Jokainen meistä on oppija

Digivisio 2030 on kaikkien suomalaisten korkeakoulujen yhteinen hanke. Sen tavoitteena on kehittää koulutusta oppijakeskeisesti eri kokoisia ja mittaisia opintoja tarjoten. Digivisio 2030 kehittää tulevaisuudessa monille käyttäjäryhmille opintoja. Nyt ei enää puhuta pelkästään opiskelijoista vaan oppijoista. Opiskelija mielletään usein tutkintoa tekeväksi henkilöksi. Oppija tulee käsittämään tutkinto-opiskelijan lisäksi henkilöt, jotka eivät ole tutkinto-opiskelijoita. Oppiminen on joustavampaa ja mahdollistaa monipuolisen osaamisen kehittämisen muuttuviin yhteiskunnan tarpeisiin.

Oppijoita voi olla mm. alanvaihtajat, työelämän tarpeista opiskelevat, itsensä sivistäjät, ensitutkinnon suorittajat ja jatko-opiskelijat. Jokaisella heillä voi olla erilaiset motiivit oppimiseen. Eri käyttäjäryhmien lisäksi oppijoilla on monia yksilöllisiä ilmiöitä esim. kansainväliset oppijat. Alanvaihtajilla voi olla useitakin syitä esim. terveydelliset syyt, palkkaus ja työn mielekkyys. Alanvaihtajilla on usein takanaan jo työkokemusta ja tutkinto. Työelämään sitoutunut oppija voi tarvita vain pienen täsmäkoulutuksen johonkin yksittäiseen asiaan tai itsensä sivistäjä voi hankkia osaamista omien harrastustensa tueksi. Kun taas nuorilla voi olla tavoitteena ensimmäinen tutkinto. Jatko-opiskelijaoilla on syvällisempi tavoite suuntautua opinnoissaan tietylle alueelle esim. opettajiksi, tutkijoiksi, kehittäjiksi ja erikoisasiantuntijoiksi.

Meitä on tosiaan moninainen joukko oppijoita ja korkeakoulujen tehtävänä on auttaa ja ohjata meitä lisäämään ja uudistamaan omaa osaamistamme itsemme ja yhteiskuntamme tarpeisiin.

Lähteenä on käytetty Digivisio 2030 hankkeen materiaalia.

Tässä on myös hyvä video kuvaamaan monenlaisia oppijoita, Meistä jokainen on oppija

Kirjoittaja: muutoskoordinaattori Anna-Riitta Mikkonen