Opis­ke­li­jat ideoi­vat Joen­suusta Suomen veto­voi­mai­sinta ympä­ri­vuo­tista kaupun­ki­kes­kus­taa, aikaa 72 tuntia

72 tunnin liiken­ne­haas­teessa haetaan monia­lai­sia, inno­va­tii­vi­sia ja käyt­tä­jä­läh­töi­siä ratkai­suja Joen­suun kaupun­ki­kes­kus­tan kehit­tä­mi­seksi: millai­nen keskusta on ympä­ri­vuo­ti­sesti elävä eri elämän­vai­heissa oleville asuk­kaille ja vierai­li­joille ja miten alueella voidaan tule­vai­suu­dessa liikkua mahdol­li­sim­man kestävästi.

Tänään käyn­nis­ty­neessä 72 tunnin liiken­ne­haas­teessa joukko opis­ke­li­joita kisaa parhaista ideoista ja ratkai­suista, joiden avulla Joen­suusta lähde­tään raken­ta­maan Suomen veto­voi­mai­sinta ympä­ri­vuo­tista kaupunkikeskustaa.

‒ Olemme mukana järjes­tä­mässä kilpai­lua, koska haluamme aidosti uusia ja inno­va­tii­vi­sia ideoita kaupun­ki­kes­kus­tamme kehit­tä­mi­seen. Tunnel­mat ovat innos­tu­neen odot­ta­vat. Toivon, että opis­ke­li­jat pysty­vät tuot­ta­maan sellai­sia täysin uusia juttuja, joita perus­teh­tä­vässä mukana olevat eivät olisi keksi­neet­kään, sanoo Joen­suun kaupun­kiym­pä­ris­tö­joh­taja Ari Varonen.

– Joen­suun asuk­kaista suuri osa on opis­ke­li­joita ja olemme todel­li­nen opis­ke­li­ja­kau­punki. Olisi tärkeää, että kaupun­gista myös tulee opis­ke­li­joi­den tuot­ta­mien ideoi­den näköi­nen. Ehkä me myös pystymme parem­min vastaa­maan tule­vai­suu­den kaupun­gin odotuk­siin, kun ideat ovat tulleet nuorilta.

Opis­ke­li­joi­den pääteh­tä­vänä on pohtia, millai­nen on Suomen veto­voi­mai­sin ympä­ri­vuo­ti­nen kaupun­ki­kes­kusta ja sen kestävä saavu­tet­ta­vuus vuonna 2040. 

Opis­ke­li­joi­den tulee käsi­tellä ratkai­suis­saan muun muassa sitä, millai­nen keskusta on ympäri vuoden elävä ja houkut­te­leva kaike­ni­käi­sille ja eri elämän­ti­lan­teissa oleville asuk­kaille ja vierai­li­joille, ja millai­silla ratkai­suilla Joen­suun keskusta erottuu muista suoma­lai­sista kaupun­geista ja tuo esiin paikal­li­suutta. Samalla haetaan uusia ideoita siihen, miten keskus­tan saavu­tet­ta­vuutta voidaan paran­taa kestä­västi ja millai­set ratkai­sut tekevät kestä­västä liik­ku­mi­sesta houkut­te­le­vim­man tavan kulkea keskus­taan ja keskustassa. 

‒ Tehtä­vän­anto antaa paljon vapauk­sia ideoin­tiin ja aivan uuden­lai­siin ratkai­sui­hin. Samalla opis­ke­li­jat pääse­vät tutus­tu­maan oikeaan projek­ti­työs­ken­te­lyyn ja verkot­tu­maan oppi­lai­tos­ten, yritys­maa­il­man ja alan päät­tä­jä­ta­ho­jen välillä, sanoo liiken­ne­jär­jes­tel­män asian­tun­tija Jyri Musto­nen Väylävirastosta.

‒ Liiken­ne­haaste täyttää jo kahdek­san vuotta. Aiemmat kisat ovat tuoneet alalle monia uusia osaajia, ja kilpai­lu­työt ovat tarjon­neet uusia inno­vaa­tioita kaikille isän­tä­kau­pun­geille. Olemme tuoneet haas­tee­seen joka vuosi uusia element­tejä, joiden avulla haluamme lisätä opis­ke­li­joi­den ymmär­rystä kaupunki- ja liiken­ne­suun­nit­te­lun koko­nais­val­tai­suu­desta ja innos­taa osal­lis­tu­jia entistä rohkeam­piin kilpai­lu­töi­hin. Odotan innolla kuule­vani lisää näistä ratkai­suista haas­teen päät­tyessä, sanoo liiken­ne­haas­teen ideoi­nut Jukka-Pekka Pitkä­nen Rambollista.

Kilpai­li­jat esit­te­le­vät töitään perjan­taina 28. loka­kuuta kello 8.15–11.00 ja voit­ta­jat julkis­te­taan samana päivänä kello 12.30–13.30 järjes­tet­tä­vässä tilai­suu­dessa Joen­suun tiede­puis­tolla (Länsi­katu 15, sali Temple of Chal­lenge, 3A-raken­nus, 4. krs).

Haas­teen järjes­tä­vät Joen­suun kaupunki, Väylä­vi­rasto ja Ramboll Finland yhteis­työssä Kare­lian ja Itä-Suomen yliopis­ton kanssa.


Lisää 72 tunnin liiken­ne­haas­teesta: https://projektit.ramboll.fi/liikennehaaste2022/


Haas­tetta voi seurata sosi­aa­li­sessa mediassa aihe­tun­nis­teilla #liiken­ne­haaste ja #joensuu72h.