Chicagon kaupunki, korkeita rakennuksia joen rannalla

Steel-Timber Hybrid Buil­dings -konfe­rens­sissa pureu­dut­tiin korke­aan puurakentamiseen

Chica­gossa järjes­tet­tiin 23.5. – 24.5.2022 Steel-Timber Hybrid Buildings -konfe­renssi, jonka keskei­senä aiheena oli korkean puura­ken­ta­mi­sen nyky­ti­lanne ja erityi­sesti puu-teräs-hybri­di­ra­ken­tei­set kerros­ta­lot. Tapah­tu­massa esitel­tiin Euroo­passa ja Yhdys­val­loissa toteu­tet­tuja puuker­ros­ta­lo­koh­teita. Konfe­renssi oli osa Council on Tall Buil­dings and Urban Habitat CTBUH:n* laajem­paa tutki­mus­pro­jek­tia, jonka tavoit­teena on selvit­tää mm. korkean puu-teräs-hybri­di­ra­ken­ta­mi­sen nyky­ti­laa ja tule­vai­suu­den mahdol­li­suuk­sia. Lisäksi tavoit­teena on tuottaa opas, johon on koos­tettu toteu­tet­tu­jen korkei­den puura­ken­nus­ten perus­tie­dot ja raken­nuk­sista tehdyt tutki­muk­set. Opasta voisi tule­vai­suu­dessa käyttää esimer­kiksi tutki­mus- ja kehit­tä­mis­toi­min­nan apuna. Council on Tall Buil­dings and Urban Habitat CTBUH on voittoa tavoit­te­le­ma­ton järjestö, jonka tavoit­teena on tutkia kuinka korkean kaupun­ki­ra­ken­ta­mi­sen avulla voidaan kehit­tää ympä­ristö- ja ihmi­sys­tä­väl­listä raken­ta­mista ilmas­ton­muu­tok­sen ja urba­ni­saa­tion luomien haas­tei­den edessä.

Tietoa toteu­te­tuista raken­nus­koh­teista ja tutkimushankkeista

Yhdys­val­loissa korkealla kaupun­ki­ra­ken­ta­mi­sella on pitkät perin­teet ja myös Chica­gon keskus­taa hallit­se­vat korkeim­mil­laan yli 400 metri­set pilven­piir­tä­jät. Tämän­het­ki­set korkeat puura­ken­nuk­set, tai hybri­di­ra­ken­nuk­set, joissa puu näyt­te­lee merkit­tä­vää roolia, ovat parhaim­mil­laan­kin vain 15-20 kerrok­si­sia. Konfe­rens­sissa pohdit­tiin jopa 60 kerrok­sis­ten puu-teräs-hybri­di­ra­ken­nus­ten toteuttamismahdollisuuksia.

Tapah­tu­ma­paik­kana toimi Mies Van De Rohen suun­nit­te­lema Crown Hall, joka sijait­see Illi­nois Insti­tute of Tech­no­lo­gyn kampusa­lu­eella. Ensim­mäi­sen konfe­rens­si­päi­vän ohjel­maan kuului 24 yksit­täistä esitystä, jotka koos­tui­vat pääasiassa toteu­tet­tu­jen kohtei­den ja aiheesta tehty­jen tutki­mus­hank­kei­den esit­te­lystä. Tapah­tu­man toisena päivänä esitel­tiin lähes yksi­no­maan toteu­tet­tuja puuker­ros­ta­lo­koh­teita mm. Yhdys­val­loista, Kana­dasta, Tans­kasta, Ruot­sista ja Suomesta. Päivän päät­teeksi osal­lis­tu­jat jakau­tui­vat ryhmiin keskus­te­le­maan korke­aan puura­ken­ta­mi­seen liit­ty­vistä haas­teista ja pohti­maan, kuinka näihin haas­tei­siin voidaan vastata.

Rakennuksen sisäänkäynti, portaikko ja lasia olevat ovet
S.R. Crown Hall. Illi­nois Insti­tute of Tech­no­logy, College of Architecture.
Ihmisiä katselemassa esitystä.
S.R. Crown Hall. Illi­nois Insti­tute of Tech­no­logy, College of Architecture.

Karelia esit­teli Light­house Joensuu -puukerrostaloa

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu oli myös kutsuttu Steel-Timber Hybrid konfe­rens­siin esit­te­le­mään Light­house Joensuu puuker­ros­ta­lo­koh­detta ja siihen liit­ty­viä tutki­mus­tu­lok­sia. Kare­lian edus­ta­jana toimi projek­ti­koor­di­naat­tori Riku Hirvo­nen. Esitelmä käsit­teli Light­house Joen­suun raken­ne­jär­jes­tel­mää, jälki­jän­ni­te­tyn jänne­tan­ko­jär­jes­tel­män toimin­taa, raken­ta­mi­sai­kaista kosteu­den­hal­lin­taa, palo­tek­nistä suun­nit­te­lua ja toteu­tet­tuja tapaus­tut­ki­muk­sia, kuten Light­house Joen­suun painu­mat ja värähtely.


Kirjoit­taja:

Riku Hirvo­nen, projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tämä artik­keli kuuluu artik­ke­li­sar­jaan, jonka julkaisu on osa Raken­ta­mi­sen vihreä siir­tymä RAVI -projek­tin toimen­pi­teitä. RAVI-projek­tin tavoit­teena on edistää raken­ta­mi­sen vähä­hii­lis­ten ratkai­su­jen ja proses­sien käyt­töön­ot­toa, vahvis­taa vähä­hii­li­seen raken­ta­mi­seen liit­ty­vää mate­ri­aali- ja tuoteo­saa­mista sekä nopeut­taa digi­ta­li­saa­tion hyödyn­tä­mistä raken­ta­mi­sen proses-seissa. RAVI-projek­tin päära­hoit­ta­jana toimii Pohjois-Karja­lan maakun­ta­liitto REACT-EU EAKR-ohjelmasta.

Logot: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Business Joensuu, EU:n aluekehitysrahasto