Kaksi henkillöä kättelee

Paikal­li­sen palk­kae­rän jaka­mi­nen Kareliassa

Työeh­to­so­pi­muk­sessa määrä­tään työn­te­ki­jöille makset­ta­vista palkan­ko­ro­tuk­sista. Nämä jakau­tu­vat tyypil­li­sesti kaikille makset­ta­vaan yleis­ko­ro­tuk­seen tai paikal­li­sen neuvot­te­lun perus­teella synty­neillä kritee­reillä jaet­ta­viin paikal­li­siin eriin. Sivis­tan yksi­tyi­sen opetusa­lan työeh­to­so­pi­muk­sen mukaan vuonna 2022 palk­koja koro­te­taan 0,55 %:n paikal­li­sella erällä. Erän jaka­mi­sen perus­teena tulee käyttää työn vaati­vuutta tai työssä suoriu­tu­mista. Mikäli erän jaka­mi­sesta ei päästä sopi­muk­seen syys­kuun loppuun mennessä, jaetaan erä yleiskorotuksena.

Vuoden 2022 sopi­mus­mää­räys paikal­li­sesta erästä on aiem­mista vuosista poik­keava. Aiemmin työnan­ta­jan on tullut neuvo­tella erien käytöstä luot­ta­mus­mies­ten kanssa, mutta lopul­li­nen päätök­sen asiassa on tehnyt työnan­taja. Nyt sopi­muk­sessa oli nimen­omai­sesti määrätty, että erän jaka­mi­sesta sovi­taan luot­ta­mus­mies­ten kanssa. Tällai­nen sopi­mus­mää­räys koros­taa aitoa paikal­li­sen sopi­mi­sen tärkeyttä ja tasa­pai­not­taa osapuol­ten asemaa neuvotteluissa.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa paikal­li­sista eristä on aina neuvo­teltu hyvässä ja raken­ta­vassa hengessä, eikä työeh­to­so­pi­muk­sen sana­muo­to­jen muutok­silla sinänsä ollut suurta merki­tystä. Aiem­pina vuosina hyväk­sy­tyt työn vaati­vuu­teen perus­tu­vat kritee­rit ovat synty­neet yhteis­työn tulok­sena. Neuvot­te­lu­jen aikana sekä työnan­ta­jan että työn­te­ki­jöi­den edus­ta­jat esit­ti­vät omia näke­myk­si­ään, joista keskus­tel­tiin avoi­mesti. Loppu­tu­lok­sessa on näkynyt molem­pien neuvot­te­luos­a­puo­lien mieli­pi­teet. Vuosien 2020 ja 2021 aikana neuvo­tel­tu­jen TVA-kritee­rien perus­teella myön­ne­tään TVA-lisiä myös vuoden 2022 lopussa. Sitä ennen neuvot­te­luos­a­puo­let kokoon­tu­vat neuvot­te­le­maan mahdol­li­sista kritee­rien muutostarpeista.

Opetus­hen­ki­lös­tön osalta pääs­tiin sopi­muk­seen jakokriteereistä

Vuoden 2022 erän käyt­tä­mi­sestä pääs­tiin sopi­muk­seen opetus­hen­ki­lös­tön osalta. Neuvot­te­luissa opetus­hen­ki­lö­kun­taa edusti OAJ:n pääluot­ta­mus­mies. Jako­kri­tee­reitä ovat työn suori­tuk­seen liit­tyvä ohjat­tu­jen opin­näy­te­töi­den määrä valmis­tu­nei­den opis­ke­li­joi­den osalta vuonna 2022 sekä työn vaati­vuu­teen liit­tyvä opetuk­sen osuus opet­ta­jan työajasta luku­vuonna 2022–2023 tutkin­toon johta­vassa koulu­tuk­sessa. Käytän­nössä tämä tarkoit­taa sitä, että henki­lö­koh­tai­sen suori­tuk­sen perus­teella palki­taan opet­ta­jia, jotka ovat tulok­sel­li­sesti ohjan­neet opin­näy­te­töitä ja työn vaati­vuu­tena huomioi­daan opetuk­sen suuri määrä vuosi­työ­ajassa. Vuoden 2022 kritee­rit liite­tään jatkossa osaksi vuosina 2020 ja 2021 sovit­tuja kriteerejä.

Hallinto- ja tuki­pal­ve­lu­hen­ki­lös­tölle erä jaetaan yleiskorotuksena

Hallinto- ja tuki­pal­ve­lu­hen­ki­lös­tön osalta neuvot­te­luos­a­puo­let eivät pääs­seet jako­kri­tee­reistä sopi­muk­seen, vaan vuoden 2022 erä jaetaan yleis­ko­ro­tuk­sena tälle henki­lös­tö­ryh­mälle. Neuvot­te­luos­a­puo­lena tämän henki­lös­tö­ryh­män osalta oli Ammat­ti­liitto Jytyn pääluot­ta­mus­mies. Paikal­lis­ten erien suuruu­det laske­taan erik­seen kumman­kin henki­lös­tö­ryh­män palk­ka­sum­masta ja erän suuruus määräy­tyy touko­kuun 2022 palk­ka­sum­man mukaan.


Kirjoit­ta­jat:

Atte Korte, lehtori, pääluot­ta­mus­mies, OAJ, Karelia-ammattikorkeakoulu

Maarit Igna­tius, opet­taja, opinto-ohjaaja, pääluot­ta­mus­mies, Ammat­ti­liitto Jyty, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Mikhail Nilov / Pexels