Kareliuan Wärtsilän kampus ilmakuvana.

Karelia ja Riveria tekevät tiivistä yhteis­työtä myös oppilaitosturvallisuudessa

Oppi­lai­tos­tur­val­li­suu­den tärkein tehtävä on varmis­taa opis­ke­li­joi­den, henki­lös­tön, vierai­li­joi­den ja muiden kampuk­silla toimi­vien turval­li­suus sekä oppi­lai­tok­sen häiriö­tön toiminta. Häiriö­ti­lan­teessa oppi­lai­tok­sella tulee olla valmiu­det toimia vahin­koja rajoit­ta­valla tavalla ja toipua haital­li­sesta häiriö­ti­lan­teesta mahdol­li­sim­man nopeasti.

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­laki ja laki amma­til­li­sesta koulu­tuk­sesta määrit­te­le­vät turval­li­suus­työn perus­tan. Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­laki velvoit­taa koulu­tuk­sen­jär­jes­tä­jää varmis­ta­maan tehtä­vien mahdol­li­sim­man häiriö­tön hoita­mi­nen kaikissa tilan­teissa. Amma­til­li­sen koulu­tuk­sen lain mukaan opis­ke­li­jalla on oikeus turval­li­seen oppimisympäristöön.

Oppi­lai­tos­tur­val­li­suus­työ on hyvin saman­kal­taista toisella asteella ja korkea­kou­lussa, ja sekä Rive­riassa että Kare­liassa on pitkään tehty koko oppi­lai­to­syh­tei­sön huomioi­vaa turval­li­suus­työtä. Merkit­tä­vässä roolissa on ollut osaava henki­löstö sekä oppi­lai­tok­sissa toimi­vat turva­ryh­mät sekä sitou­tu­nut ylin johto. Myös opis­ke­li­joille järjes­tet­tä­vät turval­li­suus­luen­not, turval­li­suus­ta­pah­tu­mat ja turval­li­suus­kä­ve­lyt ovat merkit­tä­västi tuke­neet turval­li­suu­den tunnetta ja turval­li­suus­osaa­mista oppilaitoksissa.

Arjen turval­li­suus­käy­tän­tei­den jaka­mista ja yhtei­siä harjoitusmalleja

Kare­lian ja Riveria ovat merkit­tä­viä oppi­lai­tos­toi­mi­joita Pohjois-Karja­lassa ja Joen­suussa. Yhteis­työ oppi­lai­tos­ten välillä on tiivistä monella osa-alueella. Oppi­lai­tos­tur­val­li­suusyh­teis­työssä on tunnis­tettu monia yhdis­tä­viä teki­jöitä: Kare­lian ja Rive­rian Joen­suun kampuk­set sijait­se­vat lähellä toisi­aan, ja monet niin alueel­li­set kuin muutkin riskit ovat hyvin saman tyyppisiä. 

Kare­lian ja Rive­rian turval­li­suusyh­teis­työ on laaja-alaista ja tiivistä. Kare­lian turval­li­suus­pääl­likkö Jouni Varis ja Rive­rian turval­li­suus­pääl­likkö Tapani Temi­sevä ovat lähes viikoit­tain yhtey­dessä arjen turval­li­suus­asioissa ja hyvien käytän­tei­den jaka­mi­sessa. Yhteis­työn seurauk­sena on myös kehi­tetty niin sanotun kent­tä­joh­don harjoi­tus­malli. Table top-tyyp­pi­sessä harjoi­tuk­sessa kampuk­sen turval­li­suus­hen­ki­löstö pääsee harjoit­te­le­maan esimer­kiksi tuli­pa­lo­ti­lan­teessa tapah­tu­vaa tilan­ne­joh­ta­mista paljon normaa­lia pois­tu­mis­har­joi­tusta laajem­min. Harjoi­tus­ten suun­nit­te­lusta ja ohjaa­mi­sesta vastaa­vat Jouni Varis ja Tapani Temi­sevä yhdessä.

