Kaksi henkillöä kättelee

Paikallisen palkkaerän jakaminen Kareliassa

Työehtosopimuksessa määrätään työntekijöille maksettavista palkankorotuksista. Nämä jakautuvat tyypillisesti kaikille maksettavaan yleiskorotukseen tai paikallisen neuvottelun perusteella syntyneillä kriteereillä jaettaviin paikallisiin eriin. Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen mukaan vuonna 2022 palkkoja korotetaan 0,55 %:n paikallisella erällä. Erän jakamisen perusteena tulee käyttää työn vaativuutta tai työssä suoriutumista. Mikäli erän jakamisesta ei päästä sopimukseen syyskuun loppuun mennessä, jaetaan erä yleiskorotuksena.

Vuoden 2022 sopimusmääräys paikallisesta erästä on aiemmista vuosista poikkeava. Aiemmin työnantajan on tullut neuvotella erien käytöstä luottamusmiesten kanssa, mutta lopullinen päätöksen asiassa on tehnyt työnantaja. Nyt sopimuksessa oli nimenomaisesti määrätty, että erän jakamisesta sovitaan luottamusmiesten kanssa. Tällainen sopimusmääräys korostaa aitoa paikallisen sopimisen tärkeyttä ja tasapainottaa osapuolten asemaa neuvotteluissa.

Karelia-ammattikorkeakoulussa paikallisista eristä on aina neuvoteltu hyvässä ja rakentavassa hengessä, eikä työehtosopimuksen sanamuotojen muutoksilla sinänsä ollut suurta merkitystä. Aiempina vuosina hyväksytyt työn vaativuuteen perustuvat kriteerit ovat syntyneet yhteistyön tuloksena. Neuvottelujen aikana sekä työnantajan että työntekijöiden edustajat esittivät omia näkemyksiään, joista keskusteltiin avoimesti. Lopputuloksessa on näkynyt molempien neuvotteluosapuolien mielipiteet. Vuosien 2020 ja 2021 aikana neuvoteltujen TVA-kriteerien perusteella myönnetään TVA-lisiä myös vuoden 2022 lopussa. Sitä ennen neuvotteluosapuolet kokoontuvat neuvottelemaan mahdollisista kriteerien muutostarpeista.

Opetushenkilöstön osalta päästiin sopimukseen jakokriteereistä

Vuoden 2022 erän käyttämisestä päästiin sopimukseen opetushenkilöstön osalta. Neuvotteluissa opetushenkilökuntaa edusti OAJ:n pääluottamusmies. Jakokriteereitä ovat työn suoritukseen liittyvä ohjattujen opinnäytetöiden määrä valmistuneiden opiskelijoiden osalta vuonna 2022 sekä työn vaativuuteen liittyvä opetuksen osuus opettajan työajasta lukuvuonna 2022–2023 tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että henkilökohtaisen suorituksen perusteella palkitaan opettajia, jotka ovat tuloksellisesti ohjanneet opinnäytetöitä ja työn vaativuutena huomioidaan opetuksen suuri määrä vuosityöajassa. Vuoden 2022 kriteerit liitetään jatkossa osaksi vuosina 2020 ja 2021 sovittuja kriteerejä.

Hallinto- ja tukipalveluhenkilöstölle erä jaetaan yleiskorotuksena

Hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön osalta neuvotteluosapuolet eivät päässeet jakokriteereistä sopimukseen, vaan vuoden 2022 erä jaetaan yleiskorotuksena tälle henkilöstöryhmälle. Neuvotteluosapuolena tämän henkilöstöryhmän osalta oli Ammattiliitto Jytyn pääluottamusmies. Paikallisten erien suuruudet lasketaan erikseen kummankin henkilöstöryhmän palkkasummasta ja erän suuruus määräytyy toukokuun 2022 palkkasumman mukaan.


Kirjoittajat:

Atte Korte, lehtori, pääluottamusmies, OAJ, Karelia-ammattikorkeakoulu

Maarit Ignatius, opettaja, opinto-ohjaaja, pääluottamusmies, Ammattiliitto Jyty, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: Mikhail Nilov / Pexels