Ilmakuva Joensuun kaupungista

Karelian TKI-toiminnan rahoitus oli vuonna 2021 lähes 5 M€ – suurin potti EU-ohjelmista

Ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaa rahoitetaan ulkoisella hankerahoituksella. Tämä tarkoittaa sitä, että TKI-projekteille ei ole tarjolla mitään valmista, automaattista rahoitusta, vaan rahoitus projekteihin haetaan aina projektikohtaisesti erikseen eri hankerahoituslähteistä.

Karelia-amk:n tärkeimmät hankerahoituslähteet tulevat Euroopan Unionin ohjelmista, joihin sisältyy rahoitusinstrumentti. EU-ohjelmat perustuvat EU-politiikkaan ja unionin yhteisiin tavoitteisiin, joten se että saa hankerahoitusta jostakin EU-ohjelmasta tarkoittaa sitä, että kyseisen projektin arvioidaan osaltaan edistävän ohjelman tavoitteiden saavuttamista. Kriteereitä näille tavoitteille on jokaisessa ohjelmassa useita. Niihin voi tutustua kunkin rahoitusohjelman nettisivuilla tai Karelian TKI-toiminnan koulutus- ja perehdytysmateriaalien avulla.

Karelia osallistuu aktiivisesti rahoitusohjelmien valmisteluun

Karelian TKI-toiminnan valinnat, eli se mitä projekteja toteutetaan, perustuvat Karelia strategian 2030 toteuttamiseen. Karelia osallistuu oman strategiansa toteuttamisen lisäksi alueellisten ja kansallisten strategioiden toteuttamiseen oman profiilinsa ja asiantuntemuksensa mukaisesti.

Karelian hankekorit eli ne kokonaisuudet, joiden sisään kukin toteutettava projekti sijoittuu ovat: Osaamisella elinvoimaa työelämään, Koulutusperäistä maahanmuuttoa ja kansainvälisyyttä, Kestävää hyvinvointia väljästi asutulle alueelle, Älykästä tuotantoa ja palveluja sekä Hiilineutraaleja ratkaisuja. Hankekorit ovat siis samat kuin Karelian strategiset valinnat. Hankekoreissa toteutetaan noin 70 eri projektia vuosittain. Yksi projekti kestää yleensä 2-3 vuotta.

Miten sitten eri tavoitteiden yhteensovittaminen tapahtuu? Se on pitkäjänteistä puuhaa. Osallistumme aktiivisesti meille tärkeiden TKI-rahoitusohjelmien valmisteluun sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. EU-ohjelmien osalta valmistelutyö tapahtuu seitsenvuotiskausittain, kun ohjelmia uudistetaan ja niiden tavoitteet kirjoitetaan. Valmistelutyötä EU-ohjelmien parissa tehdään käytännössä kolme vuotta ennen ohjelman avautumista. Valmistelutyö tehdään työryhmissä, joihin aktiivisesti hakeudutaan.

Kansallisella ja alueellisella tasolla osallistumme meille tärkeiden kumppaneiden strategiatyöhön ja pääsemme näin vaikuttamaan ja tuomaan osaamistamme esille myös muiden strategioiden valmisteluun. Ja toisinpäin. Saamme muiden tahojen kanssa tekemästämme ohjelma- ja strategiatyöstä meille Kareliaan tärkeää tietoa siitä mitä ovat ne alueelliset, kansalliset ja EU-tason tavoitteet, joissa ammattikorkeakoululla voi olla rooli haasteiden ratkaisijana ja kehittäjänä. Saamme myös tietoa siitä, millaista osaamista ylihuomisen osaajilta eli meiltä valmistuvilta opiskelijoilta odotetaan.

Karelian TKI-toiminnan rahoituslähteet vuonna 2021

Vuonna 2021 Kareliassa oli käynnissä 70 eri TKI-projektia ja niitä rahoitettiin aiempien vuosien tapaan useista eri rahoituslähteistä. TKI-toiminnan kokonaisuus oli 4,8 miljoonaa euroa, jonka rahoituksesta 4,1 miljoonaa euroa tuli eri TKI-rahoitusohjelmista (kuvio 1).

Piirakkakuvio jossa prosenttiosuuksin eri rahoituslähteet.
Kuvio 1. Karelia-ammattikorkeakoulun TKI-toiminnan rahoituslähteet vuonna 2021.

Karelian kannalta merkittävimmät rahoituslähteet ovat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Nämä kaksi ohjelmaa muodostavat alue- ja rakennepolitiikan rahoitusinstrumentin, jolla pyritään tasaamaan maiden ja alueiden välisiä kehityseroja Euroopan Unionissa.

