Suomelle mittava EU-rahoitus muovien kiertotalouden edistämiseksi

Suomessa käynnistyy laaja yhteistyöhanke muovien kiertotalouden edistämiseksi. Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) luotsaama PlastLIFE SIP -hanke kuuluu EU:n LIFE-ohjelmaan ja sen kokonaisbudjetti on noin 20 miljoonaa euroa. Karelia-ammattikorkeakoulu on mukana hankkeessa koko sen toiminta-ajan ja Karelian toiminta keskittyy maatalouden ja rakennusteollisuuden jätemuovien järkevään käyttöön.

Hankkeen kokonaistavoite on kestävä muovien kiertotalous Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Seitsenvuotinen hanke käynnistyy tammikuussa 2023 ja jatkuu vuoden 2029 loppuun saakka (hankkeen virallinen tiedote löytyy osoitteesta: https://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Suomelle_mittava_EUrahoitus_muovien_kier(63825).

Karelia-ammattikorkeakoululla on hankkeessa neljä toimintapakettia, joissa tutkitaan maatalouden ja rakennusteollisuuden jätemuovien tehokkaampaa keräämistä ja jalostusta, uusien muovituotteiden valmistusta sekä jätemuovien nykyisten ympäristövaikutusten määrää ja laatua. Hankkeen tuloksista tullaan julkaisemaan raportteja, mutta tuloksia tullaan käyttämään myös Karelia-ammattikorkeakoulun insinööriopiskelijoiden koulutuksessa sekä jätemuovien parissa toimien ammattilaisten kanssa tehtävissä yhteistyötilaisuuksissa. Karelian toiminta sisältyy laajempaan työpakettiin, jossa keskitytään jätemuovien kiertotalouteen ja jätemuovien jalostuksen uusiin toimintamalleihin.

Konsortiossa ovat mukana SYKEn ja ympäristöministeriön lisäksi Aalto-yliopisto, Helsingin kaupunki, Jyväskylän yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Kuljetusliike Vaahterinen Oy, LAB-ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto, Luonnonvarakeskus (Luke), LUT-yliopisto, Muovipoli Oy, Oy Orthex Finland Ab, Pidä Saaristo Siistinä ry, Plastone Oy, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry sekä Turun yliopiston Brahea-keskus.