Puupöydällä tietokone, vesilasi, puhelin, muistilehtiö

Uusi jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus edistää työikäisten osaamista

Aloitin huhtikuussa Karelia-ammattikorkeakoulussa työt jatkuvan oppimisen päällikön tehtävissä. Työn aloitettuani pääsin mukaan valmistelemaan jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen, JOTPA:n, ensimmäisen rahoitushaun hakemuksia. JOTPA on uusi viranomainen ja olen koonnut tähän artikkeliin tietoa sen tavoitteista ja toiminnasta.

Jatkuvan oppimisen uudistus vastaa työelämän muuttuviin tarpeisiin

Valtakunnallinen jatkuvan oppimisen uudistus käynnistyi vuonna 2019. Uudistuksen tavoitteena on osaamisen kehittäminen ja uudistaminen elämän ja työuran eri vaiheissa sekä vastata muuttuvan työelämän osaamistarpeisiin. Uudistuksessa keskitytään erityisesti työikäisten osaamisen kehittämisen edistämiseen.  

Jatkuvan oppimisen uudistuksen visiona ja tavoitteina ovat:

  • jokainen kehittää osaamistaan työuran aikana,
  • jokaisella on mahdollisuus uudistaa osaamistaan ennakoivasti, jotta työssä kehittyminen, työllistyminen uusiin tehtäviin ja uralla eteneminen olisi mahdollista,
  • osallistumisen tasa-arvo lisääntyy,
  • kaikilla on työllistymisen ja merkityksellisen elämän edellyttämät tiedot, taidot ja osaaminen, 
  • osaamistaso nousee,
  • työllisyysaste nousee,
  • korkeakoulututkinnon suorittaneiden 25–64-vuotiaiden määrä ja osuus kasvaa ja perusasteen jälkeistä tutkintoa vailla olevien 25–64-vuotiaiden määrä ja osuus vähenee,
  • osaaminen uudistaa työelämää ja työelämä osaamista, 
  • osaava työvoima tukee kestävää kasvua, innovaatioita, kilpailukykyä ja sitä kautta hyvinvointia,
  • työnantajilla on osaavaa työvoimaa, 
  • työyhteisöt tukevat uuden oppimista.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus perustettiin loppuvuonna 2021 osana jatkuvan oppimisen uudistusta.

Mikä on JOTPA?

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (JOTPA) edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö, mutta se toimii itsenäisenä viranomaisena. Toiminta JOTPA:ssa on käynnistynyt vuoden 2021 lopulla ja yhteensä palvelukeskuksessa tulee työskentelemään noin 15 henkilöä.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen tehtäviä ovat:

  • osaamis- ja työvoimatarpeen ennakointitiedon analysointi ja tulkinta,
  • erityisesti työssä oleville ja työvoiman ulkopuolella oleville suunnatun ja muuta julkisesti tuettua koulutustarjontaa täydentävän koulutuksen ja muiden osaamispalveluiden rahoittaminen,
  • tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden kehittäminen ja koordinointi,
  • alueellisten ja muiden yhteistyöverkostojen tuki ja vaikuttavuuden edistäminen,
  • jatkuvan oppimisen digitaalisen palvelukokonaisuuden kehittämiseen osallistuminen.  

JOTPA:n rahoitushaut työikäisten koulutukseen

Yksi jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen päätehtävistä on rahoittaa työikäisille suunnattuja koulutuksia. Rahoitusmuotoja ovat valtionavustukset sekä hankinnat (esim. suuret kilpailutukset, pienet ja pistemäiset hankinnat sekä kokeilut). Vuonna 2022 JOTPA rahoittaa koulutukseen, osaamispalveluihin, kohderyhmien tavoittamiseen, koulutuksen aikaisiin tukitoimiin, ennakointiin ja osaamiskartoituksiin sekä kehittämiseen ja kokeiluihin yhteensä 42,8 M€. Lisäksi elpymis- ja palautumissuunnitelman rahoitusta on käytettävissä 18,55 M€.

JOTPA:n valtionavustuksia voivat hakea korkeakoulut, ammatillisen koulutuksen järjestäjät ja vapaan sivistystyön toimijat. Hankintoihin ja kilpailutuksiin voivat osallistua mm. ammattikorkeakoulut ja yliopistot sekä mitkä tahansa yksityisoikeudelliset yhteisöt, mukaan lukien kuntien ja kuntayhtymien omistamat tytäryhtiöt.

Palvelukeskuksen ensimmäinen rahoitushaku toteutettiin keväällä 2022. 

Kevään 2022 valtionavustusten painopisteet olivat:

  1. koronapandemian lyhyt- ja pitkäaikaisvaikutusten hoito (erityisesti majoitus-, ravitsemis- ja matkailuala sekä kulttuuri- ja tapahtuma-ala),
  2. täydentävät ja pätevöittävät opinnot sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä varhaiskasvatuksessa,
  3. digitalisaation ja vihreän siirtymän edistäminen.

