pöydän ääressä opiskelija jonka edessä tietokone, kirjoja ja muistiinpanoja

Insinöörin polkuja diplomi-insinööriopintoihin

UpTech-hankkeessa on kartoitettu väyliä ja polkuja ammattikorkeakoulusta valmistuneelle insinöörille kohti diplomi-insinöörin tutkintoa. Esittelen tässä artikkelissa Itä-Suomen yliopistossa alkavat tekniikan alan ylemmät korkeakoulututkinnot ja niiden hakuperusteet. Esittelen myös esimerkinomaisesti muutamia muita tekniikan alan diplomi-insinöörikoulutuksia eri yliopistoissa ympäri Suomea.

Tekniikan alan yliopistokoulutus Suomessa

Nykyisin Suomessa voi opiskella tekniikan alan ylemmän korkeakoulututkinnon eli diplomi-insinöörin tutkinnon kahdeksassa eri yliopistossa. Nämä yliopistot ovat Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT, Oulun yliopisto, Vaasan yliopisto, Åbo Akademi ja Jyväskylän yliopisto. Vuonna 2023 joukkoon liittyy yhdeksäntenä yliopistona Itä-Suomen yliopisto.

Opintopolku-palvelussa erilaisia diplomi-insinöörin tutkintoon johtavia tekniikan alan ylemmän korkeakoulututkinnon koulutusohjelmia on listattu noin sata. Koulutuksia tarjotaan suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Käytän tässä artikkelissa diplomi-insinöörin tutkintoon johtavista, kandidaatti- tai amk-tasoista pohjatutkintoa edellyttävistä tekniikan alan koulutusohjelmista selvyyden vuoksi termiä maisteriohjelma

Valintaperusteet eri tekniikan alan maisteriohjelmiin

Valintaperusteet eri tekniikan alan maisteriohjelmiin vaihtelevat koulutusohjelmittain ja vuosittain. Moniin hakukohteisiin vaaditaan aiemman tutkinnon suorittaminen vähintään hyvällä keskiarvolla, ja paremmasta keskiarvosta saa yleensä enemmän hakupisteitä. Tämän lisäksi hakupisteitä saatetaan myöntää esimerkiksi aiemman tutkinnon soveltuvuudesta, aiemmista yliopistotasoisista matematiikan tai muiden aineiden opinnoista, motivaatiokirjeestä sekä haastattelusta.

Tarkkoja ohjeita diplomi-insinööriksi tähtäävälle insinööriopiskelijalle on erilaisten hakukohteiden ja hakukriteerien määrän vuoksi vaikea antaa. Pääasia insinööriopintojen aikana lienee mahdollisimman hyvään keskiarvoon pyrkiminen, sekä erityisesti matematiikan ja muiden luonnontieteiden mahdollisimman hyvä hallinta. Myöskin jo amk-tutkinnon aikana suoritettavista valinnaisista yliopistotasoisista matematiikan ja muiden teknisten alojen kursseista saattaa olla hyötyä.

Mikäli opiskelija tietää jo amk-opintojensa aikana hakeutuvansa tiettyyn maisteriohjelmaan alemman korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen, voi hän perehtyä alan tarkempiin hakukriteereihin Opintopolku -palvelussa jo etukäteen. On kuitenkin syytä huomata, että hakukohteet ja hakukriteerit saattavat vaihdella vuosittain myös saman yliopiston ja koulutusohjelman sisällä.

Esittelen seuraavissa kappaleissa esimerkinomaisesti muutamia eri tekniikan alan maisteriohjelmia, joihin Kareliasta valmistuneet opiskelijat ovat aiempina vuosina hakeutuneet.

Itäsuomalaista tekniikan alan ylempää koulutusta pilotoitiin AUDI-ohjelmassa

Tekniikan alan ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta ei ole aiemmin järjestetty Itä-Suomen yliopistossa. Itäsuomalaista diplomi-insinöörikoulutusta on kuitenkin pilotoitu vuodesta 2021 alkaen yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Vuosina 2021 ja 2022 järjestettiin opetusministeriön erityisrahoituksella Tampereen yliopiston automaatiotekniikan maisterikoulutuksen ryhmä Itä-Suomessa, niin sanottu AUDI-ryhmä. Kumpanakin vuonna ryhmään otettiin 20 – 30 opiskelijaa.

AUDI-ryhmät toimivat pääosin etänä, mutta tiettyjä läsnäoloa edellyttäviä kursseja järjestettiin myös lähiopetuksena Karelia-ammattikorkeakoulun ja Savonia-ammattikorkeakoulun kampuksilla. Yhtä tällaista läsnäoloa edellyttänyttä, Karelian tiloissa pidettyä kurssia on esitelty aiemmassa artikkelissa UpTech-hanke tukemassa automaatiotekniikan DI-opiskelijoita.

AUDI-ohjelmaan opiskelijavalinta tapahtui pisteyttämällä hakijat pohjatutkinnon arvosanojen painotetun keskiarvon (1 – 20 pistettä) sekä aiempien yliopistotasoisten matematiikan opintojen (0 – 10 pistettä) pohjalta.

AUDI-ohjelmien sisäänotto on päättynyt, eikä uusia AUDI-koulutuksia näillä näkymin järjestetä. Jo aloitetut ryhmät saatetaan loppuun vuoteen 2026 mennessä. AUDI-ohjelman koulutuksista kerättyjä kokemuksia käytetään hyväksi Itä-Suomen yliopiston tekniikan alan koulutuksia järjestettäessä.

Lappeenrannan DI-ohjelmat perinteinen tapa hankkia diplomi-insinööritutkinto

Moni Karelia-ammattikorkeakoulusta valmistunut insinööri on vuosien saatossa jatkanut opintojaan LUT-yliopiston Lappeenrannan toimipisteessä. LUT-yliopistossa on tarjolla yli kymmenen erilaista maisterivaiheen diplomi-insinööriohjelmaa. Esittelen tässä esimerkkinä konetekniikan JEDI-ohjelman.

JEDI-ohjelmassa on tarjolla opintokokonaisuuksia mm. digitaalisesta suunnittelusta, automaatiosta ja tuotannon kehittämisestä. Ohjelman tavoitteena on, että opiskelijat ymmärtävät laaja-alaisesti konetekniikan sovellusalueita.

JEDI-ohjelman valintaprosessi on kaksivaiheinen: Ensin hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen hakukelpoisuuden antavan tutkinnon opintomenestyksen perusteella. Tämän jälkeen parhaat haastatellaan. Lopullinen valinta ohjelmaan suoritetaan opintomenestyksen ja haastattelun yhteispisteiden perusteella.

JEDI-ohjelma toteutetaan pääasiassa etänä tai hybridimuodossa. Siten opiskelun luvataan onnistuvan myös työn ohessa tai toiselta paikkakunnalta käsin. JEDI-ohjelman haku on auki tämän talven ensimmäisessä yhteishaussa 1.12.2022 – 19.1.2023.

Lisää JEDI-ohjelmasta voit lukea ohjelman kotisivulta. Lappeenrannan LUT-yliopistossa on myös paljon muita diplomi-insinööriksi pätevöittäviä maisteritason koulutusohjelmia.

Kaukaisempana esimerkkinä Oulun yliopisto

Karelialta valmistuneista opiskelijoista hieman alle 70% on sijoittunut Pohjois-Karjalaan vuosi työllistymisensä jälkeen. Yksittäisistä maakunnista eniten vetoa on Uudellamaalla, jonne sijoittuu vuosittain yli 10% Karelialta valmistuneista opiskelijoista. Vetoa on myös Pohjois-Karjalan lähimaakunnilla kuten Pohjois- ja Etelä-Savolla sekä Etelä-Karjalalla.

Yksittäisiä Karelialta valmistuneita opiskelijoita päätyy kuitenkin vuosittain myös kauemmas, aina Lappia, Varsinais-Suomea tai ulkomaita myöten. Esittelen tässä luvussa esimerkinomaisesti Oulun yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan diplomi-insinööriohjelman hakuprosessin. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka on yksi tarjolla olevasta yli kymmenestä erilaisesta diplomi-insinööritason maisteriohjelmasta Oulun yliopistossa.

Oulun yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan ohjelmassa amk-insinöörit pisteytetään hakijoiden opintotaustan (0 – 6 pistettä), keskiarvon (0 – 5 pistettä), hakijan motivaatiokirjeen (0 – 2 pistettä) ja aiempien korkeakoulutasoisten matematiikan opintojen (0 – 9 pistettä) perusteella.

Opinnot edellyttävät myös opintojaksojen Matematiikan peruskurssi II ja Differentiaaliyhtälöt suorittamista joko ennen hakuaikaa, jolloin niistä saa lisäpisteitä, tai opintojen alkuvaiheessa. Näitä opintojaksoja ei kuitenkaan voi sisällyttää DI-tutkintoon.

Haku rakennustekniikan diplomi-insinööriohjelmaan on avoinna ensi kevään toisessa yhteishaussa 15.3.2023 – 30.3.2023. Oulun yliopiston maisterihaussa on myös paljon muita diplomi-insinööriksi pätevöittäviä maisteritason koulutusohjelmia.

Jyväskylän yliopiston tieto- ja ohjelmistotekniikan uusi DI-ohjelma

Yksi Suomen uusimmista diplomi-insinööriohjelmista on Jyväskylän yliopistossa aloitettu tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinöörien koulutus. Koulutukseen voivat hakea soveltuvan yliopistotasoisen kandidaatintutkinnon tai tietotekniikan sekä lähialojen insinööritutkinnon suorittaneet hakijat. Koulutuksen sisäänotto alkoi vuonna 2021.

Koulutukseen valittavien tietotekniikan insinöörien tulee suorittaa opintojen aikana tai ennen opintoja tietty määrä matematiikan opintoja. Määrä riippuu aiempaan tutkintoon sisältyvien matematiikan korkeakoulutasoisten opintojen määrästä.

Valinta opintoihin suoritetaan aiemman tutkinnon keskiarvon perusteella myönnettyjen pisteiden perusteella, joskin aiemman tutkinnon keskiarvoa voi korottaa suorittamalla aiemman tutkinnon lisäksi yliopistotasoisia matematiikan tai tietotekniikan kursseja. Insinöörin amk-opintojen keskiarvon tulee olla vähintään 3,3, jotta hän voi tulla valituksi ohjelmaan.

On syytä huomata, ettei tietojenkäsittelyn tradenomin tutkinnolla valitettavasti voi hakea Jyväskylän tietotekniikan diplomi-insinööriohjelmaan. Sen sijaan Kareliassa ensi syksynä alkavan tietotekniikan insinöörikoulutuksen valmistuville opiskelijoille Jyväskylän yliopistossa toteutettava tietotekniikan diplomi-insinööriohjelma saattaa tulevaisuudessa tarjota mielenkiintoisen jatko-opintoväylän.

Haku Jyväskylän yliopiston diplomi-insinööriohjelmaan on auki kevään toisessa yhteishaussa 15.3.2023 – 30.3.2023.

Tekniikan alan koulutus Itä-Suomessa

Itä-Suomen yliopisto liittyy tekniikan alan tutkintoja kouluttavien yliopistojen joukkoon syksyllä 2023. Itä-Suomen yliopiston, Karelia-amk:n ja Savonia-amk:n yhteinen UpTech-hanke on osaltaan ollut tukemassa diplomi-insinöörien koulutuksen aloittamista Itä-Suomessa.

Itä-Suomen yliopistossa tekniikan alan koulutus aloitetaan kolmessa koulutusohjelmassa. Nämä koulutusohjelmat ovat teknillisen fysiikan koulutusohjelma Kuopiossa, fotoniikan koulutusohjelma Joensuussa ja kestävien teknologioiden koulutusohjelma Joensuussa.

Fotoniikan alalla opiskellaan erityisesti valon käyttäytymistä. Esimerkkejä fotoniikan sovelluskohteista ovat esimerkiksi optinen tietoliikenne, laserkirurgia, aurinkokennot ja virtuaali- sekä lisätyn todellisuuden näytöt. Fotoniikan kandidaattikoulutuksessa opiskellaan laajasti fysiikkaa ja matematiikkaa. Fotoniikan diplomi-insinöörivaihe on englanninkielinen, ja siinä opiskelija voi painottaa fotoniikan osaamistaan joko teoreettiseen ja suunnitteluosaamiseen tai kokeelliseen osaamiseen.

Kestävien teknologioiden koulutusohjelmassa edistetään vastuullista tuotantoa ja resurssien käyttöä. Koulutusohjelma on monitieteinen, ja koulutus sisältää niin liiketaloudellisia, johtamiseen liittyviä kuin myöskin tuotteiden kestävyyteen liittyviä näkökulmia. Diplomi-insinöörivaiheessa koulutusohjelman suuntautumisvaihtoehdot ovat materiaalien ja teollisten tuotteiden kokonaisuus sekä tietojohtamisen ja digitaalisten tuotteiden kokonaisuus.

Kuopiossa opetettavan teknillisen fysiikan koulutus painottuu vahvaan matemaattiseen osaamiseen. Koulutusohjelmassa voi suuntautua joko laskennalliseen tekniikkaan, lääketieteelliseen fysiikkaan ja tekniikkaan, ilmakehäfysiikkaan tai materiaalitekniikkaan. Teknillisen fysiikan diplomi-insinöörivaihe on englanninkielinen. Erilisenä hakukohteena on haku lääketieteelliseen fysiikkaan.

