Kansainvälinen puurakentamisen konferenssi Forum HolzBau Innsbruckissa Itävallassa lienee suurin puurakentamisen tapahtuma Euroopassa. Konferenssi tarjoaa insinööreille, arkkitehdeille ja muille puurakentamisen parissa työskenteleville mahdollisuuden tutustua alan uusimpiin innovaatioihin ja kehityssuuntiin. Tapahtuma on myös loistava tilaisuus verkostoitua, sekä vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia alan kärkiosaajien kanssa. Osallistujia oli noin tuhat ja yritysten esittelypisteitä miltei toista sataa. Esityksiä pidettiin yhtäaikaisesti kolmessa salissa ja tarjolla oli simultaanitulkkaus englanniksi ja saksaksi.
Rakennusalan tulevaisuus: digitalisaatiota, robotiikkaa ja älykoteja
Tapahtuman ensimmäisenä päivänä esitelmissä korostui rakennusalan tulevaisuus, eli digitalisaatio, esivalmistus, automaatio ja robotiikka. Erään puhujan mukaan rakennusala tulee käymään läpi suuren muutoksen digitalisaation myötä seuraavan vuosikymmenen aikana. Ne että yritykset, jotka eivät pysy kehityksessä mukana, tekevät suurella todennäköisyydellä konkurssin.
Eräs puhujista esitteli yrityksen toimintamallin, jossa koko rakennuksen elinkaari on pyritty digitalisoimaan, alkaen tekoälyä ja robotiikkaa hyödyntävästä elementtien esivalmistuksesta ja päättyen jokaista naulaa myöten mallinnettuihin, digitaalista kaksosta hyödyntäviin älykoteihin.
Näiden aiheiden lisäksi käsiteltiin mm. datan keräämistä ja data-analyysiä tuotannon kehittämiseksi, sekä parametristä suunnittelua. Kaikista esitelmistä välittyi sama viesti: näillä keinoilla on mahdollista saavuttaa merkittävä tuottavuusloikka ja samalla voidaan vaikuttaa merkittävissä määrin rakentamisen päästöihin.
Tapetilla rakentamisen päästöt ja rakennusten energiatehokkuus
Puurakentamilla on monia vahvuuksia kuten hyvä sisäilma, viihtyisyys ja esteettisyys. Näiden perinteisten ominaisuuksien rinnalle erääksi puun käytön lisäämistä ajavaksi ajuriksi on noussut ilmastonmuutos. Puu on siinä mielessä ilmastoviisas rakennusmateriaali, että se sitoo kasvaessaan hiilidioksidia ja pysyy hiilinieluna koko elinkaaren ajan. Puutuotteiden jalostusaste ja prosessoinnin tarvitsema energiankulutus on pienempi kuin monilla muilla rakennusmateriaaleilla. Useissa konferenssin esityksistä korostuikin ilmastonmuutoksen torjunta ja rakentamisen materiaalisidonnaisten päästöjen vähentäminen. Kohde-esittelyissä mainittiin, millaisia päästövähennyksiä kohteet olivat saavuttaneet perinteiseen rakennustapaan verrattuna tai millaisia ympäristösertifikaatteja niillä oli.
Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan johdosta energiatehokkuus on nostanut merkitystä entisestään, kun energian hinnat ovat nousseet ja energian saatavuus aiheuttaa huolta. Esimerkiksi Ikean ja Skanskan yhteinen BoKlok -konsepti kertoi Malmöön rakentamastaan asuinkerrostalosta, joka tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Tässä on onnistuttu mm. lisäämällä eristystä, omalla tuulivoimalalla rakennuksen katolla, sekä aurinkosähkö- ja maalämpöjärjestelmillä. Veden kulutusta on vähennetty käyttämällä vettä säästäviä laitteita. Lisäksi rakennus kerää sadevettä katolta. Energiankulutuksen pieneminen vaikuttaa suoraan rakennuksen hiilijalanjälkeen, sillä energiankulutus muodostaa usein jopa noin puolet rakennuksen elinkaaren päästöistä.
Useissa esityksissä painotettiin myös rakennusten muuntojoustavuutta. Sekä ilmastonmuutoksen, että resurssitehokkuuden näkökulmasta on tärkeää, että rakennukset pysyisivät mahdollisimman pitkään käytössä. Kun rakennusten käyttötarkoitusta voidaan muuttaa esimerkiksi toimistosta asuintaloksi, voidaan välttyä ennenaikaiselta purkamiselta. Muuntojoustavuutta voidaan lisätä välttämällä kiinteitä kantavia väliseiniä ja suosimalla kantavia ulkoseiniä sekä pilarirunkoa. Tällöin pohjaratkaisuja voidaan tehokkaasti muokata eri käyttötarkoituksiin.
Kirjoittajat:
Riku Hirvonen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Juuso Kokkonen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Artikkelisarjan julkaisu on osa Rakentamisen vihreä siirtymä RAVI -projektin toimenpiteitä. RAVI-projektin tavoitteena on edistää rakentamisen vähähiilisten ratkaisujen ja prosessien käyttöönottoa, vahvistaa vähähiiliseen rakentamiseen liittyvää materiaali- ja tuoteosaamista sekä nopeuttaa digitalisaation hyödyntämistä rakentamisen proses-seissa. RAVI-projektin päärahoittajana toimii Pohjois-Karjalan maakuntaliitto REACT-EU EAKR-ohjelmasta.