Pahvista kootut kolmiulotteiset kirjaimet joista muodostuu sana BIMTAG

BIMTag 2022 -seminaari ja rakennusalan kansainvälistä yhteistyötä Saksassa

Saksassa Oldenburgissa järjestettiin Jade-ammattikorkeakoulun toimesta rakentamisen digitalisaatioon ja tietomallintamiseen liittyvä BIMTag -seminaari, eli BIM-päivät.  Jade-ammattikorkeakoulu toimii Pohjois-Saksassa kolmella eri paikkakunnalla Ala-Saksin osavaltiossa. Jade-ammattikorkeakoulussa voi opiskella rakennusalan tutkinnon tietomallintamisen, rakennusinsinöörin ja arkkitehtuurin tutkinto-ohjelmissa.

Karelia-ammattikorkeakoulun työntekijät projektikoordinaattori Juuso Kokkonen, projektikoordinaattori Riku Hirvonen ja lehtori Timo Pakarinen osallistuivat tapahtumaan ja tutustuivat samalla Jade-ammattikorkeakoulun toimintaan, henkilöstöön, sekä paikallisiin yrityksiin. Matkan aikana pidettiin lisäksi korkeakoulujen yhteisen hankkeen toteutukseen liittyvien toimenpiteiden suunnittelukokouksia.

Seminaarissa uusia innovaatioita ja tuotteita

Tapahtuma keräsi lukuisia yrityksiä esittelemään uusimpia innovaatioitaan ja tuotteitaan. Näytillä oli rakennusalan ohjelmistoja moniin eri teemoihin, kuten suunnitteluun, mallintamiseen, kustannusten hallintaan ja laadunvarmistukseen liittyen. Vaikka useat paikalla olleet yritykset toimivat Saksassa, huomasimme, että Suomessa toimintatavat, työkalut ja ohjelmistot ovat pitkälti samoja.

Seminaaritila, esittelypöytiä ja ihmisiä niiden ympärillä
BIMTag 2022 näyttelyalue Jade-ammattikorkeakoulun kampuksella.

Yritysten esittelypisteiden lisäksi tapahtumassa oli useita seminaariesityksiä. Esitysten aiheet käsittelivät teemoja rakennusalan digitalisaation ympärillä. Keynote-puheessa käsiteltiin Pariisin Notre-Damen katedraalin korjaussuunnittelun ja mallintamisen haasteista. Eräässä seminaariesityksessä pohdittiin esimerkiksi sitä, onko rakennusten 3D-mallintaminen todellisuudessa arkkitehdin luovuutta rajoittavaa.

Tapahtumassa esiteltiin ohjelmistojen lisäksi robotiikkaa, AR-järjestelmiä ja laserkeilauksen mahdollisuuksia. Jade-ammattikorkeakoulu on kehittänyt BIM-pelin, jonka avulla opiskelijoiden on mahdollista perehtyä tietomallinnusohjelmien työkaluihin ja toimintoihin. Kokeiltuamme peliä, totesimme sen varsin toimivaksi apuvälineeksi eri ohjelmistoihin tutustuttaessa.

Puna-musta robotti, ihmisiä ympärillä kuvaamassa sitä
Näyttelyalueella esiteltiin mm. robotiikkaa. Kuvassa Hiltin puoliautonominen Jaibot-porausrobotti.

Yhteistyötä rakennusalan tutkimus- ja kehitystyössä

Karelia-ammattikorkeakoululla on menossa yhteinen tutkimushanke Jade ja Salzburgin ammattikorkeakoulujen kanssa. Sustainable Building Technologies -hankkeessa keskitytään etsimään tutkimuksen keinoin ratkaisuja kysymyksiin, jotka liittyvät puurakentamisen kilpailukykyyn, tietomallintamisen (BIM) käyttöön rakentamisen prosessien hallinnassa, puumateriaalin tehokkaampaan hyödyntämiseen rakentamisen raaka-aineena sekä puun mahdollisuuksiin vastata tulevaisuuden vähähiilisen kaupunkirakenteen kehittämiseen.

Kansainvälisellä oppilaitosten välisellä yhteistyöllä on lukuisia hyötyjä. Rakennusalan tutkimus- ja kehitystyössä pohditaan useita samoja teemoja niin Keski-Euroopassa kuin Suomessakin. Digitalisaatio, ilmastonmuutoksen hillintä ja rakennusalan tuottavuuden lisääminen ovat tapetilla kaikkialla.

Kuusi henkilöä seisoo laivan kannella
Karelian porukka, sekä yhteistyökumppanit Saksasta ja Itävallasta. Vasemmalta Riku Hirvonen, Juuso Kokkonen, Lukas Seidl, Sebastian Hollermann, Sina Hage ja Timo Pakarinen.

Seminaariin osallistumisen lisäksi matkalle oli järjestetty yritysvierailuja ja tutustumista lähialueisiin. Yritysvierailuissa päästiin tutustumaan puisia seinäelementtejä ja julkisivuja valmistavaan Holzbau Sieveke GmbH –tehtaaseen, CLT- ja liimapuuelementtejä valmistavaan Popp & Derix GmbG & Co. KG –tehtaaseen, sekä kaupunkiympäristöihin ja puistoihin taimia kasvattavaan Bruns-Pflanzen-Export GmbH & Co. KG –kasvattamoon. Lisäksi Jade-ammattikorkeakoulu järjesti yhteistyökumppaneille päiväristeilyn Pohjanmeren saaristoon.

Kirjoittajat:

Juuso Kokkonen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Riku Hirvonen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Timo Pakarinen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tämän artikkelin julkaisu ja osallistuminen BIMTag-seminaariin on osa Rakentamisen vihreä siirtymä- ja Sustainable Building Technologies- hankkeiden toimenpiteitä. RAVI-projektin tavoitteena on edistää rakentamisen vähähiilisten ratkaisujen ja prosessien käyttöönottoa, vahvistaa vähähiiliseen rakentamiseen liittyvää materiaali- ja tuoteosaamista sekä nopeuttaa digitalisaation hyödyntämistä rakentamisen proses-seissa. RAVI-projektin päärahoittajana toimii Pohjois-Karjalan maakuntaliitto REACT-EU EAKR-ohjelmasta.