Lämpövoimalan rakennuksia, taustalla sininen taivas

Kaapeliojasta kaukolämpövoimalan katolle

Karelia mahdollistaa opettajilleen kahden viikon työelämäjakson viiden vuoden välein. Työelämäjakson tavoitteena on päivittää opettajan osaamista ja antaa eväitä oman työn ja organisaation toiminnan kehittämiseen. Työelämäjaksolta saadut opit ja havainnot ovat tärkeitä myös työmotivaation, työssä jaksamisen ja tietenkin sen tärkeimmän, eli opetuksen kannalta.

Pääsin osallistumaan työelämäjaksolle elokuun loppupuolella 2022, ennen lukuvuoden varsinaisen opetustyön aloitusta. Työelämäjakso jakaantui kahteen osaan: ensimmäisellä viikolla tein avustavia sähköasentajan töitä Karelian Sähkö Oy:ssä ja toisella viikolla talotekniikan suunnitteluinsinöörin töitä Sitowise Oyj:ssä.

Karelian Sähkö Oy on joensuulainen sähköalan yritys, joka työllistää hieman alle 30 työntekijää. Yritys on erikoistunut julkis-, liike- ja teollisuusrakennusten sähköistykseen ja televerkkojen asennukseen.

Sitowise Group Oyj on suomalainen pörssiyritys, joka on erikoistunut rakennetun ympäristön suunnitteluun ja konsultointiin. Yrityksellä on 1900 työntekijää, joista Joensuun toimipisteellä Tiedepuistolla työskentelee puolenkymmentä alan ammattilaista.

Sähköasennusta monenlaisissa kohteissa

Työelämäjakson ensimmäinen osa alkoi rakennustyömaan turvallisuusperehdytyksellä, jossa mm. tarkastettiin, että työmaalla työskentelevillä on asianmukaiset suojavarusteet.

Työelämäjaksolla havaitsin, että sähköasentajan työ on paljon muutakin kuin kaapelien ja kytkinlaitteiden asentamista. Pääsin osallistumaan mm. kiinteistön syöttökaapeleiden asennukseen (kuva 1) sekä kulunvalvonta-, tele- ja lämmityskaapelien asentamiseen. Konkreettista asennuskokemusta kertyi myös autonlämmityspistorasioiden, pihavalaisimien sekä kytkentärasioiden ja turvakytkinten asentamisesta niin tavallisiin kuin räjähdysvaarallisiin tiloihin. Jakson lopulla osallistuin kiinteistön pääkeskuksen asennustöihin muiden asentajien kanssa.

Jakson kruunasi upea elokuinen hellekeli paahtavine auringonpaisteineen. Parhaimpina päivinä lämpötila nousi 29 asteeseen ja suomalainen maalaismaisema näytti parastaan. Väittäisin kuitenkin, että kuumassa kelissä työskentely on miellyttävämpää kuin syksyisessä räntäsateessa.

Isoja kaapelijohtoja maahan kaivetussa ojassa
Kuva 1. Kiinteistön syöttökaapeleiden asennusta. Kuva: Antti Kontkanen.

Suunnitteluinsinöörin tutkaparina

Toisen työelämäjaksoviikon työskentelin Kareliassa opiskelevan LVI-suunnitteluinsinöörin tutkaparina. Työtehtäviin kuului mm. ilmanvaihdon päätelaitteiden ja ilmanvaihtokanavien tulkitsemista tasokuvasta ja lämmittimien määrittelyä saneerauskohteeseen. Saneerauskohteen lämmitysjärjestelmä päivitettiin öljylämmitteisestä vesi-ilmalämpöpumppulämmitteiseksi ja samalla uusittiin käyttöikänsä päässä olevat lämmitysputkistot.

Tärkeänä osana suunnitteluinsinöörin työhön kuuluvat varsinaisen suunnittelutyön lisäksi referenssivierailut erilaisiin työkohteisiin. Pääsinkin mukaan vierailemaan useammassa eri työvaiheessa oleviin kiinteistöihin.

Vierailujen kohteena olivat mm. upouusi Karsikon koulu Joensuussa, Mehtimäen jalkapallokenttä, Joensuun VPK:n tilat Höytiäisentiellä, Lippumäen liikunta- ja uimahalli Kuopiossa sekä Kuopion Energian Haapaniemen voimalaitos.

Työelämäjakson havaintojen perusteella LVI-suunnitteluinsinöörin työtehtävät ovat todella monipuolisia. Karelia-ammattikorkeakoulun talotekniikan koulutus valmistaa opiskelijat kohtaamaan suunnitteluhaasteet kouluttamalla insinööriopiskelijoille automaatiota, sähkötekniikkaa sekä lvi-tekniikkaa. Aivan kaikkiin suunnittelussa ilmi tuleviin asioihin vastausta ei tietenkään löydy, mutta Kareliassa hankitut tiedot ja taidot auttavat vaikeidenkin ongelmien ratkaisemisessa.

Työelämäjakso antoi kontaktien ja referenssien lisäksi konkreettista kosketuspintaa nykypäivän työelämään ja oivallista materiaalia opetustyöhön.


Kirjoittaja:

Antti Kontkanen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu