Kokonaisarkkitehtuuri (KA, Enterprise Architecture EA) on kokonaisvaltainen tapa kuvata tarkasteltavaa kokonaisuutta (organisaatiota tai kuten tässä Digivision palvelukokonaisuutta). Se kuvaa niin toimintaprosessit, niissä käsiteltävän tiedon, tietojärjestelmät sekä käytettävän ICT-infrastruktuurin. Kokonaisarkkitehtuuri mahdollistaa halutun strategian ja tavoitteiden kytkemisen tehokkaasti niiden toteuttamiseen hyödynnettävien digipalvelujen ja ICT-tekniikan kanssa. Se on työväline kokonaisuuden hahmottamiseen ja hallitsemiseen sekä toimii yhteistyön apuna kehittämisessä.
Digivisio 2030 -hankkeen kokonaisarkkitehtuurityöllä varmistetaan se, että halutussa palvelukokonaisuudessa on tunnistettu kaikki tarvittavat eri osatekijät ja yhteydet. Hankkeen näkökulmasta näitä ovat mm.:
- toimijat ja heidän eri roolinsa (esim. erilaiset oppijat ja koulutuksen tarjoajat),
- palvelut (tunnistuspalvelut, koulutustarjotin, ilmoittautuminen jne.)
- loogiset tietovarannot ja päätietoryhmät (oppijaan, koulutustoimijaan, ekosysteemiin, työmarkkinoihin ja ennakointiin sekä datanhallintaan liittyvät varannot)
- korkeakoulujen omat sekä kansalliset tietojärjestelmät, tietovarastot ja digipalvelut (esim. Peppi/Sisu, Virta, JOD-tietoalusta, Digivision tulevat alustat)
Kokonaisarkkitehtuuriin liittyy paljon kuvauksia arkkitehtuuriperiaatteista, eri näkökulmista ja eri tasoista tehdyistä arkkitehtuureista sekä arkkitehtuurin ylläpitomallista. Kuvauksia tuotetaan myös tarvittaessa eri tarpeita varten.
Arkkitehtuurityössä on tunnistettu nykytila ja kuvattu vuoteen 2024 suuntautuvan kehityksen tavoitearkkitehtuuri. Arkkitehtuuri on elävä kuvaus ja sitä päivitetään hankkeen edistyessä tarkentaen sekä huomioimalla ympäristössä tapahtuvat muutokset.
Digivision arkkitehtuurityötä on tehty hankkeen työpaketissa TP3 vuosina 2021-2022. Vuoden 2023 alusta Digivision organisointimallia muutettiin niin, että työpakettien sijaan työtä jatketaan ensisijaisesti uusissa teemaryhmissä. Digivision hanketoimistossa arkkitehtuurityötä jatkavat sen alueet ”Arkkitehtuuri ja toimintaympäristö (ARKKI)” sekä ”Tekniset ratkaisut ja tietoturva (TEKRA)”. Korkeakoulujen osallistuminen arkkitehtuurityöhön jatkossa arvioidaan hankkeessa kevään 2023 aikana.
Kirjoittaja tietopalvelupäällikkö Jarmo Väisänen