Pedagogisen osaamisen kehittämistä Digivision ja Tulevaisuuden työn yhteistyönä

Digivision yhtenä tavoitteena on kehittää opettajien pedagogista osaamista. Sama tavoite on myös Karelia-ammattikorkeakoulun Tulevaisuuden työ -hakkeella. Hankkeiden yhteistyönä luotiin Karelian henkilöstölle suunnattu Pedagogisen osaamisen valmennus, joka toteutetaan kevään 2023 aikana. Valmennuskokonaisuuden sisällön suunnittelu pohjautuu keväällä 2022 Tulevaisuuden työ ESR -hankkeen toteuttamaan kyselyyn, jossa selvitettiin Karelian opettajien ja TKI-henkilöstön kokemuksista erilaisten opetusteknologioiden käytöstä sekä digipedagogisen osaamisen kehittämistarpeista.

Valmennus koostuu työpajoista, digiaamukahveista ja itsenäisestä työskentelystä. Valmennuksen osallistuja voi itse valita oman aikataulun ja osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan osallistumistavan. Työpajoissa työstetään ja kokeillaan konkreettisesti ajankohtaisia pedagogisia teemoja. Kevään valmennuksen teemat ovat oppimismuotoilu, työelämäyhteistyön kehittäminen, digitaalinen fasilitointi sekä teknologian pedagoginen hyödyntäminen ja sisällöntuotanto (video, VR/AR, podcast, skenaariotyökalut). Oppimisalustana käytetään Howspace-verkkoympäristöä, jonne kootaan teemoihin liittyvää ajankohtaista sisältöä, tehtäviä ja yhteistä keskustelua aktivoivia kysymyksiä sekä työpajoissa ja digiaamukahveilla käsiteltyjä aineistoja. Tämä mahdollistaa itsenäisen oppimisen ilman, että osallistuu aikataulutettuihin tilaisuuksiin.

Kuva Risto Salminen. Pedagogisen valmennuksen osa-alueet

Digiaamukahvit ovat Tulevaisuuden työn ja Digivision järjestämiä kuukausittain pidettäviä keskustelutuokioita. Ne järjestetään Teamsissa, ja niissä käydään läpi ajankohtaisia Karelian pedagogiikan kehittämiseen liittyviä asioita. Tilaisuuksissa on lyhyitä alustuksia, joiden jälkeen keskustellaan ja pohditaan teemaa yhdessä. Ensimmäisillä Digiaamukahveilla keskusteltiin digipedagogiikasta ja tutustuttiin valmennuksen eri osioihin. Ajankohtaisena keskustelun teemana nousi esille ChatGPT-tekoälybotti ja sen lisääntyvään käyttöön liittyvät pedagogiset ja eettiset kysymykset. 

Helmikuun Digiaamukahvien teemana on Digivision pilotit Kareliassa. Kevään muina teemoina ovat opiskelun ja oppimisen järjestelmät ja verkkoympäristöt sekä uusien oppimisympäristöjen pedagoginen hyödyntäminen. Uusia oppimisympäristöjä on rakennettu viimeisen kahden vuoden aikana osana Tulevaisuuden työ -hanketta. Niitä ovat esimerkiksi Telepreesens-luokat, digitaalinen canvas sekä XR-teknologian käyttötilat sekä yhteissuunnittelutilat molemmilla Karelian kampuksella. Tiloja voidaan hyödyntää joustavasti hybridiopetukseen, yhteiskehittämiseen interaktiiviseen työskentelyyn sekä oppimiskokemuksen immersiivisyyden lisäämiseen.  Näin ollen Tulevaisuuden työ -hankkeen kehittämistyössä on ollut luontevaa tehdä yhteistyötä Digivision kanssa. Molemmat hankkeet tukevat tulevaisuuden oppijoita ja heidän vaikuttavampaa oppimista palvelevaa (digi)pedagogista kehittämistyötä.

Kirjoittajat: Risto Salminen ja Päivi Sihvo

Tulevaisuuden työ ESR hankkeen (1.10.2020-31.8.2023) rahoittajina toimivat Euroopan sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus ja Tulevaisuuden työ investointi hankkeen (1.10.2020-31.12.2023) rahoittajina Euroopan aluekehitysrahasto ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto sekä Karelia-ammattikorkeakoulu.