Valintaperusteet Itä-Suomen yliopiston tekniikan alan maisterikoulutuksiin

Valinnat Itä-Suomessa alkaviin tekniikan kandidaattivaiheen opintoihin tehdään ylioppilaskokeen ja tekniikan alojen yhteisvalinnan DIA-valintakokeen perusteella. Tekniikan alan diplomi-insinöörikoulutuksen yhteisvalinnan DIA-valintakokeet järjestetään siten jatkossa myös Joensuussa ja Kuopiossa.

Kaikkiin Itä-Suomen yliopiston tekniikan alan koulutusohjelmiin alkaa myös maisterivaiheen haku, joskin kestävien teknologioiden koulutusohjelmaan vasta vuonna 2024. Ensi keväänä opintopolku-palvelussa on haettavissa neljä eri Itä-Suomen yliopiston maisteriohjelmaa, jotka johtavat diplomi-insinööritutkintoon.

Fotoniikan ja teknillisen fysiikan suomenkielisiin koulutuksiin valitaan tutkinnon ja opintojen sekä motivaation perusteella enintään 10 hakijaa kumpaankin.

Fotoniikan englanninkieliseen koulutukseen pisteitä antavat hakijalle aiemman tutkinnon soveltuvuus (0 – 5 pistettä), hakijan aiemman tutkinnon yleinen suoritumistaso (0 – 5 pistettä), hakijan aiemman tutkinnon luonnontieteiden suoritumistaso (0 – 5 pistettä), aiemman korkeakoulun tason (0 – 5 pistettä) sekä hakijan kuvaus motivaatiostaan (0 – 5 pistettä).

Myös lääketieteellisestä fysiikasta voi Itä-Suomen yliopistossa valmistua diplomi-insinööriksi. Lääketieteellisen fysiikan englanninkieliseen diplomi-insinööriohjelmaan valitaan 15 hakijaa. Hakijat pisteytetään aiemman tutkinnon soveltuvuuden ja sisältöjen (0 – 5 pistettä), hakijan aiemman opintomenestyksen (0 – 5 pistettä), aiemman korkeakoulun tason (0 – 5 pistettä), hakijan motivaatiokuvauksen (0 – 5 pistettä) sekä muiden meriittien (0 – 5 pistettä) nojalla.

Hakuvaihtoehtoja riittää

Suomalaisissa yliopistoissa on tarjolla satoja eri hakukohteita, joissa suoritetaan diplomi-insinöörin tutkinto. Ylempään korkeakoulututkintoon johtavista diplomi-insinöörien maisteriohjelmista suurimpaan osaan voi hakea myös aiemmalla saman alan ammattikorkeakoulussa suoritetulla insinööritutkinnolla.

Olen tässä artikkelissa esitellyt muutamia esimerkkejä eri alojen diplomi-insinööriohjelmista. Olen myös esitellyt Itä-Suomen yliopistossa alkavat diplomi-insinöörin tutkintoon johtavat koulutukset.

Tarjolla olevien diplomi-insinöörikoulutusten lisäksi insinööritutkinnolla voi hakea myös useiden lähialojen maisterikoulutuksiin, sekä luonnollisesti myös eri alojen YAMK-koulutuksiin. Hakuvaihtoehtojen kirjojen on erittäin laaja, ja erilaisia kouluttautumisväyliä on valtava määrä.

Jokaisen hakukohteen pisteytystapa on erilainen, joten tarkkoja yleisiä ohjeita haun tueksi ei ole mahdollista antaa. Yleisohjeena voidaan todeta, että mikäli Kareliassa opiskeleva insinööriopiskelija haluaa parantaa mahdollisuuksiaan hakea diplomi-insinööriohjelmiin ammattikorkeakoulusta valmistuttuaan, kannattaa hänen panostaa mahdollisimman hyvän keskiarvon saamiseen tutkinnossaan. Tämän lisäksi erilaisista insinööritutkinnon lisäksi suoritettavista matematiikan ja muiden alojen kursseista saa yleensä lisäpisteitä haussa.

Hakuvaatimusten lisäksi myös hakuajat eroavat toisistaan. Siten diplomi-insinööritutkintoa halajavan insinööritaustaisen hakijan kannattaa tutustua hakukohteisiin ja niiden hakuvaatimuksiin jo hyvissä ajoin. Tämä onnistuu Opetushallituksen Opintopolku-portaalissa.

Eri valintakohteiden hyväksyttyjen sisäänottojen alimpia pisterajoja eri hakukohteissa puolestaan voi tutkia Opetushallinnon Vipunen-tilastopalvelussa.


Kirjoittaja:

Panu Ojala, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: ThisIsEngineering

Uptech-hankkeen rahoittajan logot: Euroopan sosiaalirahasto