Kevään 2022 rahoitushakuun Kareliasta jätettiin kolme hakemusta yhteistyökorkeakoulujen kanssa. Kesäkuun lopussa saimme tiedon, että hakemuksistamme yksi sai myönteisen rahoituksen ja syksyllä pääsemme käynnistämään Tiedolla johtamisen osaajakoulutuksella tuottavuutta työelämään (TIEJOT) -hanketta yhdessä Lapin ammattikorkeakoulun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa.

Seuraava JOTPA:n avustushaku on nyt syksyllä. Syksyn osalta rahoituksen kohdentumisen painopisteet vielä tarkentuvat, mutta alustavat hakuteemat ovat seuraavat:

  • kone- ja metalliala (osaavan työvoiman saatavuushaasteet),
  • ylitarjonta-alat (muun muassa toimisto-, talous-, käsityö- ja graafiset alat),
  • Ukrainan tilanteen vaikutukset (Suomen sisämarkkinat ja Ukrainasta saapuvat pakolaiset).

Syksyn avustushaun osalta olemme jo ennakoiden lähteneet työstämään Karelian hankeaihioita. Syksyn rahoitushaut avautuvat syys-lokakuun aikana.

JOTPA rahoittaa koulutuksia, joilla edistetään osaavan työvoiman saatavuutta sekä kehitetään alueen elinkeinoja. JOTPA voi rahoittaa esimerkiksi koulutuksia, jotka tukevat työntekijän ja työnantajan kykyä vastata työelämän muuttuviin tai uusiin osaamistarpeisiin. Rahoitushakujen teemat perustuvat tuoreeseen ennakointitietoon sekä osaamiskatveisiin. JOTPA rahoittaa koulutusta, joka täydentää muuta julkisin varoin tuettua koulutusta. Rahoituksen kautta haetaan innovatiivisia ja nykyistä palvelujärjestelmää uudistavia kokonaisuuksia. Pääsääntöisesti palvelukeskuksen rahoittamat koulutukset ovat lyhyitä ja kohdennetaan työssä oleville. Erityisenä tavoitteena on aktivoida jatkuvan oppimisen palveluja vähän käyttäviä ryhmiä ja saada osaamisen kehittäminen luontevaksi osaksi jokaisen työuraa ja elämää. Palvelukeskus ei rahoita koulutus- ja osaamispalveluita työttömille. Koulutukset tulee pystyä mahdollisimman suurilta osin suorittamaan työn ohessa, jolloin digitaaliset toteutukset ja etäosallistuminen ovat hyvinkin soveltuvia.  Palvelukeskus rahoittaa myös koulutukseen hakeutumista ja osallistumista tukevaa toimintaa, jota ovat esimerkiksi opiskelijarekrytoinnin kehittäminen ja hakeva toiminta.

Karelia mukana jatkuvan oppimisen kehittämisessä

JOTPA ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus ovat yhteistyössä koonneet maakuntamme toimijoita yhteen jatkuvan oppimisen teemassa. Alueellisen yhteistyön kautta on mm. kerätty tietoa toimijoilta osaamiskatveista rahoitushakujen pohjatiedoksi. JOTPA toivoo alueellisilta toimijoilta myös ennakointitietoa osaamistarpeista sekä palvelujen pullonkauloista. Tulevaisuudessa JOTPA:n tavoitteena on tuottaa yhteinen valtakunnallinen alusta osaamistarpeiden ennakointitiedolle. Palvelukeskus haluaa myös nostaa esille näkemyksiä toimivista käytännöistä ja jakaa valtakunnallisesti hyviä käytänteitä.  

JOTPA:n yhtenä tavoitteena on selkeyttää tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen (TNO) roolituksia. Alueellinen työskentely TNO-palvelujen roolituksien selkeyttämiseksi käynnistyy Pohjois-Karjalassa syksyllä 2022. JOTPA organisoi tänä syksynä myös valtakunnallista Osaaminen näkyviin -viikkoa, jota vietetään 5.9.-11.9.2022. Karelia on mukana yhtenä teemaviikon toimijoista.  Jatkuvan oppimisen merkitys ja tarve on kasvanut ja kasvaa edelleen nopeasti muuttuvassa maailmassa. Karelia on aktiivinen sekä innovatiivinen toimija ja kumppani jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen suuntaan. Karelia toimii myös aktiivisesti erilaisissa jatkuvan oppimisen verkostoissa alueellisesti ja valtakunnallisesti.


Kirjoittaja:

Pälvi Malinen, jatkuvan oppimisen päällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähteet ja lisätietoa:

ELY-keskus. Jatkuva oppiminen. https://www.ely-keskus.fi/jatkuva-oppiminen

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. https://jotpa.fi/

Laki Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksesta. 682/2021. https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210682

Opetus- ja kulttuuriministeriö. Jatkuva oppiminen. https://okm.fi/jatkuva-oppiminen

Valtiovarainministeriö. Suomen kestävän kasvun ohjelma – vauhtia uudistuksiin ja investointeihin. https://vm.fi/kestava-kasvu

Artikkelikuva Bram Naus / Unsplash