Kaupunki vuorten keskellä

Kansainvälistä oppia INVEST-hankkeen kesäkoulussa Bulgariassa

Viiden eurooppalaisen korkeakoulun tulevaisuuden korkeakoulutuksen kehittämiseen keskittyvä INVEST-hanke (INnoVations of REgional Sustainability: European UniversiTy Alliance) järjesti touko-kesäkuussa kolmannen intensiiviopintojaksonsa hankkeessa mukana olevien korkeakoulujen opiskelijoille. Aiemmat kesä- ja talvikoulut on koronapandemian vuoksi järjestetty virtuaalisesti, mutta tämän vuoden kesäkouluun saatiin vihdoin mukaan myös viikon mittainen fyysinen osuus Bulgariassa. Etäyhteyksillä toteutettujen ennakkotehtävien jälkeen osallistujat saivatkin nauttia helteisistä päivistä kauniissa ja historiaa huokuvassa Plovdivin kaupungissa.

Perinneasuihin pukeutuneita naisia tanssimassa
Perinnetanssiesitys lounaan lomassa.

Hankekumppanit vuorovedoin järjestämisvuorossa

INVESTin kesä- ja talvikouluja isännöidään vuorovuosin hankkeen korkeakoulujen kesken. Kumppanit tulevat viidestä korkeakoulusta eri Euroopan maasta: Slovakiasta, Kreikasta, Suomesta, Bulgariasta ja Alankomaista. Vuoden 2022 kesäkoulun isännöintivuorossa oli bulgarialainen yliopisto, University of Agribusiness and Rural Development (UARD). Kesäkoulun aihe oli julkisiin palveluihin ja alueelliseen kehittymiseen liittyvä “Ensuring quality of public services in sustainable regional development” ja opintojakson laajuus aiempien kesä- ja talvikoulujen tapaan 5 op. Opintojakson viralliset toteutuspäivämäärät olivat 9.5.-6.6.2022, josta viikon verran opiskeltiin fyysisesti kontaktiopetuksessa Plovdivissa. Kesäkoulun ennakko-osio järjestettiin verkko-opiskeluna, jonka jälkeen opiskelijat ja opetushenkilöstö matkustivat yhdessä Bulgariaan. Fyysisen osion jälkeen opintojaksoon sisältyi vielä opintopäiväkirjan laatiminen, jota opiskelijat saivat viimeistellä muutaman päivän ajan kotiinpaluunsa jälkeen.

INVESTin kesä- ja talvikouluihin voi hakea kaikista koulutusohjelmista

Kesäkoulua mainostettiin kaikkien INVEST-korkeakoulujen opiskelijoille ja ilmoittautuminen oli auki aina huhtikuun puoleen väliin saakka. INVEST-kesä- ja talvikouluihin voi hakea kunkin INVEST-korkeakoulun ne opiskelijat, joiden englannin kielen taito on vähintään tasolla B2 ja jotka ovat suorittaneet vähintään kahden vuoden kanditason opinnot. Kareliassa opintojaksoa markkinoitiin toisin sanoen kaikille muille, paitsi ensimmäisen vuoden opiskelijoille.

Oppia, kulttuuria ja uusia verkostoja opintojakson antina

Virtuaalisen ennakko-osion aikana opiskelijat perehdytettiin etäluentojen avulla kesäkoulun aihealueeseen ja opiskelijat tekivät myös ennakkotehtävänä esityksen omaan kotimaahansa liittyen. Kesäkoulun fyysisen osion aikana, 30.5.-3.6.2022, opiskelijat tekivät ryhmätöitä, saivat lisää tietoa opintojakson teemaan liittyen niin luentojen kuin ekskursioidenkin muodossa ja esittelivät toisilleen niin ennakkotehtävinä tekemänsä tehtävät kuin ryhmätöiden tulokset. Viikon aikana tutustuttiin myös paikalliseen kulttuuriin ja ympäristöön.

Kesäkoulun luentojen aiheet vaihtelivat laajasti opintojakson aihepiirin sisällä. Luentoja kuultiin niin INVEST-korkeakoulun henkilöstön kuin ulkopuolisten asiantuntijoiden pitämänä. Aiheina olivat mm. yrittäjyyden näkökulmat sosiaalialalla, ruokahävikin vähentäminen sosiaalisena innovaationa ja johtaminen alueellisessa kehittymisessä. Ennakko-osion luennot nauhoitettiin, jotta opiskelijat pystyivät kuuntelemaan luennot myös, vaikka eivät olisi päässeet juuri kyseisinä aikoina linjoille.

Varsinaisten luentojen lisäksi kesäkoulun aikana tehtiin useita retkiä Plovdivissa ja sen lähiseuduilla. Tutustumisia järjestettiin mm. Plovdivin antiikin Rooman aikaisen historian eri kulttuuriperinnekohteisiin, kasvinjalostusasemalle, ortodoksiseen luostariin ja ruusuöljytarhalle. Bulgarialainen vieraanvaraisuus oli todella lämminhenkistä joka paikassa, missä pääsimme käymään.

Kiviseinäinen rakennus kivetyn kadun varressa, taustalla vuoristomaisema
Vierailu ortodoksisessa luostarissa Bulgarian vuoristomaisemissa.
Pelto jossa kasvaa ruusupensaita, pellolla ihmisiä poimimassa ruusunlehtiä, taustalla vuoristomaisema
Ruusupeltolaakso vuoristojen keskellä.

Luentojen ja ekskursioiden lisäksi käytiin mielenkiintoisia keskusteluja yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Näin keskustelujen kautta opiskelijat ja opetushenkilöstö pääsivät tutustumaan myös muiden Euroopan maiden kulttuureihin sekä koulutus- ja palvelujärjestelmiin. Kesäkoulu mahdollisti opiskelijoille ja muille mukana oleville kansainvälisten verkostojen luomista ja uusia tuttavuuksia, joiden kanssa tehdä yhteistyötä tulevaisuudessa.

Ainutlaatuinen mahdollisuus

Opiskelijoilta pyydettiin kesäkoulun jälkeen palautetta opintokokonaisuudesta. Parannusehdotuksiakin annettiin, mutta pääsääntöisesti kesäkoulusta oli nautittu ja moni oli valmis lähtemään mukaan uudestaankin. Opiskelijat kommentoivat palautteessaan kesäkoulua mm. seuraavanlaisesti:

  • “It was a great, once in a lifetime experience. We had days full of fun and lots of activities. I would love to do that again!”
  • “It was one of the best experiences I’ve ever had! We met new people and got to know their cultures, their Universities’ policies and how they cope with modern problems.”
  • “Exciting, Informative, Educative, and Fun.”
  • “The experience was awesome I would definitely do it again.”

Talvikoulussa tavataan

INVESTin kesä- ja talvikoulut saavat jatkoa jo heti reilun kuukauden kuluttua, kun Slovakiassa järjestetään seuraava talvikoulu otsikolla ”POST CODE – Potential of Sustainable Tourism in COmmunity DEvelopment”. Haku talvikouluun on parhaillaan auki ja lisätietoa asiasta löytyy INVESTin verkkosivuilta.

Opiskelijoiden matkustuskustannukset maksetaan täysin hankkeen puolesta, joten mukaan kannattaa ehdottomasti hakea, mikäli kansainväliset opinnot yhtään kiinnostavat!


Kirjoittajat:

Jaana Kurki, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Seppo Nevalainen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Sini Rantanen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Logot: Invest-projekti ja Erasmus+ ohjelma
Tämä julkaisu edustaa tekijöiden näkemyksiä ja tekijät vastaavat sen sisällöstä ja tietojen oikeellisuudesta. Euroopan komissio ja virasto eivät ota vastuuta sisällöstä, tietojen käytöstä ja oikeellisuudesta.