia-amk:n ilmeen mukai­sia värejä. 

Ennen pien­ryh­mä­kes­kus­te­lu­jen alkua työpa­jan osal­lis­tu­jille kerrot­tiin live­ku­vi­tuk­sen tarkoi­tus ja live­ku­vit­ta­jan rooli työpa­jassa. Keskus­te­luissa luot­ta­muk­sel­li­sen ilma­pii­rin muodos­tu­mi­nen oli vält­tä­mä­töntä, koska työpa­jassa pyrit­tiin tunnis­ta­maan kohde­ryh­mien kokemia haas­teita ja tarvit­ta­via kehit­tä­mis­koh­teita. Keskus­te­lu­jen aikana live­ku­vit­taja kier­teli eri pisteillä ja kuun­teli, mistä osal­lis­tu­jat puhui­vat, piir­täen saman­ai­kai­sesti keskus­te­lu­jen teemoja osal­lis­tu­jille näky­väksi. Osal­lis­tu­jat kiin­nit­ti­vät huomiota kuvaan silloin kun halusi­vat, eikä tämä häirin­nyt työpa­jan kulkua. 

Henkilöitä keskustelemassa pöydän äärellä. Taustalla livekuvituksen projektio.

Live­ku­vi­tus näkyy osal­lis­tu­jille niin sanot­tuna time­lapse-kuvana, jonka avulla osal­lis­tu­jat näkevät kuvan reaa­liai­kai­set muutok­set. Live­ku­vit­taja käyttää työs­sään tablet­tia, jossa on erit­täin korkean reso­luu­tion iPad Pro -näyttö (pikse­löi­ty­mistä ei tapahdu, kun kuvia suuren­ne­taan ja pienen­ne­tään), ja Adobe Fresco -ohjel­mis­toa. Tiedot tulevat suoraan table­tista heijas­tet­ta­valle näytölle, joka on liitetty AppleTV:n kautta näyt­töön. Live­ku­vi­tus tallen­tuu välittömästi. 

Kuviin voidaan lisätä myös paljon tietoa tekstin avulla. Yhdelle arkille mahtuu­kin yllät­tä­vän runsaasti tietoa. Tärkeät tiedot kirjoi­te­taan suur­aak­ko­sin tai lisä­tään kehyk­siin ja koros­te­taan; tois­si­jai­set tiedot kirjoi­te­taan kursii­villa. Ihmiset, tunteet, teot, keinot, ilmiöt ja asiat, joita halu­taan ymmär­tää, muute­taan useim­mi­ten kuviksi. Kuvat helpot­ta­vat keskus­te­lun havain­nol­lis­ta­mi­sessa ja muis­ta­mi­sessa erityi­sesti henki­löitä, jotka eivät osaa suomea tai englan­tia hyvin. 

Henkilö pitelee katsojaa päin tablettia, jossa näkyy kuvitusta. Taustalla pöydän ääressä keskustelijoita.

Live­ku­vi­tus luo tunnel­maa ja auttaa hahmot­ta­mi­sessa 

Kuvit­ta­jan läsnä­olo loi työpa­jaan mukavan tunnel­man, ja live­ku­vi­tus toimi mainiona yhdis­tä­vänä teki­jänä. Mene­telmä piti osal­lis­tu­jat keskus­te­lussa mukana sekä madalsi kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den mahdol­lista kieli­muu­ria. Työpa­jan rento ilma­piiri auttoi osal­lis­tu­jia jaka­maan ideoi­taan ja ajatuk­si­aan avoi­mesti. Visu­aa­li­nen osuus auttoi heitä tunnis­ta­maan kuvatut ilmiöt parem­min. On myös huomio­nar­voista, että mieli­ku­vat autta­vat muis­ta­maan esimer­kiksi yritys­ten nimiä, joita on vaikea hahmot­taa korva­kuu­lolta. Live­ku­vi­tus säästää myös aikaa eikä muita muis­tiin­pa­noja tarvita, koska live­ku­vit­taja analy­soi ja luo keskus­te­luista koko­nai­suuk­sia proses­sin aikana. 

Työpa­jan lopuksi live­ku­vit­taja kiteytti työpa­jo­jen keskus­te­lut sanal­li­sesti kuvien avulla. Osal­lis­tu­jat näkivät ajatuk­sensa kuvassa, ja he pitivät siitä, että heidän mieli­pi­teensä otet­tiin huomioon. Tapah­tu­man jälkeen live­ku­vit­taja lähetti kuvat hanke­tii­mille, jotta live­ku­vi­tuk­sen piir­rok­sia voidaan käyttää hank­keen kehit­tä­mis­tar­pei­siin. Valmista tuotosta voidaan myös hyödyn­tää sosi­aa­li­sen median kana­villa ja hank­keen viestinnässä. 


Kirjoit­ta­jat 

Anas­ta­sia Korc­hins­kaya, projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Sini-Tuuli Saaristo, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu 


Valo­ku­vat  

Sofiya Melesh­kova, projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu 


Lähteet 

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu. 2022. Campuses of Karelia UAS. https://www.karelia.fi/en/campuses-of-karelia-uas/. 23.5.2022.  

Redan­re­dan Oy. 2022. Live­ku­vi­tus. https://redanredan.fi/palvelut/livekuvitus/. 23.5.2022. 

W-Power-hanke. 2022. https://w-power.interreg-npa.eu/. 23.5.2022. 

Väisä­nen, T. 2022. Kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den tarpeet näky­viksi. https://www.karelia.fi/2022/05/kansainvalisten-opiskelijoiden-tarpeet-nakyviksi/. 24.5.2022.