Sateenkaarinuorten puolella – Pride-viikko käynnistyy

Pohjois-Karjala Pride järjestetään 17.-22.5. Pride-viikolla juhlistetaan tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia sekä lisätään tietoa sateenkaari-ihmisten asemasta, olemassaolosta ja oikeuksista. Pride-viikon järjestämisestä ja tapahtumien koordinoinnista vastaa Setan paikallisyhdistys Pohjois-Karjalan Seta, joka edistää pohjoiskarjalaisten sateenkaari-ihmisten oikeuksia ja hyvinvointia sekä järjestää alueella sateenkaarevaa toimintaa.

Pride-viikon aikana myös Karelian kampuksilla jaetaan tietoa sateenkaariosaamisen vahvistamisen tueksi.

Vihamielisyyttä ja halveksuntaa Pohjois-Karjalassa

Yle uutisoi helmikuussa pohjoiskarjalaisten sateenkaarinuorten, eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien nuorten, kokemasta turvattomuudesta. Sateenkaarinuoret kohtaavat Pohjois-Karjalassa huutelua ja nimittelyä – jopa kasvoille sylkemistä. Avoin vihamielisyys, halveksunta ja turvattomuus ovat johtaneet siihen, että sateenkaarinuoret pysyvät kaapissa tai odottavat, että pääsevät muuttamaan pois Pohjois-Karjalasta.

Karjalainen toi tammikuussa esille joensuulaisiin sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja vihaa. Sateenkaari-ihmisiin kohdistuva vihamielisyys on erityisen avointa Pride-viikon aikaan. Joensuussa Pride-kulkuetta on häiriköity huutelemalla ja autosta tööttäilemällä ja osallistujia on kulkueen jälkeen seurattu autolla ja heitelty kananmunilla. Joensuussa sateenkaarilippuja on varastettu ja tuhottu. Viime vuonna myös yksi Karelian sateenkaarilipuista varastettiin.

Pelon ilmapiiriä ja turvattomuutta puretaan yhteistyöllä

Joensuun kaupunki on kertonut tuomitsevansa sateenkaarinuoriin kohdistuvan syrjinnän ja puuttuvansa häirintään. Joensuun kaupunki kutsui koolle ongelman esiin nostaneet nuoret ja järjestöt sekä alueen viranomaiset ja oppilaitosten edustajat. Helmikuussa pidetyssä yhteistyöpalaverissa oli mukana myös Karelian edustaja. Palaverissa päätettiin perustaa kaupungin turvallisuustyöryhmän alaisuuteen erillinen yhdenvertaisuuden edistämisen työryhmä, jonka tavoitteena on yhteensovittaa organisaatioiden yhdenvertaisuustyötä ja suunnitella uusia käytännön toimenpiteitä yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Yhteistyöpalaverissa tuotiin esiin yhtenä haasteena se, etteivät syrjintä- ja häirintätapaukset päädy viranomaisen tietoon. Tapaamisessa tunnistettiin, että kouluissa toimivilla ja nuoria päivittäin kohtaavilla aikuisilla on erityinen vastuu näiden tapausten havaitsemisessa. Jokaisella Karelian henkilöstöön kuuluvalla on velvollisuus puuttua opiskelijoihin kohdistuvaan syrjintään tai häirintään. Vähemmistöön kuuluvan nuoren kohdalla luottamuksen luominen on tärkeää. Nuoren luottamus aikuisiin voi olla heikko, jos aikuinen on kohdellut häntä vihamielisesti tai aikuinen ei ole puuttunut häneen kohdistuvaan syrjintään. Kaupunki kannustaa ilmoittamaan tapauksista myös turvallisuushavaintoilmoituksella. Ilmoituksen voi jättää myös anonyymisti.

Sateenkaarilippu viestii turvaa

Karelian henkilöstölle ja opiskelijoille tehtiin syksyllä 2021 tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyt. Henkilöstön osalta vastausprosentti oli 22 prosenttia. Opiskelijoista kyselyyn vastasi 232 opiskelijaa eli vajaa seitsemän prosenttia Karelian läsnäolevista opiskelijoista. Alhaisen vastausprosentin vuoksi tulokset ovat suuntaa antavia. Kyselyjen vastausten perusteella tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tulee edelleen rakentaa systemaattisesti. Henkilöstön vastauksissa tärkeimpinä kehityskohteina pidettiin eri-ikäisten tasa-arvon lisäksi vähemmistöjen yhdenvertaisuutta. Opiskelijoiden vastauksissa ehdotettiin, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sisällytettäisiin osaksi opintoja, Karelian viestintää ja teemaviikkoja. Vastauksissa tuotiin esille, että olisi tärkeää keskustella hyväksyttävän ja ei-hyväksyttävän käytöksen rajoista.

