Kahvikuppi pöydällä

Tuupovaaran asukasillassa kysyttiin hyvinvointipalveluista

5.9.2022 järjestettiin Joensuun Tuupovaarassa pitäjän asukasilta. Paikkana oli Ullakko, joka palvelee muun muassa asukkaiden ja järjestöjen kohtaamistilana. Päivän teemana olivat kansalaisopiston toiminta ja pitäjän uudet verkkosivut. Pääsimme kuitenkin Joensuun kaupungin aluekoordinaattori Anni Koskeli-Ratamaan kutsumana myös esittelemään VaPa-hankettamme ja keräämään asiakastietoa. Ja tietenkin keskustelemaan paikallisten kanssa.

Hyvinvointialan kumppanuuksilla vaikuttaviin palveluihin, eli tuttavallisemmin VaPa-hankkeen kehittämisen keskiössä ovat tulevaisuuden hyvinvointipalvelut, joita kehitetään yrityskohtaisesti ja verkostoissa. Asiakastiedon hankintaa oli suunniteltu toteutettavaksi hankkeen alkutaipaleella asiakastyöpajojen merkeissä, mutta Covid 19 esti aikeemme tehokkaasti. Päätimme kuitenkin toteuttaa asiakastiedon keruuta kehitteillä olevia palveluita ja hankkeen tiedontuotantoa varten, vaikka hankesuunnitelmastamme käännelläänkin parhaillaan viimeisiä sivuja. Hanke kun suunnitelman mukaisesti helmikuun 2023 lopussa.

Huone jonka seinustoilla pöytiä ja niiden ääressä ihmisiä, keskellä huonetta seisoo mieshenkilö.
Kuva 1. VaPa-hankkeen projektipäällikkö Anssi Kekkonen alusti kyselyä asiakasillan osallistujille.

Järjestöjen ja yritysten tuottamille hyvinvointipalveluille on tarvetta

Ullakolle oli kerääntynyt mukavasti väkeä ja keskustelu rönsyili jätteiden lajittelusta allasjumppaan ja kaikkeen siltä väliltä. Asukasillat ovatkin matalan kynnyksen palautteenantokanava ja osallisuutta lisäävä elementti kaupungin toiminnassa. Me halusimme hankkia tietoa erityisesti tämän päivän ja tulevaisuuden hyvinvointipalveluista. Tuupovaarassa tässä aihepiirissä korostuivat erityisesti ikäihmisten palvelut. Pyysimme läsnäolijoita vastaamaan kyselyymme. Selosteessa ja alkupuheenvuorossa kerroimme, että keräämme tietoa yksityisten palveluntuottajien ja järjestöjen näkökulmasta. Näkökulma oli myös tulevaisuusorientoitunut. Olimme myös listanneet esimerkkejä hyvinvointipalveluista kuten fysioterapia, hieronta, liikuntapalvelut, järjestöjen ryhmätoiminta, kotihoito ja ikäihmisten asumispalvelut sekä optikon palvelut.

Kuva 2. Kyselyn vastaukset.

Saimme paikalla olleilta yhteensä 14 vastausta. Vastanneiden vahva näkemys oli, että järjestöjen ja yritysten tuottamille palveluille on tarvetta. Täysin samaa mieltä väittämän kanssa oli yli 70 prosenttia vastaajista. Etäpalvelujen rooliin liittyvä kysymys jakoi enemmän mielipiteitä, mutta suurin osa oli silti ainakin varovaisen positiivisella kannalla. Suullisessa palautteessa nousi esille, että etäpalveluiden käytössä tarvitaan ensinnäkin ohjausta: mm. Kelan etäpalvelujen käyttöön ovat tuupovaaralaiset saaneet ohjausta yhteispalvelupisteeltä ja palvelu on ollut suosittu. Toiseksi etäyhteyden pullonkaulaksi mainittiin nettiyhteyden toimivuus: esimerkiksi videopuhelu vaatii varmaa ja riittävän nopeaa yhteyttä. Parempien yhteyksien toive nousikin esille keskusteluissa.

Toimintakykyä edistävät palvelut toiveissa

Vahva kannatus oli myös hyte- eli hyvinvointia ja terveyttä edistäville palveluille, kuten aiemmin mainitulle allasjumpalle. Kansalaisopisto, Setlementtiliitto ja muut vastaavat toimijat ovat olleet tässä suuressa roolissa. Terveyttä ja toimintakykyä edistävää toimintaa kaivattiin varsinkin ikäihmisille: sopivia ohjaajia ja yhteisöllistä tekemistä kaivattiin. Kyselyn avoimissa vastauksissa nostettiin esille helposti saatavia kuntoutus- ja mielenterveyspalveluita. Tietysti vastauksissa nousivat esille myös lääkäripalvelut, joiden saatavuutta pidettiin tärkeänä.

Avoimissa vastauksissa korostui myös vahva tarve erilaisille asumisen tukipalveluille ikääntyvässä pitäjässä: liikkumispalvelut, kotiapu, kauppatoimitukset, kotitalkkaripalvelut ja vastaavat tulisivat alueella tarpeeseen. Kotikäynnille tulevat ”jumpparit” saivat myös oman mainintansa vastausten joukossa.

Vanha suuri punainen puutalo, jonka eteen pysäköity muutama auto.
Kuva 3. Asukasilta järjestettiin Ullakolla, joka on vuonna 1907 rakennettu entinen kansakoulu.

VaPa-hanketta toteutetaan Euroopan aluekehitysrahaston tuella ja hankkeen toiminta-aika on 1.9.2020-28.2.2023.


Kirjoittaja:

Anssi Kekkonen, projektipäällikkö, VaPa-hanke, Karelia-ammattikorkekoulu

Kuvat:

Piia Repo, yritysasiantuntija, VaPa-hanke, KETI oy

Artikkelikuva: Vecteezy