Mies ja nainen keskustelemassa

Kummiyritykset kannustavat muitakin ottamaan kansainvälisiä harjoittelijoita

Karelia-ammattikorkeakoulun kummiyritystoiminta tiivistää yhteistyötä alueen työnantajien ja korkeakoulun englanninkielisten koulutusten välillä. Toiminnan avulla kansainväliset opiskelijat pääsevät entistä paremmin suorittamamaan opintoihinsa kuuluvia harjoittelujaksoja maakunnan yrityksissä ja organisaatioissa. Kummiyritystoiminta edistää yritysten kansainvälistymistä ja on helppo tapa ottaa jopa ensimmäiset askeleet kohti kansainvälistymistä.

Kummiyritystoiminnassa on tällä hetkellä mukana 15 yritystä: Arbonaut, European Forest Institute, FinnEq, Kesla, Piippo Oyj, Redkik, Phillips Medisize, Iivari Mononen, Forward Forever, Kelluu, Suomen Biathlon, Juuriska, Vaara Sport Oy, Fodesco ja Hypermemo Oy. Kansainvälisten opiskelijoiden harjoittelujaksoja on toteutunut seitsemässä yrityksessä tai organisaatiossa.

Suomalaisen ja ulkomaalaisen opiskelijan parityönä suorittama, niin sanottu tandem-harjoittelu on myös mahdollinen. Tandem-harjoittelussa opiskelijat saavat toisiltaan tukea esimerkiksi kulttuurisidonnaisissa työtehtävissä ja pääsevät tekemään tiimityötä. Myös kielitaidon karttuminen puolin ja toisin on tandem-harjoittelun etuja.

Kummiyritystoiminta on yrityksille maksutonta. Lisää yrityksiä ja organisaatioita toivotaan mukaan kummiyritystoimintaan.

Kummiyritykset sitoutuvat tarjoamaan harjoittelupaikkoja Karelia-ammattikorkeakoulun englanninkielisten koulutusten kansainvälisille opiskelijoille sekä kehittämään kummiyritystoimintaa yhteistyössä korkeakoulun kanssa. Yhteistyö on harjoittelujaksojen lisäksi paljon muutakin. Kummiyrityksiin järjestetään vierailuja opiskelijaryhmille ja kummiyritykset voivat tarjota opiskelijoille esimerkiksi toimeksiantoja opintojaksoille sekä opinnäytetyön aiheita.

Kummiyrityksiä tuetaan monipuolisesti

Mukaan kummiyritystoimintaan voivat tulla työnantajat, jotka haluavat kansainvälistää työyhteisöään ja organisaatiotaan, kenties aloittaa vientitoimintaa tai saada uudenlaista osaamista (esim. kulttuuri- ja kieliosaamista) organisaatioonsa. Osalla kummiyrityksistä on motivaationa ollut myös yhteiskunnallisen vastuun kantaminen, sillä organisaatiot tiedostavat, että kansainvälisen opiskelijan työllistyminen on vaikeaa.

Harjoittelun työtehtäviksi sopivat samanlaiset tehtävät kuin suomalaisopiskelijoillekin. Kansainväliset opiskelijat ovat opiskelleet opintojensa aikana myös suomen kieltä, mutta kielitaito vaihtelee. Monessa yrityksessä saatetaan arastella myös omaa englannin kielen taitoa, mutta se on turhaa. Useimmalle kansainväliselle opiskelijalle myös englanti on vieras kieli.

Karelia-ammattikorkeakoulu tukee kummiyritystoimintaan mukaan lähteviä yrityksiä ja organisaatioita monin tavoin. Kummityönantajat saavat apua sopivan harjoittelijan rekrytointiin, maksuttomia ja aihepiiriin liittyviä opintoja henkilöstölleen avoimen ammattikorkeakoulun tarjonnasta osaamisen kehittämisen tueksi sekä tukea monimuotoisen työyhteisön rakentamiseen tarpeidensa mukaan.

Tällä videolla kummiyritykset EFI, Phillips Medisize ja Arbonaut sekä Karelia-ammattikorkeakoulun kansainväliset opiskelijat kertovat kokemuksiaan harjoittelujaksoista. Videon toivotaan kannustavan uusia yrityksiä ja organisaatioita mukaan kummiyritystoimintaan:

Karelia-ammattikorkeakoulun kummiyritystoimintaa kehitetään Kansainvälinen uraohjaamo -hankkeessa (REACT Esr).


Teksti:

Sanna Jeskanen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Taru Väisänen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Video:

Sofiya Meleshkova, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu