Ilmakuva Joensuun kaupungista

Kare­lian TKI-toimin­nan rahoi­tus oli vuonna 2021 lähes 5 M€ – suurin potti EU-ohjelmista

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen TKI-toimin­taa rahoi­te­taan ulkoi­sella hanke­ra­hoi­tuk­sella. Tämä tarkoit­taa sitä, että TKI-projek­teille ei ole tarjolla mitään valmista, auto­maat­tista rahoi­tusta, vaan rahoi­tus projek­tei­hin haetaan aina projek­ti­koh­tai­sesti erik­seen eri hankerahoituslähteistä.

Karelia-amk:n tärkeim­mät hanke­ra­hoi­tus­läh­teet tulevat Euroo­pan Unionin ohjel­mista, joihin sisäl­tyy rahoi­tusin­stru­mentti. EU-ohjel­mat perus­tu­vat EU-poli­tiik­kaan ja unionin yhtei­siin tavoit­tei­siin, joten se että saa hanke­ra­hoi­tusta josta­kin EU-ohjel­masta tarkoit­taa sitä, että kysei­sen projek­tin arvioi­daan osal­taan edis­tä­vän ohjel­man tavoit­tei­den saavut­ta­mista. Kritee­reitä näille tavoit­teille on jokai­sessa ohjel­massa useita. Niihin voi tutus­tua kunkin rahoi­tus­oh­jel­man netti­si­vuilla tai Kare­lian TKI-toimin­nan koulu­tus- ja pereh­dy­tys­ma­te­ri­aa­lien avulla.

Karelia osal­lis­tuu aktii­vi­sesti rahoi­tus­oh­jel­mien valmisteluun

Kare­lian TKI-toimin­nan valin­nat, eli se mitä projek­teja toteu­te­taan, perus­tu­vat Karelia stra­te­gian 2030 toteut­ta­mi­seen. Karelia osal­lis­tuu oman stra­te­giansa toteut­ta­mi­sen lisäksi alueel­lis­ten ja kansal­lis­ten stra­te­gioi­den toteut­ta­mi­seen oman profii­linsa ja asian­tun­te­muk­sensa mukaisesti.

Kare­lian hanke­ko­rit eli ne koko­nai­suu­det, joiden sisään kukin toteu­tet­tava projekti sijoit­tuu ovat: Osaa­mi­sella elin­voi­maa työelä­mään, Koulu­tus­pe­räistä maahan­muut­toa ja kansain­vä­li­syyttä, Kestä­vää hyvin­voin­tia väljästi asutulle alueelle, Älykästä tuotan­toa ja palve­luja sekä Hiili­neut­raa­leja ratkai­suja. Hanke­ko­rit ovat siis samat kuin Kare­lian stra­te­gi­set valin­nat. Hanke­ko­reissa toteu­te­taan noin 70 eri projek­tia vuosit­tain. Yksi projekti kestää yleensä 2-3 vuotta.

Miten sitten eri tavoit­tei­den yhteen­so­vit­ta­mi­nen tapah­tuu? Se on pitkä­jän­teistä puuhaa. Osal­lis­tumme aktii­vi­sesti meille tärkei­den TKI-rahoi­tus­oh­jel­mien valmis­te­luun sekä kansal­li­sella että kansain­vä­li­sellä tasolla. EU-ohjel­mien osalta valmis­te­lu­työ tapah­tuu seit­sen­vuo­tis­kausit­tain, kun ohjel­mia uudis­te­taan ja niiden tavoit­teet kirjoi­te­taan. Valmis­te­lu­työtä EU-ohjel­mien parissa tehdään käytän­nössä kolme vuotta ennen ohjel­man avau­tu­mista. Valmis­te­lu­työ tehdään työryh­missä, joihin aktii­vi­sesti hakeudutaan.

Kansal­li­sella ja alueel­li­sella tasolla osal­lis­tumme meille tärkei­den kump­pa­nei­den stra­te­gia­työ­hön ja pääsemme näin vaikut­ta­maan ja tuomaan osaa­mis­tamme esille myös muiden stra­te­gioi­den valmis­te­luun. Ja toisin­päin. Saamme muiden tahojen kanssa teke­mäs­tämme ohjelma- ja stra­te­gia­työstä meille Kare­li­aan tärkeää tietoa siitä mitä ovat ne alueel­li­set, kansal­li­set ja EU-tason tavoit­teet, joissa ammat­ti­kor­kea­kou­lulla voi olla rooli haas­tei­den ratkai­si­jana ja kehit­tä­jänä. Saamme myös tietoa siitä, millaista osaa­mista ylihuo­mi­sen osaa­jilta eli meiltä valmis­tu­vilta opis­ke­li­joilta odotetaan.