ESR-rahoitus kohdentuu henkilöihin ja rahoituksella parannetaan työllisyyttä, osaamista ja osallisuutta erilaisten kehittämishankkeiden avulla. EAKR-rahoitus puolestaan kohdentuu rakenteisiin ja elinkeinoelämään. Rahoituksen avulla luodaan elinvoimaa, parannetaan työllisyyttä ja kilpailukykyä sekä tuetaan kestävää kasvua. (Rakennerahastot.fi 2022)

EAKR-rahoituksen osuus Karelian TKI-rahoituksesta vuonna 2021 oli 29%. Käynnissä oli 13 projektia. Nämä projektit liittyvät mm. fotoniikkaan, älykkääseen automaatioon, matkailuun, hyvinvointiyrittäjyyteen, vähähiilisyyteen, energiayhteisöihin sekä rakentamisen vihreään siirtymään. EAKR-investointirahoituksella on varustettu myös Karelian tutkimusympäristöjä ja hankittu mm. robotteja konetekniikan tuote- ja tuotannonkehityslaboratorioon.

ESR-rahoituksen osuus oli 20% TKI-rahoituksesta. Käynnissä oli 15 projektia. Näillä projekteilla on kehitetty mm. opiskelijayrittäjyyttä, tekniikan, biotalouden sekä varhaiskasvatusalan osaamista, opiskelijaharjoittelua harvaan asutun alueen yrityksissä sekä sote-alan digitaalisia etäpalveluita.

Rahoitusta haetaan myös kansainvälisistä ohjelmista

Muita Karelialle tärkeitä rahoituslähteitä vuonna 2021 olivat kansainväliseen yhteistyöhön suunnatut rahoitukset Erasmus+, Northern Periphery and Arctic (NPA) sekä Karelia CBC -ohjelma.

Erasmus+ -ohjelmalla tuetaan elinikäisen oppimisen koulutusmahdollisuuksia sekä kehitetään EU:n tasolla yhtenäistä koulutusjärjestelmää ja opiskelijaliikkuvuutta. (European Commission 2022)

Erasmus+ -rahoituksella toteutettiin kolmea projektia. Suurin näistä, Invest, liittyy eurooppalaiset korkeakoulut -allianssin rakentamiseen neljän muun eurooppalaisen korkeakoulun kanssa. Muut projektit liittyvät englanninkielisen ikäosaamisen YAMK-koulutuksen kehittämiseen sekä yrittäjyysosaamiseen urheilualalla.

NPA-ohjelmalla, joka on harvaan asutun alueen maille (9 eri maata) tarkoitettu yhteistyöohjelma sekä Karelia CBC -ohjelmalla, joka on EU:n ja Venäjän välisen yhteistyön ohjelma, toteutettiin matkailuun, kestävään kehitykseen ja uudenlaisiin teknologioihin liittyviä projekteja. Vuonna 2021 käynnistyi Kareliassa myös ensimmäinen Horisontti Eurooppa -tutkimusohjelma Invest-konsortiossa. Horisontti Eurooppa on EU:n suurin tutkimusrahoitusohjelma, jolla edistetään Euroopan vihreän siirtymän ja digitalisaation toteutumista. (EU-rahoitusneuvonta 2021.)

Muita TKI-toiminnan rahoituslähteitä olivat maaseuturahasto, eri ministeriöiden hankerahoitus sekä säätiörahoitus. Maaseuturahoituksella kehitetään nimensä mukaisesti osaamista ja elinkeinoja maaseudulla. Ministeriöiden rahoitus tulee pääasiassa opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja sitä suunnataan koulutuksen kehittämiseen. Säätiörahoittajista merkittävin on Otsakorven Säätiö, joka rahoittaa erityisesti opiskelijoiden työllistymistä ja yrittäjyyttä tukevia projekteja.

Karelian strategisena tavoitteena olla vahva TKI-toimija jatkossakin

Vuoden 2021 TKI-toiminnan rahoitus ei juurikaan poikkea aiemmista vuosista. Aluekehittämiseen tarkoitetut EAKR- ja ESR-rahoitukset ovat olleet vuosia suurimmat rahoituslähteet. Kansainvälisesti kilpailtu TKI-rahoitus muodostaa noin 15-20% osuuden rahoituksesta. Karelian strategisena tavoitteena on kasvattaa TKI-kokonaisuutta reiluun viiteen miljoonaan euroon, olla jatkossakin vahva toimija aluekehittämisohjelmissa sekä lisätä kansainvälisesti kilpaillun rahoituksen osuutta TKI-toiminnassa.


Kirjoittaja:

Anne Ilvonen, tutkimus- ja kehittämisjohtaja, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

EU-rahoitusneuvonta 2021. Horisontti Eurooppa. https://www.eurahoitusneuvonta.fi/ohjelmat/horisontti-eurooppa 28.6.2022

European Commission 2022. https://erasmus-plus.ec.europa.eu/fi/programme-guide/part-a/priorities-of-the-erasmus-programme/objectives-features, 27.6.2022

Rakennerahastot.fi 2022. https://rakennerahastot.fi/euroopan-sosiaalirahasto-plus-esr, https://rakennerahastot.fi/euroopan-aluekehitysrahasto-eakr 27.6.2022