Useita henkilöitä istumassa tai seisomassa rennossa tilassa, katsovat samaan suuntaan.

Juttuklubissa verkostoidutaan, tavataan työnantajia ja harjoitellaan suomeksi puhumista  

Kansainvälinen uraohjaamo -hanke (REACT ESR) on järjestänyt Juttuklubi Joensuuta kevään aikana yhteistyössä Luotsi Joensuun kanssa. Mukana toteutuksessa ovat olleet myös SIMHEKarelia ja International House Joensuu.  

Pääkohderyhmänä Kansainvälinen uraohjaamo -hankkeessa ovat Karelia-ammattikorkeakoulun kansainväliset opiskelijat ja alueen työnantajat, mutta toimintoja halutaan suunnata myös alueen maahanmuuttaneille. Juttuklubi on avoin kaikille ulkomailta Joensuuhun muuttaneille, ja sitä markkinoidaan laajasti. Juttuklubiin onkin osallistunut sekä Karelian omia kansainvälisiä opiskelijoita että muita Joensuuhun ulkomailta eri syistä muuttaneita.   

Juttuklubi Joensuun inspiraatio Jyväskylästä  

Juttuklubi Joensuu on saanut innoituksensa Juttuklubi Jyväskylä -brändin pohjalta. Jyväskylässä ulkomaalaiset suomen kielen opiskelijat ovat syksystä 2021 alkaen kiertäneet eri työnantajien luona tutustumassa organisaatioihin ja yrityksiin. Samalla osallistujat pääsevät keskustelemaan työelämään liittyvistä asioista suomeksi. Juttuklubi Jyväskylää toteuttavat Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelut, Maahanmuuttaneiden Osaamiskeskus, Business Jyväskylä, International Jyväskylä InfoCenter ja Keski-Suomen Kauppakamari. 

Ylen kirjoittama artikkeli toimi alkusysäyksenä sille, että Joensuussakin haluttiin toteuttaa vastaavaa toimintaa. Kansainvälisille opiskelijoille ja alueen maahanmuuttaneille on tärkeää päästä luomaan verkostoja ja saada kontakteja suomalaisten työnantajien kanssa. On myös arvokasta, että työnantajat pääsevät tapaamaan alueemme potentiaalista työvoimaa.   

Joensuussa Juttuklubia päätettiin toteuttaa Karelia-ammattikorkeakoulun ja Luotsi Joensuun yhteistyönä. Karelia-ammattikorkeakoulu on pääjärjestäjä ja Luotsi tarjoaa tapahtumalle tilat. Tiedottamista ja markkinointia on tehty molempien organisaatioiden voimin. Erona Jyväskylän toteutukseen on se, että Joensuussa tapahtuma järjestetään aina Luotsissa, eivätkä Juttuklubin osallistujat kierrä eri organisaatioissa. Luotsi Joensuun tilat sopivat tilaisuuden järjestämiseen hyvin, sillä ne sijaitsevat kaupungin keskustassa ja ovat tilavat.   

Neljä istuvaa henkilöä rennosti juttelemassa pöydän ääressä.

Puheenaiheina suomalaisen työelämän erityispiirteet ja verkostojen merkitys

Juttuklubi Joensuuta pilotoidaan Kansainvälinen uraohjaamo -hankkeen aikana. Keväällä 2022 Juttuklubi Joensuu on järjestetty kahdesti: huhti- ja toukokuussa. Jokaisella kerralla on etukäteen valittu työelämään liittyvä teema. Huhtikuun Juttuklubissa teemana oli verkostojen merkitys työnhaussa ja toukokuussa keskusteltiin suomalaisen työelämän erityispiirteistä. Syyskauden ensimmäisen Juttuklubin teemaksi on valittu työnhaun asiakirjat.  Juttuklubi Joensuu on tarkoitettu kaikille maahanmuuttaneille, jotka haluavat tavata suomalaisia työnantajia, luoda verkostoja ja päästä puhumaan suomeksi työelämään liittyvistä asioista. 

Jokaiselle kerralle mukaan kutsutaan asiantuntijavierailija, joka tietää paljon päivän teemasta ja pystyy antamaan osallistujille myös konkreettisia vinkkejä. Huhtikuussa osallistujien kanssa keskustelemassa oli Ouneva Groupin HR-asiantuntija Mari Räty; toukokuussa vierailivat palvelupäällikkö Maria Pikkarainen ja valmistavan esiopetuksen opettaja Päivi Pesonen Joensuun kaupungin koulutuspalveluista. Räty on tehnyt paljon rekrytointeja ja pystyi kertomaan osallistujille muun muassa siitä, miten usein työpaikat täyttyvät verkostojen avulla, ja mitä tarkoittaa piilotyöpaikka. Joensuun kouluissa ja päiväkodeissa taas työskentelee paljon eri kieli- ja kulttuuritaustaisia ihmisiä, joten Pikkarainen ja Pesonen ovat työssään havainneet niitä suomalaisen työelämän erityispiirteitä, jotka puhuttavat ulkomaalaisia työntekijöitä.  

Juttuklubi alkaa asiantuntijavieraan haastattelulla päivän teemasta. Vierailija esittelee myös edustamansa yrityksen tai organisaation toimintaa ja kertoo, millaisia työllistymismahdollisuuksia on. Haastattelun jälkeen tilaisuuden toteuttajat eli Luotsi, SIMHEKarelia ja International House Joensuu esittelevät lyhyesti palveluitaan. Esittelyjen jälkeen verkostoidutaan ja jutellaan kahvitarjoilun äärellä. Tapahtuman viimeinen tunti on varattu pienryhmäkeskusteluille päivän teemasta. Osallistujille on valmisteltu kysymyskortteja, joiden avulla he keskustelevat päivän teemasta ja pääsevät jakamaan omia kokemuksiaan muiden osallistujien kanssa.   

Useita henkilöitä istumassa tai seisomassa rennossa tilassa, katsovat samaan suuntaan.

Vilkkaita keskusteluja lämminhenkisessä ilmapiirissä   

Ensimmäiseen Juttuklubiin osallistui noin 15 eri syistä Joensuuhun muuttanutta ulkomaalaista. Toisella kerralla mukana oli reilut kymmenen osallistujaa. Juttuklubi järjestetään suomen kielellä, mutta tukikielenä käytetään englantia. Näin varmistetaan, että vähäisemmälläkin suomen kielellä taidolla on mahdollista osallistua tapahtumaan. Kokemukset Juttuklubista ovat olleet erittäin hyvät niin järjestäjien kuin osallistujien näkökulmasta. Keskustelut ovat olleet vilkkaita ja tunnelma lämminhenkinen.   

Juttuklubiin osallistunut tutkija Alicja Fajfer kiitteli myös onnistuneita järjestelyjä ja markkinointia:

”On hyvä, että tapahtuma on kaikille avoin ja että siitä sai tiedon hyvissä ajoin. Itse löysin tiedon tapahtumasta sosiaalisesta mediasta. On tosi hyvä, että tällaisia tilaisuuksia järjestetään, sillä verkostoituminen ihmisten kanssa on todella tärkeää. Tulen mukaan ensi kerrallakin, jos vain ehdin!”

Seuraava Juttuklubi järjestetään syyskuun loppupuolella kesätauon jälkeen. Juttuklubia on tarkoitus järjestää kuukausittain.   

Katso myös video Juttuklubista:   


Kirjoittaja 

Taru Väisänen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuvat ja video 

Sofiya Meleshkova, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu