Sateen­kaa­ri­nuor­ten puolella – Pride-viikko käynnistyy

Pohjois-Karjala Pride järjes­te­tään 17.-22.5. Pride-viikolla juhlis­te­taan tasa-arvoa, yhden­ver­tai­suutta ja ihmi­soi­keuk­sia sekä lisä­tään tietoa sateen­kaari-ihmis­ten asemasta, olemas­sao­losta ja oikeuk­sista. Pride-viikon järjes­tä­mi­sestä ja tapah­tu­mien koor­di­noin­nista vastaa Setan paikal­li­syh­dis­tys Pohjois-Karja­lan Seta, joka edistää pohjois­kar­ja­lais­ten sateen­kaari-ihmis­ten oikeuk­sia ja hyvin­voin­tia sekä järjes­tää alueella sateen­kaa­re­vaa toimintaa.

Pride-viikon aikana myös Kare­lian kampuk­silla jaetaan tietoa sateen­kaa­rio­saa­mi­sen vahvis­ta­mi­sen tueksi.

Viha­mie­li­syyttä ja halvek­sun­taa Pohjois-Karjalassa

Yle uutisoi helmi­kuussa pohjois­kar­ja­lais­ten sateen­kaa­ri­nuor­ten, eli seksu­aali- ja suku­puo­li­vä­hem­mis­töön kuulu­vien nuorten, koke­masta turvat­to­muu­desta. Sateen­kaa­ri­nuo­ret kohtaa­vat Pohjois-Karja­lassa huute­lua ja nimit­te­lyä – jopa kasvoille sylke­mistä. Avoin viha­mie­li­syys, halvek­sunta ja turvat­to­muus ovat johta­neet siihen, että sateen­kaa­ri­nuo­ret pysyvät kaapissa tai odot­ta­vat, että pääse­vät muut­ta­maan pois Pohjois-Karjalasta.

Karja­lai­nen toi tammi­kuussa esille joen­suu­lai­siin sateen­kaari-ihmi­siin kohdis­tu­vaa väki­val­taa ja vihaa. Sateen­kaari-ihmi­siin kohdis­tuva viha­mie­li­syys on erityi­sen avointa Pride-viikon aikaan. Joen­suussa Pride-kulkuetta on häiri­köity huute­le­malla ja autosta tööt­täi­le­mällä ja osal­lis­tu­jia on kulku­een jälkeen seurattu autolla ja heitelty kanan­mu­nilla. Joen­suussa sateen­kaa­ri­lip­puja on varas­tettu ja tuhottu. Viime vuonna myös yksi Kare­lian sateen­kaa­ri­li­puista varastettiin.

Pelon ilma­pii­riä ja turvat­to­muutta pure­taan yhteistyöllä

Joen­suun kaupunki on kerto­nut tuomit­se­vansa sateen­kaa­ri­nuo­riin kohdis­tu­van syrjin­nän ja puut­tu­vansa häirin­tään. Joen­suun kaupunki kutsui koolle ongel­man esiin nosta­neet nuoret ja järjes­töt sekä alueen viran­omai­set ja oppi­lai­tos­ten edus­ta­jat. Helmi­kuussa pide­tyssä yhteis­työ­pa­la­ve­rissa oli mukana myös Kare­lian edus­taja. Pala­ve­rissa päätet­tiin perus­taa kaupun­gin turval­li­suus­työ­ryh­män alai­suu­teen eril­li­nen yhden­ver­tai­suu­den edis­tä­mi­sen työryhmä, jonka tavoit­teena on yhteen­so­vit­taa orga­ni­saa­tioi­den yhden­ver­tai­suus­työtä ja suun­ni­tella uusia käytän­nön toimen­pi­teitä yhden­ver­tai­suu­den edistämiseksi.

Yhteis­työ­pa­la­ve­rissa tuotiin esiin yhtenä haas­teena se, ettei­vät syrjintä- ja häirin­tä­ta­pauk­set päädy viran­omai­sen tietoon. Tapaa­mi­sessa tunnis­tet­tiin, että kouluissa toimi­villa ja nuoria päivit­täin kohtaa­villa aikui­silla on erityi­nen vastuu näiden tapaus­ten havait­se­mi­sessa. Jokai­sella Kare­lian henki­lös­töön kuulu­valla on velvol­li­suus puuttua opis­ke­li­joi­hin kohdis­tu­vaan syrjin­tään tai häirin­tään. Vähem­mis­töön kuulu­van nuoren kohdalla luot­ta­muk­sen luomi­nen on tärkeää. Nuoren luot­ta­mus aikui­siin voi olla heikko, jos aikui­nen on kohdel­lut häntä viha­mie­li­sesti tai aikui­nen ei ole puut­tu­nut häneen kohdis­tu­vaan syrjin­tään. Kaupunki kannus­taa ilmoit­ta­maan tapauk­sista myös turval­li­suus­ha­vain­toil­moi­tuk­sella. Ilmoi­tuk­sen voi jättää myös anonyymisti.

