Yleisöä tapahtumassa

Tule­vai­suu­den työtä tarjolla IT-alalla

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun väki osal­lis­tui Tule­vai­suu­den duuni -ura- ja rekry­toin­ti­ta­pah­tu­maan Joen­suun Tiede­puis­tolla 12.10.2022. Tapah­tu­massa paikal­li­set IT-alan yrityk­set ja oppi­lai­tok­set esit­te­li­vät tarjon­taansa. Tapah­tuma oli yleisömenestys.

“Kaikki koodaa”

Tapah­tu­man järjes­ti­vät Busi­ness Joen­suun Osaava rekry­tointi – uudis­tuva työ -hanke, Joen­suun kaupun­gin työl­li­syys­pal­ve­lui­den Luotsi-hanke, Rive­rian työelämä- ja jatko-opin­to­päi­vät, YTYÄ! – Yhteis­työllä tulok­siin -hanke sekä Pohjois-Karja­lan TE-toimisto. Tapah­tuma pidet­tiin Joen­suun Tiede­puis­tolla 12.10.22 kello 14 – 17.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun lisäksi paikal­li­sista oppi­lai­tok­sista mukana olivat Riveria ja Itä-Suomen yliopisto. Mukana tapah­tu­massa oli myös yli 20 IT-alan työpaik­koja tarjoa­vaa yritystä, joista valtao­salla oli Kare­lian ja muiden oppi­lai­tos­ten tavoin tapah­tu­massa oma ständi.

Yleisö oli löytä­nyt tapah­tu­maan heti alusta alkaen, ja tupa oli täynnä väkeä. Tapah­tuma alkoi Antti Gavri­lo­vin alkusa­noilla, jonka jälkeen Mimmit koodaa -hank­keen Milja Köpsi piti erit­täin insi­pi­roi­van puheen otsi­kolla ”Kaikki koodaa”.

Paljon yleisöä seuraa esitystä
Mimmit koodaa -hank­keen Milja Köpsin esitys kiin­nosti kävijöitä.

Köpsi esit­teli IT-alan työti­lan­netta, mahdol­li­suuk­sia ja alan eri sovel­lus­koh­teita. Hän löysi yhty­mä­koh­tia esimer­kiksi Prisman verk­ko­kau­pan ja Tinder-verk­ko­pal­ve­lun välille – molem­mista saa sitä mitä etsii vähällä vaivalla, eikä kumpi­kaan palvelu onnis­tuisi ilman IT:tä. Köpsi olikin kerto­mansa mukaan hyödyn­tä­nyt kumman­kin palve­lun tarjontaa.

Esityk­sen jälkeen ohjel­massa oli vapaata verkos­toi­tu­mista. Yritys­ten ja oppi­lai­tos­ten kojuilla kävi jatkuva kuhina. Karelia oli paikalla erit­täin katta­vasti edus­tet­tuna. Paikalla oli niin nykyi­siä kuin enti­siä­kin työntekijöitä.

IT-ala herät­tää mielenkiintoa

Kare­lian ständi herätti posi­tii­vista mielen­kiin­toa. Sekä tieto­jen­kä­sit­te­lyn trade­no­mien että ensi syksynä alkava englan­nin­kie­li­nen tieto­tek­nii­kan insi­nöö­rien koulu­tus­oh­jelma kiin­nosti monia urava­lin­taansa pohdis­ke­le­via opis­ke­li­joita. Paikalla oli myös lukui­sia Kare­lian nykyi­sia IT-opis­ke­li­joita verkos­toi­tu­massa alan yritys­ten kanssa. Kare­lian IT-koulu­tus­oh­jel­massa opis­ke­le­vista opis­ke­li­joista lähes jokai­nen ilmoitti kysyt­täessä, että oli valin­nut oikean alan ja oli tyyty­väi­nen valit­se­maansa opiskelualaan.

Myös Kare­lialta jo valmis­tu­neita IT-alan alum­neja oli paljon paikalla, ja osa kävi myös Kare­lian stän­dillä terveh­ti­mässä vanhoja opet­ta­ji­aan. Kare­lialla pitkään töissä ollut tieto­jen­kä­sit­te­lyn lehtori havaitsi, että myös erit­täin moni paikalla olevien yritys­ten edus­ta­jista oli Kare­lian tieto­jen­kä­sit­te­lyn koulu­tuk­sen alumni.

Kare­liaa esit­te­le­mässä oli henki­lö­kun­nan lisäksi myös kaksi IT-alan toisen vuoden tutkinto-opis­ke­li­jaa. He pystyi­vät kerto­maan kiin­nos­tu­neille aitoja ensi­kä­den koke­muk­sia IT-alan opis­ke­lusta sekä tieten­kin myös opiskelijaelämästä.

Kolme henkilöä seisoo Karelian esittelypöydän takana
Kare­lian henki­lö­kun­taa ja tuto­reita ständillä.

