Opinnäytetyö käsittelee Deepfake-ilmiötä mediakasvatusvideolla – hyödyntäen Joe Bidenin kasvoja

Deepfaket eli tekoälyn avulla luodut syväväärennökset ovat misinformaatioon ja disinformaatioon liittyvä tuore ja yleisesti verrattain tuntematon ilmiö, josta kaikkien nykyaikaisessa mediayhteiskunnassa elävien olisi hyvä olla tietoisia. Vaikka median manipulaatiota on tehty ennenkin, tuo deepfake-teknologia mukanaan uudenlaisia uhkia, joiden kohtaamiseen tarvitaan mediakasvatusta sekä kriittistä medialukutaitoa.

Karelia-ammattikorkeakoulun medianomi Joonas Jutilan opinnäytetyö pyrkii edistämään kriittistä medialukutaitoa auttamalla ihmisiä ymmärtämään, tunnistamaan ja käsittelemään syväväärennöksiä medioissa.

Opinnäytetyön tuloksena syntyi syväväärennöksiä käsittelevä kahden minuutin pituinen nuorille suunnattu mediakasvatusvideo sekä kirjallinen tietoperusta, jotka yhdessä antavat yleisölle monipuolisen perustietämyksen syväväärennöksistä. Mediakasvatusvideo näyttää yleisölle käytännön esimerkin uudenlaisen teknologian mahdollisuuksista sekä antaa heille keinoja mediassa kohtaamiensa väärennösten tunnistamiseen.

Tietoperustassa perehdytään deepfake-ilmiön historiaan, teknologisiin perustietoihin, uhkakuviin, hyötyihin ja keinoihin, joilla väärennöksiä voidaan tunnistaa ja väärennösten uhkia voidaan torjua. Tietoperusta on pyritty kirjoittamaan siten, että sen pystyy ymmärtämään ilman syvällistä teknologista perehtymistä.

Jutilan opinnäytetyö on Karelian ensimmäinen deepfake-ilmiötä perusteellisesti käsittelevä julkaisu. Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikölle osana KAVI:n ja Opetushallituksen yhteistä Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmaa.

Mediakasvatusvideo toteutettiin kaksiulotteisena liikegrafiikka-animaationa, joka sisältää videomateriaalia myös Jutilan omasta esimerkkiväärennöksestä ja sen tekoprosessista. Valmis mediakasvatusvideo on julkaistu Asiaa mediakasvatuksesta -YouTube-kanavalla ja Mediataitokoulun verkkosivustolla. Opinnäytetyö on luettavissa Theseus-verkkopalvelussa.

Video löytyy tästä linkistä https://www.youtube.com/watch?v=ByTdr45K_pQ

Opinnäytetyö löytyy tästä https://www.theseus.fi/handle/10024/781254