Koripalloillija pallo kädessään

ENDURANCE-hanke: Yrittäjyyttä ja huippu-urheilua

Urheilu on ollut vuosisatojen ajan suosituin vapaa-ajanviettotapa ja tärkeä osa yhteiskuntaa. Myös yrittäjyys on ollut pitkään osa yhteiskuntia ja auttanut ihmisiä kehittymään sosiaalisesti ja taloudellisesti. Yrittäjyyden rooli EU:ssa on nykyisten sosioekonomisten haasteiden vuoksi suurempi kuin koskaan, ja uusia yrittäjyyden muotoja syntyy koko ajan. Urheilulla ja yrittäjyydellä on paljon yhteistä, mutta tämä yhteys jää usein ilman huomiota ja niiden yhteisiä piirteitä hyödynnetään harvoin.

Karelia-ammattikorkeakoulu oli yksi kahdeksasta yhteistyökumppanista seitsemästä maasta (Belgia, Bulgaria, Kroatia, Suomi, Italia, Slovakia ja Espanja) kansainvälisessä ENDURANCE – Entrepreneurial Capacity-building for Sport -hankkeessa. Hanketta rahoitti Erasmus+, ja se alkoi marraskuussa 2020 ja päättyi marraskuussa 2022. Hankkeen tärkeimmät konkreettiset tulokset olivat kattavat kartoitusraportit urheilun ja yrittäjyyden yhteneväisyyksistä sekä verkkokoulutusmateriaalipaketti. Päätoteuttajana hankkeessa oli slovakialainen Comenius-yliopisto ja hanke jakaantui seuraaviin neljään osakokonaisuuteen:


1. Vuorovaikutteisen OER-verkkoalustan perustaminen ENDURANCE-koulutusta varten. (Vastuullinen toteuttaja IWS, Espanja)
2. Urheilun ja yrittäjyyden dynamiikan, yhteisten piirteiden ja yhteyksien kartoittaminen. (Vastuullinen toteuttaja Comenius-yliopisto, Slovakia)
3. Koulutusmoduulien ja -työkalujen kehittäminen. (Vastuullinen toteuttaja Karelia-ammattikorkeakoulu, Suomi)
4. Yrittäjyys- ja urheilukeskustelun edistäminen poliittisella tasolla ENDURANCE Green Paperin avulla. (Vastuullinen toteuttaja Bulsport, Bulgaria)

Viitekehys yrittäjyyden ja urheilun yhtäläisyyksistä


ENDURANCE-hankkeen aikana kumppanit tutkivat useita urheiluyrittäjyyteen liittyviä akateemisia lähteitä ja dokumentteja, joissa kuvataan näiden kahden asian välisiä yhteyksiä. Lisäksi haastateltiin urheilijoita ja käytiin läpi useita väitöskirjoja. Tältä kehitettiin viitekehys, jossa nostettiin esiin seuraavat teemat:

1. Urheilulle ja yrittäjyydelle yhteiset yksilölliset persoonallisuuden piirteet

Persoonallisuuden piirteet ja kognitiiviset ominaisuudet, joiden ansiosta urheilijat ovat todennäköisemmin taipuvaisia harkitsemaan yrittäjyyttä ja jotka parantavat heidän mahdollisuuksiaan menestyä liiketoiminnassa. Urheilijat kohtaavat uransa aikana monia haasteita, jotka tietämättään valmistavat heitä yrittäjyyden maailmaan.

2. Muut yksilötason yrittäjyyttä edistävät tekijät
Tekijät, jotka liittyvät pääasiassa yksilön henkilökohtaiseen- ja perhetaustaan, verkostoihin, urheilu-uran aikana hankittuihin taitoihin, urheilu- ja lajiosaamiseen, koulutustaustaan ja resurssien saatavuuteen. Henkilökohtaisten ominaisuuksien lisäksi on olemassa useita yksilötason muuttujia, jotka vahvistuvat urheilun kautta tai sen seurauksena, ja näitä voidaan hyödyntää yrittäjyydessä.