Sateen­kaa­ri­lippu viestii turvaa

Kare­lian henki­lös­tölle ja opis­ke­li­joille tehtiin syksyllä 2021 tasa-arvo- ja yhden­ver­tai­suus­ky­se­lyt. Henki­lös­tön osalta vastaus­pro­sentti oli 22 prosent­tia. Opis­ke­li­joista kyse­lyyn vastasi 232 opis­ke­li­jaa eli vajaa seit­se­män prosent­tia Kare­lian läsnä­ole­vista opis­ke­li­joista. Alhai­sen vastaus­pro­sen­tin vuoksi tulok­set ovat suuntaa antavia. Kyse­ly­jen vastaus­ten perus­teella tasa-arvoa ja yhden­ver­tai­suutta tulee edel­leen raken­taa syste­maat­ti­sesti. Henki­lös­tön vastauk­sissa tärkeim­pinä kehi­tys­koh­teina pidet­tiin eri-ikäis­ten tasa-arvon lisäksi vähem­mis­tö­jen yhden­ver­tai­suutta. Opis­ke­li­joi­den vastauk­sissa ehdo­tet­tiin, että tasa-arvo ja yhden­ver­tai­suus sisäl­ly­tet­täi­siin osaksi opin­toja, Kare­lian vies­tin­tää ja teema­viik­koja. Vastauk­sissa tuotiin esille, että olisi tärkeää keskus­tella hyväk­syt­tä­vän ja ei-hyväk­syt­tä­vän käytök­sen rajoista.

On tärkeää, että pyrimme luomaan korkea­kou­lu­yh­tei­sös­tämme kaikille turval­li­sen. Kehi­tyk­seen pyri­tään raken­teel­li­sesti ja asen­teel­li­sesti. Yhden­ver­tai­suu­den edis­tä­mi­nen vaatii vähem­mis­tö­ase­man ymmär­tä­mistä sekä normien tiedos­ta­mista ja purka­mista. Sateen­kaa­ri­li­pu­tuk­sella osoi­tamme halumme kehit­tää Kare­liasta inklusii­vista ja kaikille turval­lista orga­ni­saa­tiota. Sateen­kaa­ri­lippu myös itses­sään viestii turvaa, kuten Ylen haas­tat­te­lema sateen­kaa­ri­nuori Niina Koponen nosti haas­tat­te­lussa esille. Pelkkä liputus ei riitä luomaan paikasta turval­lista, mutta se on osoitus siitä, että sateen­kaari-ihmis­ten turvat­to­muus on tunnistettu.

Tieto lisää keinoja edistää yhdenvertaisuutta

Pride-viikolla Kare­lian Tikka­rin­teen ja Wärt­si­län kampuk­sien henki­lös­tön tauko­huo­nei­siin jaetaan valta­kun­nal­li­sen Setan ja Suku­puo­len moni­nai­suu­den osaa­mis­kes­kuk­sen tarjoa­mia mate­ri­aa­li­pa­ket­teja. Paketit koos­tu­vat pääosin erilai­sista sateen­kaa­rio­saa­mi­sen vahvis­ta­mi­seen keskit­ty­vistä oppaista. Oppaita ja julkai­suja on suomeksi, ruot­siksi ja englan­niksi. Mate­ri­aa­li­pa­ke­tit jäävät tauko­huo­nei­siin henki­lös­tön käyt­töön ja niitä saa myös lainata.

