Chicagossa järjestettiin 23.5. – 24.5.2022 Steel-Timber Hybrid Buildings -konferenssi, jonka keskeisenä aiheena oli korkean puurakentamisen nykytilanne ja erityisesti puu-teräs-hybridirakenteiset kerrostalot. Tapahtumassa esiteltiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa toteutettuja puukerrostalokohteita. Konferenssi oli osa Council on Tall Buildings and Urban Habitat CTBUH:n* laajempaa tutkimusprojektia, jonka tavoitteena on selvittää mm. korkean puu-teräs-hybridirakentamisen nykytilaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Lisäksi tavoitteena on tuottaa opas, johon on koostettu toteutettujen korkeiden puurakennusten perustiedot ja rakennuksista tehdyt tutkimukset. Opasta voisi tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan apuna. Council on Tall Buildings and Urban Habitat CTBUH on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on tutkia kuinka korkean kaupunkirakentamisen avulla voidaan kehittää ympäristö- ja ihmisystävällistä rakentamista ilmastonmuutoksen ja urbanisaation luomien haasteiden edessä.
Tietoa toteutetuista rakennuskohteista ja tutkimushankkeista
Yhdysvalloissa korkealla kaupunkirakentamisella on pitkät perinteet ja myös Chicagon keskustaa hallitsevat korkeimmillaan yli 400 metriset pilvenpiirtäjät. Tämänhetkiset korkeat puurakennukset, tai hybridirakennukset, joissa puu näyttelee merkittävää roolia, ovat parhaimmillaankin vain 15-20 kerroksisia. Konferenssissa pohdittiin jopa 60 kerroksisten puu-teräs-hybridirakennusten toteuttamismahdollisuuksia.
Tapahtumapaikkana toimi Mies Van De Rohen suunnittelema Crown Hall, joka sijaitsee Illinois Institute of Technologyn kampusalueella. Ensimmäisen konferenssipäivän ohjelmaan kuului 24 yksittäistä esitystä, jotka koostuivat pääasiassa toteutettujen kohteiden ja aiheesta tehtyjen tutkimushankkeiden esittelystä. Tapahtuman toisena päivänä esiteltiin lähes yksinomaan toteutettuja puukerrostalokohteita mm. Yhdysvalloista, Kanadasta, Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta. Päivän päätteeksi osallistujat jakautuivat ryhmiin keskustelemaan korkeaan puurakentamiseen liittyvistä haasteista ja pohtimaan, kuinka näihin haasteisiin voidaan vastata.
Karelia esitteli Lighthouse Joensuu -puukerrostaloa
Karelia-ammattikorkeakoulu oli myös kutsuttu Steel-Timber Hybrid konferenssiin esittelemään Lighthouse Joensuu puukerrostalokohdetta ja siihen liittyviä tutkimustuloksia. Karelian edustajana toimi projektikoordinaattori Riku Hirvonen. Esitelmä käsitteli Lighthouse Joensuun rakennejärjestelmää, jälkijännitetyn jännetankojärjestelmän toimintaa, rakentamisaikaista kosteudenhallintaa, paloteknistä suunnittelua ja toteutettuja tapaustutkimuksia, kuten Lighthouse Joensuun painumat ja värähtely.
Kirjoittaja:
Riku Hirvonen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Tämä artikkeli kuuluu artikkelisarjaan, jonka julkaisu on osa Rakentamisen vihreä siirtymä RAVI -projektin toimenpiteitä. RAVI-projektin tavoitteena on edistää rakentamisen vähähiilisten ratkaisujen ja prosessien käyttöönottoa, vahvistaa vähähiiliseen rakentamiseen liittyvää materiaali- ja tuoteosaamista sekä nopeuttaa digitalisaation hyödyntämistä rakentamisen proses-seissa. RAVI-projektin päärahoittajana toimii Pohjois-Karjalan maakuntaliitto REACT-EU EAKR-ohjelmasta.