On tärkeää, että pyrimme luomaan korkeakouluyhteisöstämme kaikille turvallisen. Kehitykseen pyritään rakenteellisesti ja asenteellisesti. Yhdenvertaisuuden edistäminen vaatii vähemmistöaseman ymmärtämistä sekä normien tiedostamista ja purkamista. Sateenkaariliputuksella osoitamme halumme kehittää Kareliasta inklusiivista ja kaikille turvallista organisaatiota. Sateenkaarilippu myös itsessään viestii turvaa, kuten Ylen haastattelema sateenkaarinuori Niina Koponen nosti haastattelussa esille. Pelkkä liputus ei riitä luomaan paikasta turvallista, mutta se on osoitus siitä, että sateenkaari-ihmisten turvattomuus on tunnistettu.

Tieto lisää keinoja edistää yhdenvertaisuutta

Pride-viikolla Karelian Tikkarinteen ja Wärtsilän kampuksien henkilöstön taukohuoneisiin jaetaan valtakunnallisen Setan ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen tarjoamia materiaalipaketteja. Paketit koostuvat pääosin erilaisista sateenkaariosaamisen vahvistamiseen keskittyvistä oppaista. Oppaita ja julkaisuja on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Materiaalipaketit jäävät taukohuoneisiin henkilöstön käyttöön ja niitä saa myös lainata.

Taukohuoneista löytyvät Sateenkaarinuori & kohtaaminen -huoneentaulut antavat tietoa ja vinkkejä siihen, kuinka sateenkaarinuori kohdataan yhdenvertaisesti:

  • Opettele tunnistamaan tekemäsi oletukset. Yleisiä oletuksia ovat hetero-oletus ja kaksijakoinen sukupuolioletus.
  • Huolehdi palveluiden yhdenvertaisuudesta. Moninaisuus jää herkästi näkymättömiin lomakkeissa ja tiedotuksessa.
  • Panosta yhdenvertaiseen kohtaamiseen. Kunnioita itsemäärittelyä ja tiedosta, että asenteet ja reaktiot näkyvät sanattomassa viestinnässä.
  • Varmista fyysisten tilojen turvallisuus. Symbolit, kuten sateenkaariliput ja Setan nuorten julisteet, luovat turvallisuuden tunnetta. Sukupuolittamattoman wc- ja pukuhuonetilan puute luo turvattomuuden tunnetta monille muunsukupuolisille ja transnuorille.
  • Vahvista ammatillista osaamistasi. Tiedon puute vahvistaa stereotypioita ja ennakkoluuloja. Tiedon hakeminen ja kouluttautuminen voi auttaa tunnistamaan omat puutteelliset tiedot ja haitalliset asenteet.
  • Tehkää työyhteisöstänne sateenkaarisensitiivinen. Puutu asiattomiin kommentteihin ja harhaluuloihin ja ohjaa asiallisen tiedon pariin. Normalisoi ja arkipäiväistä moninaisuus puhumalla inklusiivisesti. Hankkikaa työyhteisölle koulutusta sateenkaariaiheista esim. Setalta.

Karelia on sitoutunut syrjinnästä vapaaseen organisaatiokulttuuriin. Jos koet syrjintää, toimita täytetty ilmoitus työsuojeluvaltuutetulle tai työsuojelupäällikölle. Linkki ilmoitukseen Karelia-Intrassa.

Pohjois-Karjala Priden nettisivut ja ohjelman löydät täältä. Pohjois-Karjalan Setaan voit tutusta täällä.

Jos koet opiskeluympäristössäsi häirintää, kiusaamista tai syrjintää, ota yhteyttä POKAn häirintäyhdyshenkilöön.

Tutustu valtakunnallisen Setan ylläpitämään sateenkaarisanastoon.


Kirjoittaja:

Taina Jauhiainen, koulutussuunnittelija, Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan Setan hallituksen jäsen.


Lähteet ja lisätietoa:

Joensuun kaupunki tuomitsee sateenkaarinuorten kokeman syrjinnän – kaupunginjohtaja: ”Emme halua hyssytellä”. Yle. 5.2.2022.

Karelian tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2022-2024.

Kun vieras nainen yritti tarrata joensuulaisen Alia Dannenbergin rintoihin ravintolan terassilla, hän jähmettyi eikä kyennyt toimimaan – transnaisena hän kokenut verkkovihaa ja suoranaista väkivaltaa. Karjalainen. 30.1.2022.

Laaja yhteistyöryhmä kokoontui pohtimaan ratkaisuja sateenkaarinuorten kokemaan turvattomuuteen. Joensuu.fi. 16.2.2022.

Niina Koponen, 21, ei yllättyisi, jos aikuinen haukkuisi häntä kadulla – sateenkaarinuoret kokevat ilmapiirin Pohjois-Karjalassa turvattomaksi. Yle. 4.2.2022.

Riskienhallinta, valmius ja turvallisuus. Joensuu.fi.

Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen Karelia. Hanna Utriainen ja Atte Korte. 8.2.2022.

Artikkelikuva: Siiriliina Riikonen