Co-Fast – Mikro- ja pk-yritysten kehittämisen asialla

Syyskuussa käynnistynyt Co-Fast -hanke luo selkeämpiä toimintamalleja Karelia-ammattikorkeakoulun kehittämisyhteistyössä maakunnan mikro- ja pk-yritysten kanssa. Parempi yhteistyö edistää yritysten valmiuksia reagoida tulevaisuudessa koronapandemiaan verrattaviin odottamattomiin muutoksiin. 

Uusi osaaminen auttaa muutoksessa 

Co-Fast -mikro- ja pk-yritysten liiketoiminnan kehittämisympäristö -hankkeen tavoitteena on lisätä uutta osaamista mikro- pk-yrityksissä sekä syventää Karelia-ammattikorkeakoulun kehittämisyhteistyötä maakunnan pienimipien yritysten kanssa. Co-Fast –hanketta rahoitetaan REACT-EU – ohjelmasta, jolla tuetaan koronapandemian aiheuttamien vahinkojen korjaamista. Rahoitus auttaa luomaan pohjaa yritysten vihreälle, digitaaliselle ja kestävää kehitystä edistävälle elpymiselle. 

Koronapandemia sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat heijastuneet yritysten liiketoimintaan myös Pohjois-Karjalassa. Pahimmillaan tämä on johtanut yritystoiminnan päättymiseen, minkä lisäksi moni yritys on muuttanut toimintaa toisenlaiseksi kuin koronaa edeltävänä aikana. Muutos edellyttää kehittymistä ja tätä kehitystyötä Co-Fast –hanke on mikro- ja pk-yritysten osalta tukemassa. Monipuolisempi osaaminen sekä valmius ja uskallus kokeilla uutta suuntaa liiketoiminnalle parantaa kykyä sopeutua toimintaympäristössä mahdollisesti myöhemmin tapahtuviin suunnittelemattomiin muutoksiin. 

Karelian avainkumppanimallista askel pienempään 

Yritysten kanssa tehtävään yhteistyöhön Kareliassa on kehitetty ns. avainkumppanimalli. Pitkäjänteinen ja työelämälähtöinen yhteistyö on auttanut muokkaamaan opetuksen sisältöjä mahdollisimman ajanmukaiseksi, jolloin opiskelijoiden osaaminen tukee maakunnan yritysten kilpailukykyä ja parantaa Kareliasta valmistuvien työllistymistä. 

Pienimpien yritysten kanssa pysyvää kehittämismallia ei ole ollut ja yhteistyö on tapahtunut aktiivisimpien opettajien toteuttamana yksittäisten opintojaksojen yhteydessä. Hankkeen tuloksena saadaan toimintamalli mikro- ja pk-yritysten kanssa tapahtuvaan kehittämiseen. Tämä toivottavasti helpottaa yrityksiä hahmottamaan, miten, milloin ja mihin on oltava yhteydessä, kun halutaan hyödyntää karelialaista osaamista yrityksen kehittämisessä. Samanaikaisesti mikro- ja pk-yritysten kanssa tapahtuvan yhteistyön tapoja ja mahdollisuuksia tehdään näkyvämmäksi myös opiskelijoille sekä opettajille. Selkeämpi kehittämisyhteistyön malli hyödyttää kaikkia. 

Opiskelijoita pöydän ympärillä
Yhdessä tapahtuva työskentely monipuolistaa kehittämiselle hyödyllisiä näkökulmia. Kuva: Karelia-amk.

Kehittämisprojektit oppimisen välineenä 

Hankkeessa tapahtuva kehittäminen on myös Karelian opiskelijoille mahdollisuus vahvistaa omia työelämäverkostoja. Oikeissa yrityksissä toteutettavat pienet kehittämistehtävät edistävät opiskelijan ymmärrystä maakunnan yritysten toimintaympäristöstä. Uuden oppimisen näkökulmasta toimeksiannot ovat mahdollisuus kokeilla ja soveltaa opintojen aikana opittuja kehittämisen menetelmiä käytännössä. 

Co-Fast –hanketiimi kartoittaa syksyn 2022 aikana yritysten tarvetta kehittämistehtäville sekä opintojaksoja, joihin kehittämistehtävät olisivat integroitavissa. Kun hankkeen tuloksena saadaan pysyvä kehittämisyhteistyön malli, on yritysten kysyntä ja Karelian tarjonta helpompaa saada lähivuosina kohtaamaan. Kehittämisprojektien lisäksi tiiviimpi yhteistyö auttaa toivottavasti myös opinnäytetyömahdollisuuksien sekä harjoittelupaikkojen markkinointia. 

Maakunnan pienille yrityksille kehittämistehtävien tarjoaminen on tapa tehdä itsensä tutuksi Karelia-ammattikorkeakoululle sekä nähdä läheltä, mutta myös rekrytoida maakunnan nuoria osaajia. Kun kehittämistehtävän aikana on luotu yhteys opiskelijan sekä yrityksen välille, on pysyvämmän työsuhteen aloittaminen molemmille osapuolille paljon vaivattomampaa. 


Kirjoittajat:

Paavo Raappana, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Tuikku Kuivalainen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kirjoittajat työskentelevät Co-Fast -mikro- ja pk-yritysten liiketoiminnan kehittämisympäristö -hankkeessa.

Seuraa Co-Fast -hanketta Twitterissä!

Pyöreä vihreä logo jossa teksti co-fast