Opin­näy­te­työ käsit­te­lee Deep­fake-ilmiötä media­kas­va­tus­vi­deolla – hyödyn­täen Joe Bidenin kasvoja

Deep­fa­ket eli teko­ä­lyn avulla luodut syvä­vää­ren­nök­set ovat misin­for­maa­tioon ja disin­for­maa­tioon liit­tyvä tuore ja ylei­sesti verrat­tain tunte­ma­ton ilmiö, josta kaik­kien nyky­ai­kai­sessa mediayh­teis­kun­nassa elävien olisi hyvä olla tietoi­sia. Vaikka median mani­pu­laa­tiota on tehty ennen­kin, tuo deep­fake-tekno­lo­gia muka­naan uuden­lai­sia uhkia, joiden kohtaa­mi­seen tarvi­taan media­kas­va­tusta sekä kriit­tistä medialukutaitoa.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun media­nomi Joonas Jutilan opin­näy­te­työ pyrkii edis­tä­mään kriit­tistä media­lu­ku­tai­toa autta­malla ihmisiä ymmär­tä­mään, tunnis­ta­maan ja käsit­te­le­mään syvä­vää­ren­nök­siä medioissa.

Opin­näy­te­työn tulok­sena syntyi syvä­vää­ren­nök­siä käsit­te­levä kahden minuu­tin pitui­nen nuorille suun­nattu media­kas­va­tus­vi­deo sekä kirjal­li­nen tieto­pe­rusta, jotka yhdessä antavat ylei­sölle moni­puo­li­sen perus­tie­tä­myk­sen syvä­vää­ren­nök­sistä. Media­kas­va­tus­vi­deo näyttää ylei­sölle käytän­nön esimer­kin uuden­lai­sen tekno­lo­gian mahdol­li­suuk­sista sekä antaa heille keinoja mediassa kohtaa­miensa väären­nös­ten tunnistamiseen.

Tieto­pe­rus­tassa pereh­dy­tään deep­fake-ilmiön histo­ri­aan, tekno­lo­gi­siin perus­tie­toi­hin, uhka­ku­viin, hyötyi­hin ja keinoi­hin, joilla väären­nök­siä voidaan tunnis­taa ja väären­nös­ten uhkia voidaan torjua. Tieto­pe­rusta on pyritty kirjoit­ta­maan siten, että sen pystyy ymmär­tä­mään ilman syväl­listä tekno­lo­gista pereh­ty­mistä.

Jutilan opin­näy­te­työ on Kare­lian ensim­mäi­nen deep­fake-ilmiötä perus­teel­li­sesti käsit­te­levä julkaisu. Opin­näy­te­työ tehtiin toimek­sian­tona Kansal­li­sen audio­vi­su­aa­li­sen insti­tuu­tin media­kas­va­tus- ja kuvaoh­jel­mayk­si­kölle osana KAVI:n ja Opetus­hal­li­tuk­sen yhteistä Uudet luku­tai­dot -kehittämisohjelmaa.

Media­kas­va­tus­vi­deo toteu­tet­tiin kaksiu­lot­tei­sena liike­gra­fiikka-animaa­tiona, joka sisäl­tää video­ma­te­ri­aa­lia myös Jutilan omasta esimerk­ki­vää­ren­nök­sestä ja sen teko­pro­ses­sista. Valmis media­kas­va­tus­vi­deo on julkaistu Asiaa media­kas­va­tuk­sesta -YouTube-kana­valla ja Media­tai­to­kou­lun verk­ko­si­vus­tolla. Opin­näy­te­työ on luet­ta­vissa Theseus-verkkopalvelussa.

Video löytyy tästä linkistä https://www.youtube.com/watch?v=ByTdr45K_pQ

Opin­näy­te­työ löytyy tästä https://www.theseus.fi/handle/10024/781254