Uusi suunnitelma linjaa tavoitteet saavutettavuuden edistämiseksi Kareliassa

Kareliaan laadittiin viime vuoden lopulla saavutettavuussuunnitelma. Suunnitelmassa on Karelian tavoitteet ja linjaukset saavutettavuuden edistämiseksi kaikkien korkeakoulussa toimivien, mutta erityisesti aliedustettuihin ja vähemmistöryhmiin kuuluvien osalta. 

Vastaava suunnitelma on tehty kaikissa Suomen korkeakouluissa.

Kareliassa saavutettavuuden tarkastelun taustatekijöinä on käytetty perhetaustaa, korkeakoulutuksen alueellista saavutettavuutta, sukupuolen mukaan eriytymistä, maahanmuuttotaustaisuutta, toimintarajoitteisuutta tai vammaisuutta, kuulumista kielelliseen tai kulttuuriseen vähemmistöön, erilaista oppijuutta sekä kuulumista seksuaaliseen tai sukupuolivähemmistöön.

Suunnitelman jäsennyksenä käytetään valtakunnallisessa OHO-hankkeessa kehitettyä saavutettavuuskriteeristöä, joka koostuu kahdeksasta teemasta;

– Arvot, asenteet ja toimintakulttuuri
– Johtaminen
– Fyysinen ympäristö
– Digitaalinen saavutettavuus
– Opetus ja oppiminen
– Tuki- ja ohjaus
– Viestintä
– Opiskelijavalinnat

Nyt keväällä on tarkoitus nostaa esille erityisesti ensimmäistä teemaa eli ”Arvot, asenteet ja toimintakulttuuri”. Sen osalta tavoitteena on, että yhteisömme kaikki jäsenet ovat tietoisia saavutettavuuden eri osa-alueisiin liittyvistä linjauksista ja toimintatavoista mukaan lukien epäkohtiin puuttumisesta. Toimenpiteenä kuluvan vuoden aikana on, että saavutettavuussuunnitelma sisällytetään opintojen orientaatiovaiheeseen kaikilla aloittavilla opiskelijoilla ja uuden henkilöstön perehdytyksessä.

Suunnitelma löytyy tästä eli se on kaikkien helposti luettavissa – myös Sinun.