Yritys­ten näkö­kul­mia ohjel­mis­toa­lan tulevaisuuteen

Tapah­tu­man puoli­vä­lissä ohjel­massa oli Sole­novo Oy:n Kimmo Tans­ka­sen esitys aiheesta ”Ohjel­mis­toa­lan tule­vai­suus. Tans­ka­sen mukaan ohjel­mis­toa­lalla on jatkuva tarve uusille työn­te­ki­jöille. Alan yrityk­set ovat myös pikku­hil­jaa huomaa­massa, ettei­vät ne voi olettaa jokai­sen rekry­toi­ta­van olevan senior-tason osaaja. Siten yrityk­set toivot­ta­vasti jatkossa tarjoa­vat yhä enemmän töitä myös uraansa aloit­ta­ville junior-osaajille.

Kare­lian pelia­lan opis­ke­li­joi­den petty­myk­seksi Vaki Gamesin esit­tely ja osal­lis­tu­mi­nen tapah­tu­maan oli peruttu. Jutu­timme kuiten­kin muiden tapah­tu­maan osal­lis­tu­nei­den yritys­ten edus­ta­jia, ja saimme kuulla monen­lai­sia urata­ri­noita erilai­sista reiteistä IT-alalle. Osa työn­te­ki­jöistä oli edennyt data­no­mi­kou­lu­tuk­sesta ammat­ti­kor­kea­kou­luun tai yliopis­toon, osa oli alan­vaih­ta­jia täysin toisilta aloilta. IT-alan muutok­sissa mukana pysy­mi­nen vaatii myös jatku­vaa uuden oppimista.

Usea pitkän linjan yrit­täjä ja IT-yritys­joh­taja toi esille, että IT-alan koulu­tuk­sessa tulisi olla enemmän yleisiä itsensä mark­ki­noin­tiin ja esil­le­tuo­mi­seen liit­ty­viä opin­toja ja harjoit­teita. Osa taita­vista ja lahjak­kaista alan teki­jöistä jää valit­se­matta työhön, kun omaa osaa­mista ei osata tuoda riit­tä­vän hyvin esille. Myös sosi­aa­li­set taidot koros­tu­vat osassa alan työtehtävistä.

Jutu­timme tapah­tu­massa esimer­kiksi Blancco Oy:n edus­ta­jaa. Hän kertoi, että rekry­toin­tien help­pous riippuu tarjolla olevasta tehtä­västä. Joihin­kin paik­koi­hin tulee hyvin hake­muk­sia, mutta osaan posi­tioista joutuu suoras­taan etsi­mään osaajia.

Valamis-yrityk­sen edus­ta­jien mukaan alalla koros­tuu rekry­tointi jo opin­to­jen aikai­sen harjoit­te­lun kautta, eli myös kehit­ty­mis­ha­lui­sille junior-tason osaa­jille on kysyn­tää. Valamis-yritys houkut­te­li­kin nuoria osaajia stän­dil­leen irtokarkkitarjoilulla.

Myös muut tarjoi­lut olivat hyvät. Tarjolla oli niin karkkia, kahvia, keksiä, huuli­ras­vaa kuin muita­kin herk­kuja moneen makuun. Yrityk­set ottivat innolla innok­kai­den työn­ha­ki­joi­den yhteys­tie­toja vastaan, ja voikin olla että tapah­tuma sai usean rekry­toi­jan ja rekry­toi­ta­van tien kohtaamaan.

Tule­vai­suu­den duuni -tapah­tuma keräsi sata­päin yleisöä.

Tapah­tu­masta jäi hyvä jälkimaku

Rekry­toin­ti­mes­sut vetivät hyvin väkeä. Vaikutti siltä, että ICT-alan maine on hyvä ja pöhinää riittää. Tapah­tu­man järjes­tä­jien mukaan aiempi toisen alan vastaava tapah­tuma oli kerän­nyt noin 50 kiin­nos­tu­nutta, mutta ICT-tapah­tu­massa kävi­jöitä oli yli 300.

Erityi­sen ihail­ta­vaa oli Kare­lian opis­ke­li­joi­den osoit­tama aktii­vi­suus tapah­tu­massa. Yritys­ten edus­ta­jien kanssa käymiemme keskus­te­lu­jen perus­teella Joen­suussa IT-alan työn­te­ki­jöille on paljon kysyn­tää, ja tarjolla hyviä työpaikkoja.

Lisää tunnel­mia tapah­tu­masta näet Luotsi Joen­suun teke­mältä videolta.


Kirjoit­ta­jat:

Panu Ojala, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Sanna Kukkas­niemi, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Olli Hatakka, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Salla Anttila, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Nadja Marjo­maa, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tarja Tuono­nen, mark­ki­noin­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuvat:

Panu Ojala