Digivision 2030 -hankkeen alkukysely Kareliassa

Digivisio 2030 -hankkeeseen osallistuu 38 korkeakoulua. Hankkeeseen osallistuvat lähes kaikki suomalaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut pois lukien Poliisiammattikorkeakoulu ja Maanpuolustuskorkeakoulu. Digivisio 2030 -hankkeessa tavoitteena on rakentaa yhteistä oppimisen tulevaisuuttaa ja kehittää digipedagogiikkaa paremmin oppijoita motivoivammaksi ja palvelevaksi. Kareliassa toteutettiin henkilöstölle suunnattu kysely, jossa kartoitettiin henkilöstön käsityksiä ja kokemuksia Digivisio 2030 -hankkeesta ja siinä tapahtuvista toiminnoista.

Digivision alkukysely toteutettiin Karelian henkilöstölle Webropol -kyselynä tammi-helmikuussa 2023. Kyselyyn vastasi 105 henkilöä (33 % Karelian henkilöstöstä). Vastaajista suurin osa työskenteli koulutuksessa (54 %). Loput vastaajista jakautuivat hallinto- ja tukipalveluihin 23 %, TKI-palveluihin 18 % ja Karelian johtoon tai keskijohtoon 5 %. Tärkeää oli, että kaikista henkilöstöryhmistä oli vastaajia ja asiasta kiinnostuneita. Vastaajista 59 % oli Tikkarinteen toimipisteen, 40 % Wärtsilän toimipisteen ja 1 % muun toimipisteen henkilöstöä.

Kyselyn vastaajista 31 % koki vähäiseksi tai jossain määrin vähäiseksi verkko- ja digipedagogiikan osaamistasonsa tällä hetkellä. Vastaavasti 60 % koki osaamistasonsa jossain määrin suureksi, suureksi tai erittäin suureksi. Vastaajista 9 %:n työtehtäviin ei kuulunut verkko- tai digipedagogiikka lainkaan. Kysyttäessä, kuinka paljon henkilö kaipaa verkko- tai digipedagogisen osaamisen kehittämisen vahvistamista, vastasi 47 % kaipaavansa osaamisen kehittämisen vahvistamista jossain määrin. Vastaajista 10 % ei kaivannut lainkaan tai vain vähän osaamisen kehittämistä. Melko paljon, paljon tai erittäin paljon osaamisen kehittämisen vahvistamista kaipasi 35 % vastaajista.

Digivisio 2030 -hanke ei ole vielä kaikille tuttu

Vastaajista 55 % (n=57) ei tuntenut Digivisio 2030 -hanketta, tai oli kyllä kuullut hankkeesta, mutta selkeää kuvaa sen sisällöstä ei ollut. Vastaajista 45 % (n=47) oli osallistunut hankkeen tapahtumiin ja tiesi yleisellä tasolla, mitä hanke sisältää tai tunsi hankkeen ja sen tavoitteet pääpiirteisesti. Vastaajista 90 % (n=95) ei ollut osallistunut lainkaan tai oli osallistunut jossain määrin Digivisio 2030-hankkeen koulutuksiin (työpajoihin, webinaareihin, digipedagogiikan studioihin).  Vastaavasti 9 % (n=10) oli osallistunut koulutuksiin melko paljon tai paljon. Ainoastaan yksi vastaaja oli osallistunut koulutuksiin erittäin paljon.

Vastaajista 46 % (n=47) näki Digivision 2030 tuovan mahdollisuuksia yhteisteistyön tiivistämiseen muiden korkeakoulujen kanssa joko vähän tai jossain määrin. Vastaavasti 53 % (n=55) näkee melko paljon, paljon tai erittäin paljon mahdollisuuksia yhteistyön tiivistämiseen. Vastaajista 39 % (n=40) arvioi yleisesti Digivision mukanaan tuoman valinnanvapauden hyödyttävän oppijoita vain vähän tai jossain määrin. Vastaavasti 61 % (n=62) arvioi valinnan vapauden hyödyttävän oppijoita melko paljon, paljon tai erittäin paljon.

Digivision riskeistä kysyttäessä ensimmäisenä riskinä oli kyselyssä esitetty se, että Digivisio 2030 tuottamien palveluiden opiskelijoille tarjottava arvo ei konkretisoidu korkeakoulussa riittävän selkeästi. Vastaajista 37 % (n=37) arvioi tämän riskin erittäin vähäiseksi, vähäiseksi tai jossain määrin vähäiseksi, kun 63 % (n=64) arvioi riskin jossain määrin suureksi, suureksi tai erittäin suureksi. Toisen riskin mukaan korkeakoulu ei pysy kehittämisessä mukana, jolloin Digivisio 2030 mukanaan tuomien muutosten toteutus jää vaillinaiseksi. Vastaajista 47 % (n=48) arvioin tämän riskin erittäin vähäiseksi, vähäiseksi tai jossain määrin vähäiseksi. 43 % vastaajista (n=45) arvioi riskin jossain määrin suureksi tai suureksi ja 10 % (n=10) erittäin suureksi.

Vastaajista 59 % (n=60) näki, että lähivuosien Digivisio 2030 kehitys tuo jossain määrin muutoksia Karelian toimintaan yleisesti. Vastaajista 17 % (n=17) koki että Digivisio ei juurikaan muuta Karelian toimintaa. Vastaavasti 24 % (n=25) koki, että Karelian toimintaan tulee muutoksia melko paljon tai paljon. Vastaajista 20 % (n=20) ei kokenut lainkaan huolta hankkeen mukanaan tuomista muutoksista. Vastaajista 67 % (n=69) koki huolta vain vähän tai jossain määrin. Vastaavasti 13 % (n=13) koki melko paljon, paljon tai erittäin paljon huolta hankkeen mukanaan tuomista muutoksista.

Yhteenveto kyselyn vastauksista

Kyselyn perusteella voidaan todeta, että Karelian henkilöstö tietää Digivisio 2030 -hankkeesta, mutta lisää informaatiota ja syvällisempää tietoa tarvitaan. Tässä suhteessa lähtötilannetta voidaan pitää hyvänä. Osittain näin hyvä tietoisuus hankkeesta voi johtua siitä, että Karelia on mukana hankkeen non-formaalin oppimisen pilotti 1.0:ssa.

Henkilöstön osallistumien Digivision koulutuksiin on ollut vielä vähäistä. Hankkeen tuleekin tehostaa tiedottamista Digivision koulutuksista sekä sisällöntuotantoon liittyvistä asioista. Henkilöstöä kannustetaan osallistumaan Digivision koulutuksiin, koska niissä on ajankohtaisia teemoja digitaalisuuteen liittyen, ja ne ovat hyvä mahdollisuus digiosaamisen kehittämiseen.

Valtakunnallisen yhteistyön tiivistäminen nähtiin tuovan mahdollisuuksia Karelialle. Myös oppijan valinnanmahdollisuuksien lisääntyminen koettiin oppijaa hyödyntäväksi asiaksi. Kyselyssä esitettyjä riskejä tunnistettiin olevan. Digivisio 2030 koettiin tuovan muutoksia Kareliaan lähivuosina. Kyselyyn sisältyi myös avoimia kysymyksiä, joita tullaan käsittelemään seuraavassa artikkelissa.


Kirjoittaja:

Anna-Riitta Mikkonen, koulutuspäällikkö, muutoskoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelikuva: Free Stock photos by Vecteezy