Kare­lian TKI-toimin­nan rahoi­tus­läh­teet vuonna 2021

Vuonna 2021 Kare­liassa oli käyn­nissä 70 eri TKI-projek­tia ja niitä rahoi­tet­tiin aiem­pien vuosien tapaan useista eri rahoi­tus­läh­teistä. TKI-toimin­nan koko­nai­suus oli 4,8 miljoo­naa euroa, jonka rahoi­tuk­sesta 4,1 miljoo­naa euroa tuli eri TKI-rahoi­tus­oh­jel­mista (kuvio 1).

Piirakkakuvio jossa prosenttiosuuksin eri rahoituslähteet.
Kuvio 1. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun TKI-toimin­nan rahoi­tus­läh­teet vuonna 2021.

Kare­lian kannalta merkit­tä­vim­mät rahoi­tus­läh­teet ovat Euroo­pan alue­ke­hi­tys­ra­hasto (EAKR) ja Euroo­pan sosi­aa­li­ra­hasto (ESR). Nämä kaksi ohjel­maa muodos­ta­vat alue- ja raken­ne­po­li­tii­kan rahoi­tusin­stru­men­tin, jolla pyri­tään tasaa­maan maiden ja aluei­den välisiä kehi­ty­se­roja Euroo­pan Unionissa.

ESR-rahoi­tus kohden­tuu henki­löi­hin ja rahoi­tuk­sella paran­ne­taan työl­li­syyttä, osaa­mista ja osal­li­suutta erilais­ten kehit­tä­mis­hank­kei­den avulla. EAKR-rahoi­tus puoles­taan kohden­tuu raken­tei­siin ja elin­kei­noe­lä­mään. Rahoi­tuk­sen avulla luodaan elin­voi­maa, paran­ne­taan työl­li­syyttä ja kilpai­lu­ky­kyä sekä tuetaan kestä­vää kasvua. (Rakennerahastot.fi 2022)

EAKR-rahoi­tuk­sen osuus Kare­lian TKI-rahoi­tuk­sesta vuonna 2021 oli 29%. Käyn­nissä oli 13 projek­tia. Nämä projek­tit liit­ty­vät mm. foto­niik­kaan, älyk­kää­seen auto­maa­tioon, matkai­luun, hyvin­voin­tiy­rit­tä­jyy­teen, vähä­hii­li­syy­teen, ener­giayh­tei­söi­hin sekä raken­ta­mi­sen vihre­ään siir­ty­mään. EAKR-inves­toin­ti­ra­hoi­tuk­sella on varus­tettu myös Kare­lian tutki­musym­pä­ris­töjä ja hankittu mm. robot­teja kone­tek­nii­kan tuote- ja tuotannonkehityslaboratorioon.

ESR-rahoi­tuk­sen osuus oli 20% TKI-rahoi­tuk­sesta. Käyn­nissä oli 15 projek­tia. Näillä projek­teilla on kehi­tetty mm. opis­ke­li­jay­rit­tä­jyyttä, teknii­kan, biota­lou­den sekä varhais­kas­va­tusa­lan osaa­mista, opis­ke­li­ja­har­joit­te­lua harvaan asutun alueen yrityk­sissä sekä sote-alan digi­taa­li­sia etäpalveluita.

Rahoi­tusta haetaan myös kansain­vä­li­sistä ohjelmista

Muita Kare­lialle tärkeitä rahoi­tus­läh­teitä vuonna 2021 olivat kansain­vä­li­seen yhteis­työ­hön suun­na­tut rahoi­tuk­set Erasmus+, Nort­hern Perip­hery and Arctic (NPA) sekä Karelia CBC -ohjelma.