Tauko­huo­neista löyty­vät Sateen­kaa­ri­nuori & kohtaa­mi­nen -huoneen­tau­lut antavat tietoa ja vink­kejä siihen, kuinka sateen­kaa­ri­nuori kohda­taan yhdenvertaisesti:

  • Opet­tele tunnis­ta­maan teke­mäsi oletuk­set. Yleisiä oletuk­sia ovat hetero-oletus ja kaksi­ja­koi­nen sukupuolioletus.
  • Huolehdi palve­lui­den yhden­ver­tai­suu­desta. Moni­nai­suus jää herkästi näky­mät­tö­miin lomak­keissa ja tiedotuksessa.
  • Panosta yhden­ver­tai­seen kohtaa­mi­seen. Kunnioita itse­mää­rit­te­lyä ja tiedosta, että asen­teet ja reak­tiot näkyvät sanat­to­massa viestinnässä.
  • Varmista fyysis­ten tilojen turval­li­suus. Symbo­lit, kuten sateen­kaa­ri­li­put ja Setan nuorten julis­teet, luovat turval­li­suu­den tunnetta. Suku­puo­lit­ta­mat­to­man wc- ja puku­huo­ne­ti­lan puute luo turvat­to­muu­den tunnetta monille muun­su­ku­puo­li­sille ja transnuorille.
  • Vahvista amma­til­lista osaa­mis­tasi. Tiedon puute vahvis­taa stereo­ty­pioita ja ennak­ko­luu­loja. Tiedon hake­mi­nen ja koulut­tau­tu­mi­nen voi auttaa tunnis­ta­maan omat puut­teel­li­set tiedot ja haital­li­set asenteet.
  • Tehkää työyh­tei­sös­tänne sateen­kaa­ri­sen­si­tii­vi­nen. Puutu asiat­to­miin komment­tei­hin ja harha­luu­loi­hin ja ohjaa asial­li­sen tiedon pariin. Norma­li­soi ja arki­päi­väistä moni­nai­suus puhu­malla inklusii­vi­sesti. Hank­ki­kaa työyh­tei­sölle koulu­tusta sateen­kaa­riai­heista esim. Setalta.

Karelia on sitou­tu­nut syrjin­nästä vapaa­seen orga­ni­saa­tio­kult­tuu­riin. Jos koet syrjin­tää, toimita täytetty ilmoi­tus työsuo­je­lu­val­tuu­te­tulle tai työsuo­je­lu­pääl­li­kölle. Linkki ilmoi­tuk­seen Karelia-Intrassa.

Pohjois-Karjala Priden netti­si­vut ja ohjel­man löydät täältä. Pohjois-Karja­lan Setaan voit tutusta täällä.

Jos koet opis­ke­lu­ym­pä­ris­tös­säsi häirin­tää, kiusaa­mista tai syrjin­tää, ota yhteyttä POKAn häirin­täyh­dys­hen­ki­löön.

Tutustu valta­kun­nal­li­sen Setan yllä­pi­tä­mään sateen­kaa­ri­sa­nas­toon.


Kirjoit­taja:

Taina Jauhiai­nen, koulu­tus­suun­nit­te­lija, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, Pohjois-Karja­lan Setan halli­tuk­sen jäsen.


Lähteet ja lisä­tie­toa:

Joen­suun kaupunki tuomit­see sateen­kaa­ri­nuor­ten kokeman syrjin­nän – kaupun­gin­joh­taja: ”Emme halua hyssy­tellä”. Yle. 5.2.2022.

Kare­lian tasa-arvo- ja yhden­ver­tai­suus­suun­ni­telma 2022-2024.

Kun vieras nainen yritti tarrata joen­suu­lai­sen Alia Dannen­ber­gin rintoi­hin ravin­to­lan teras­silla, hän jähmet­tyi eikä kyennyt toimi­maan – trans­nai­sena hän kokenut verk­ko­vi­haa ja suora­naista väki­val­taa. Karja­lai­nen. 30.1.2022.

Laaja yhteis­työ­ryhmä kokoon­tui pohti­maan ratkai­suja sateen­kaa­ri­nuor­ten koke­maan turvat­to­muu­teen. Joensuu.fi. 16.2.2022.

Niina Koponen, 21, ei yllät­tyisi, jos aikui­nen hauk­kuisi häntä kadulla – sateen­kaa­ri­nuo­ret kokevat ilma­pii­rin Pohjois-Karja­lassa turvat­to­maksi. Yle. 4.2.2022.

Riskien­hal­linta, valmius ja turval­li­suus. Joensuu.fi.

Tasa-arvoi­nen ja yhden­ver­tai­nen Karelia. Hanna Utriai­nen ja Atte Korte. 8.2.2022.

Artik­ke­li­kuva: Siiri­liina Riikonen