Ohjauksen teemaryhmä

Digivision teemaryhmät kokoontuivat ensimmäistä kertaa 17.2.2023. Teemaryhmät ovat Datan, Ohjauksen, Koulutustarjonnan ja Ilmoittautumisen teemaryhmät ja itse kuulun mukavuusalueelleni Ohjaus-teemaryhmään.

Ohjaus-teemaryhmässä kehitetään tukiprosesseja ja -palveluita jatkuvan ja joustavan oppimisen tarjottimen suunnitteluun ja toteuttamiseen nimenomaan ohjauksen näkökulmasta. Oppija voi hyödyntää koneavusteisesti ehdotettuja suosituksia hänelle soveltuvasta koulutustarjonnasta. Tarjottimesta on tarkoitus tehdä luonteva osa korkeakoulujen ohjauksen prosesseja, jolloin ohjaus olisi kuhunkin tilanteeseen soveltuvaa neuvontaa ja ohjauspalveluja.

Erityisiä teemaryhmän vastuualueella olevia asioita ovat esimerkiksi koulutukseen hakeutumisen näkökulma, digipedagogiikan esiselvityksistä esiin nousevat teemat, oppijan ohjauksen määrittely tarjottimella sekä pedagogisten ratkaisujen mielekäs toteuttaminen ohjauksen näkökulmasta.

Ensimmäisen teemaryhmäkokoontumisen aikataulu oli tiivis. Digivision yleisesittelyn ja toimijoiden esittelyn jälkeen jakauduimme teemaryhmittäin pienryhmiin miettimään oman teemaryhmän erityiskysymyksiä ja tavoitteita. Nopean esittäytymiskierroksen jälkeen alkoi työskentely Miro-ympäristössä, jossa kävimme ohjatusti lisäilemässä pieniä ’post-it -lappusia’ taululle, kukin omien ajatustemme ja toiveidemme mukaisesti. Teemoina olivat Teemaryhmän tavoitteet, sisällöt, työskentelytavat sekä muut kommentit/kysymykset. Työskentelyn lopuksi vetäjät tekivät nostoja tuotetuista ajatuksista. Työskentelymme tuloksia lähdetään koostamaan ja jalostamaan eteenpäin.

Kokonaisuudessaan kolmetuntinen kick-off oli miellyttävä ja innostava. On aina mukava kokoontua yhteen samahenkisten ihmisten kanssa luomaan jotain uutta ja jakamaan näkemyksiä tulevaisuuden osaamisen tarpeista.

Kirjoittaja: Joni Ranta, lehtori