Erasmus+ -ohjel­malla tuetaan elini­käi­sen oppi­mi­sen koulu­tus­mah­dol­li­suuk­sia sekä kehi­te­tään EU:n tasolla yhte­näistä koulu­tus­jär­jes­tel­mää ja opis­ke­li­ja­liik­ku­vuutta. (Euro­pean Commis­sion 2022)

Erasmus+ -rahoi­tuk­sella toteu­tet­tiin kolmea projek­tia. Suurin näistä, Invest, liittyy euroop­pa­lai­set korkea­kou­lut -allians­sin raken­ta­mi­seen neljän muun euroop­pa­lai­sen korkea­kou­lun kanssa. Muut projek­tit liit­ty­vät englan­nin­kie­li­sen ikäosaa­mi­sen YAMK-koulu­tuk­sen kehit­tä­mi­seen sekä yrit­tä­jyys­osaa­mi­seen urheilualalla.

NPA-ohjel­malla, joka on harvaan asutun alueen maille (9 eri maata) tarkoi­tettu yhteis­työ­oh­jelma sekä Karelia CBC -ohjel­malla, joka on EU:n ja Venäjän välisen yhteis­työn ohjelma, toteu­tet­tiin matkai­luun, kestä­vään kehi­tyk­seen ja uuden­lai­siin tekno­lo­gioi­hin liit­ty­viä projek­teja. Vuonna 2021 käyn­nis­tyi Kare­liassa myös ensim­mäi­nen Hori­sontti Eurooppa -tutki­mus­oh­jelma Invest-konsor­tiossa. Hori­sontti Eurooppa on EU:n suurin tutki­mus­ra­hoi­tus­oh­jelma, jolla edis­te­tään Euroo­pan vihreän siir­ty­män ja digi­ta­li­saa­tion toteu­tu­mista. (EU-rahoi­tus­neu­vonta 2021.)

Muita TKI-toimin­nan rahoi­tus­läh­teitä olivat maaseu­tu­ra­hasto, eri minis­te­riöi­den hanke­ra­hoi­tus sekä säätiö­ra­hoi­tus. Maaseu­tu­ra­hoi­tuk­sella kehi­te­tään nimensä mukai­sesti osaa­mista ja elin­kei­noja maaseu­dulla. Minis­te­riöi­den rahoi­tus tulee pääasiassa opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riöstä ja sitä suun­na­taan koulu­tuk­sen kehit­tä­mi­seen. Säätiö­ra­hoit­ta­jista merkit­tä­vin on Otsa­kor­ven Säätiö, joka rahoit­taa erityi­sesti opis­ke­li­joi­den työl­lis­ty­mistä ja yrit­tä­jyyttä tukevia projekteja.

Kare­lian stra­te­gi­sena tavoit­teena olla vahva TKI-toimija jatkossakin

Vuoden 2021 TKI-toimin­nan rahoi­tus ei juuri­kaan poikkea aiem­mista vuosista. Alue­ke­hit­tä­mi­seen tarkoi­te­tut EAKR- ja ESR-rahoi­tuk­set ovat olleet vuosia suurim­mat rahoi­tus­läh­teet. Kansain­vä­li­sesti kilpailtu TKI-rahoi­tus muodos­taa noin 15-20% osuuden rahoi­tuk­sesta. Kare­lian stra­te­gi­sena tavoit­teena on kasvat­taa TKI-koko­nai­suutta reiluun viiteen miljoo­naan euroon, olla jatkos­sa­kin vahva toimija alue­ke­hit­tä­mis­oh­jel­missa sekä lisätä kansain­vä­li­sesti kilpail­lun rahoi­tuk­sen osuutta TKI-toiminnassa.


Kirjoit­taja:

Anne Ilvonen, tutki­mus- ja kehit­tä­mis­joh­taja, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

EU-rahoi­tus­neu­vonta 2021. Hori­sontti Eurooppa. https://www.eurahoitusneuvonta.fi/ohjelmat/horisontti-eurooppa 28.6.2022

Euro­pean Commis­sion 2022. https://erasmus-plus.ec.europa.eu/fi/programme-guide/part-a/priorities-of-the-erasmus-programme/objectives-features, 27.6.2022

Rakennerahastot.fi 2022. https://rakennerahastot.fi/euroopan-sosiaalirahasto-plus-esr, https://rakennerahastot.fi/euroopan-aluekehitysrahasto-eakr 27.6.2022