Puinen kattorakenne

New European Bauhaus – esteettisempiä ja kestävämpiä elinympäristöjä

New European Bauhaus on aloite, joka pyrkii tuomaan Euroopan Green Deal -tavoitteet elinympäristöihin. Aloitteen kolme keskeistä teemaa ovat esteettisyys, kestävyys ja osallistavuus. Tarkoituksena on tuoda eri lähtökohdista, tieteenaloista ja näkökulmista tulevia ihmisiä yhteen luomaan kestäviä elinympäristöjä ja tuomaan mukaan kulttuurillisen näkökulman.

Rakentamisen näkökulmasta New European Bauhaus tarkoittaa 85 miljoonan euron rahoituksia aloitetta tukeville hankkeille. Kehitettäviä aihealueita ovat esimerkiksi kiertotalouden edistäminen rakennusalalla: rakennuksien käyttöiän pidentäminen, rakennuksien sopeuttaminen uusiin käyttötarkoituksiin ja rakennusosien uudelleenkäyttö. Taustalla vaikuttaa Euroopan unionin tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Rakennuksilla on suuri vastuu sillä ne kuluttavat lähes 40 prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta ja kuluttavat luonnonvaroja enemmän kuin mikään muu teollisuudenala.

New European Bauhaus -festivaali esitteli aloitetta yleisölle

Brysselissä vietettiin New European Bauhaus -festivaalia 9.6.-12.6.2022, jonka avulla haluttiin tuoda aloite lähemmäs kansalaisia kutsuvalla, innovatiivisella ja osallistavalla tavalla. Festivaali järjestettiin Brysselin keskustassa Mont des Arts -alueella, sekä entisellä Tour & Taxis -teollisuusalueella sijaitsevassa Gare Maritime -rakennuksessa. Gare Maritime on rakennettu 1900-luvun alussa ja aikanaan se on ollut Euroopan suurin juna-asema. Vuosina 2018-2020 rakennus on kunnostettu ja laajennettu lähes pienoiskaupungiksi, jossa on tilaa tapahtumille, oleiluun sekä liike- ja myymälätoiminnoille. Rakennus on Euroopan suurin puurakennus 10 000 kuutiometrillään puurakenteita.

Festivaali koostui FAIR, FEST ja FORUM -osioista. FAIR-osion messupisteet esittelivät uusimpia projekteja ja innovaatioita, sekä mahdollistivat verkostoitumisen toimijoiden kanssa. FEST-osio koostui erilaisista esityksistä tuoden tapahtumaan kulttuurisen ja taiteellisen puolen. FORUM-osio koostui puheista ja keskusteluista New European Bauhaus -aloitteen ympäriltä.

Katettu käytävä jossa puusta ja metallista tehdyt rakenteet
Gare Maritime, Bryssel. Kuva: Juuso Kokkonen.

Pohjoismainen näkökulma kestävään rakentamiseen

Karelia-ammattikorkeakoulun projektikoordinaattori Juuso Kokkonen osallistui Reimagining New European Living Environments -paneelikeskusteluun panelistina osana festivaalia. Tapahtuma oli sivutapahtuma varsinaiselle New European Bauhaus -festivaalille. Tilaisuuteen pystyi osallistumaan paikan päällä Brysselissä tai verkossa.

Reimagining New European Living Environments -tapahtuman teemana oli herättää keskustelua rakennetun ympäristön kestävyyden ja laadun nostamisen suhteen Pohjoismaissa. Keskustelu toi yhteen arkkitehtuurin, suunnittelun ja tekniikan edustajia pohtimaan keinoja, joilla voidaan tuoda Pohjoismaihin uutta korkealaatuista rakentamiskulttuuria.


Kirjoittaja:

Juuso Kokkonen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kirjoittaja työskentelee Rakentamisen vihreä siirtymä -projektissa.

Logot: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Business Joensuu, EU:n aluekehitysrahasto

Artikkelikuva: EC – Audiovisual Service/Aurore Martignoni