Hyviä esimerk­kejä toimi­vien käytän­tö­jen jaka­mi­sesta on Kare­liasta Rive­ri­aan tullut oppi­lai­tok­sen turva­nu­mero, johon voi soittaa aina kiireel­li­sessä tilan­teessa. Rive­riasta Kare­li­aan on tuotu toimin­ta­malli kerros­val­vo­ja­käy­täntö tilojen tarkas­ta­mi­sessa. Toimin­ta­malli mahdol­lis­taa evakuoi­ta­vien tilojen luotet­ta­van tarkas­ta­mi­sen ilman nimet­tyjä henki­löitä ja henkilöriippuvuutta.

Yhteis­työn seurauk­sena molem­pien orga­ni­saa­tioi­den henki­lös­tössä on tunnis­tettu paljon turval­li­suus­osaa­mista ja henki­löstö tiedos­taa turval­li­suu­den tärkey­den oppilaitoksissa.

Kolle­gan tuki on suuri voimavara

– Yhteis­työ on ollut erin­omaista ja samaa työtä toisessa oppi­lai­tok­sessa tekevän kolle­gan tuki on suuri apu. Voi aina soittaa ja kysyä onko teillä mietitty tätä asiaa ja millaista mate­ri­aa­lia tästä löytyy. Voi hyödyn­tää jo toisten kehit­tä­miä malleja tai pohtia asiaa yhdessä, toteaa Rive­rian turval­li­suus­pääl­likkö Tapani Temisevä.

Myös Kare­lian turval­li­suus­pääl­likkö Jouni Varis kehuu toimi­vaa yhteis­työtä oppi­lai­tos­ten väillä:

– Yhteis­työ on mahtava voima­vara, ja olen saanut ja saan tehdä yhteis­työtä turval­li­suusam­mat­ti­lai­sen kanssa. Yhteis­työ on ollut voimaan­nut­ta­vaa ja palve­lee molem­pia orga­ni­saa­tioita mainiosti. Orga­ni­saa­tioi­den johdon rooli on myös ollut tärkeä, he ovat osal­taan tämän yhteis­työn mahdol­lis­ta­neet ”, Varis kertoo.

Oppi­lai­tos­tur­val­li­suu­den kehi­te­tään myös valta­kun­nal­li­sissa verkostoissa

Turval­li­suu­dessa verkos­toi­tu­mi­nen on voima­vara, mahdol­li­suus kehit­tää omaa osaa­mista, tuoda omaan orga­ni­saa­tioon muulla hyväksi havait­tuja malleja ja saada näky­vyyttä oppi­lai­tos­tur­val­li­suus­työlle. Kare­lian Jouni Varis kuuluu ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen turval­li­suus­ver­kos­toon ja Tapani Temi­sevä amma­til­lis­ten oppi­lai­tos­ten Turvis-verkos­toon. Molem­mat ovat mukana myös Joen­suun turval­li­suus­suun­ni­tel­man ohjaus- ja seuran­ta­ryh­mässä sekä vasta perus­te­tussa Joen­suun turval­li­suus­ver­kos­tossa. Verkos­tossa ovat mukana myös Siun Soten turval­li­suus­pääl­likkö Pekka Neva­lai­nen, Joen­suun kaupun­gin valmius- ja turval­li­suus­pääl­likkö Ville Leino­nen sekä Tiede­puis­ton kiin­teis­tö­pääl­likkö Mikko Naakka.

Yhteis­työ jatkuu

Kare­lian ja Rive­rian välinen yhteis­työ turval­li­suus­asioissa on ollut molem­pia orga­ni­saa­tioita hyödyt­tä­vää, ja näemme tärkeänä yhteis­työn jatku­mi­sen ja edel­leen vahvis­tu­mi­sen. Alus­ta­vassa suun­nit­te­lussa on jo molem­pia oppi­lai­tok­sia kosket­ta­via yhtei­siä turvallisuusharjoituksia.

Kaksi ilmakuvaa Karelian kampuksista.
Kare­lian Wärt­si­län ja Tikka­rin­teen kampuk­set. Kuvat: Jarno Artika.
Oppilaitosrakennus.
Rive­rian Pelto­lan kampus.

Kirjoit­ta­jat:

Jouni Varis, turval­li­suus­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tapani Temi­sevä, turval­li­suus­pääl­likkö, Pohjois-Karja­lan koulu­tus­kun­tayh­tymä Riveria

Lisä­tie­toa oppilaitoksista:

Karelia.fi

Riveria.fi