3. Ulkoiset yrittäjyyttä tukevat ja käynnistävät tekijät

Tekijät, kuten urheiluinfrastruktuuri ja urheiluyhteisöt, käytännöt ja ohjelmat, yrittäjyysilmapiiri ja suotuisa liiketoimintaympäristö, kulttuuriset ja sosiaaliset normit, yrittäjyyden esteet ja/tai siirtyminen urheilusta yrittäjyyteen ja yrittäjyyttä tukevat järjestelmät. Ulkoinen ympäristö ja yrittäjyyttä tukevat ja edistävät tekijät ovat luonnollisesti erilaisia kussakin maassa, ja ne voivat vaihdella myös alueellisella tai paikallisella tasolla.

4. Pedagogiset lähestymistavat ja koulutus
Koulutustarjonta sisällön ja pedagogiikan osalta. Esimerkkejä yrittäjyyskasvatuksen ja -koulutuksen hyvistä käytännöistä; yleisen ja räätälöidyn koulutustarjonnan saatavuus; koulutustyypit; asianmukaiset opetusmenetelmät ja pedagogiset lähestymistavat.


5. Urheilun ja yrittäjyyden yhdistäminen yhteiskunnallisen vaikutuksen aikaansaamiseksi
Kuinka urheiluyrittäjyys edistää sosiaalista osallisuutta, sosiaalisen vakauden ja rauhan ylläpitämistä, terveellistä vapaa-aikaa ja sosiaalista vuorovaikutusta, työpaikkojen luomista ja paikallistaloutta; miten sosiaaliset liiketoimintamallit voidaan muuttaa kaupallisiksi malleiksi; miten perinteisistä hyötyjistä voidaan tehdä asiakkaita.

Rakennettua viitekehystä hyödynnettiin ja sen pohjalta tehtiin vuoden 2021 aikana seitsemässä eri maassa kattava kartoitus urheilun ja yrittäjyyden yhteyksistä.  Kartoituksen tulokset koostettiin kolmeksi eri raportiksi:

1. ENDURANCE-raportti urheilun ja yrittäjyyden yhtäläisyyksistä
2. Luettelo suosituksista ja onnistumis- ja epäonnistumistekijöistä urheilun ja yrittäjyyden yhdistämisessä.
3. Akateeminen kirjallisuuskatsaus ja tiivistelmä.

Kartoitusraporteissa tiivistetään edellä mainitut näkökohdat urheilun ja yrittäjyyden yhteisiä piirteitä ja yhteyksiä koskeviksi havainnoiksi. Kartoitusjakson aikana tuotettiin myös suosituksia ammatillisen koulutuksen ja urheilujärjestelmän oppijoille ja opettajille. Suosituksia laadittaessa käytettiin menestys- ja epäonnistumistekijöiden yhdistelmää urheilun ja yrittäjyyden yhdistämiseksi ja kestävän uran saavuttamiseksi. Jokainen kumppani keräsi myös tietoa ja koosti muutaman tapaustutkimuksen ja esimerkin hyvistä käytännöistä oman maan toimintaympäristöstä.

Kartoituksen tulokset ovat saatavilla ilmaiseksi ja monikielisenä versiona hankkeen virallisella OER-foorumilla kartoitus -välilehdellä.

Verkkokoulutusmoduulit


ENDURANCE-hankkeen päätavoitteena oli kehittää kahdeksan verkkokoulutusmoduulia, joiden sisältö palvelee urheilu-uralta yrittäjäksi aikovaa. Jokainen hankekumppani toteutti yhden moduuleista ja Karelia koordinoi kehitysprosessia. Koulutusmoduulit suunniteltiin sekä kartoitustulosten että eurooppalaisen Entrecomp-yrittäjyystaitojen viitekehyksen (Entrecomp) pohjalta.

Seuraavat kahdeksan koulutusmoduulia ovat hankkeen konkreettisin tuotos:

1. Innovaatiotaidot
2. Projektinhallinnan perusteet
3. Johtaminen ja itsensä johtaminen
4. Markkinointi
5. Digitaaliset taidot
6. Rahoitus ja talous
7. Brändäys
8. Yrityksen perustaminen

Koulutusmoduulit ovat saatavilla ilmaiseksi ja monikielisenä versiona hankkeen virallisella OER-foorumilla koulutus -välilehdellä. Moduulit ja koulutussisältö testattiin ja validoitiin pilottiversiona ennen julkaisua yhteensä lähes 750 henkilön kanssa (muun muassa yliopisto-opiskelijoita, urheilijoita, vastavalmistuneita, tulevia yrittäjiä, ammattilaisia ja kouluttajia) Pilotissa saatujen palautteiden pohjalta hienosäädettiin lopulliset versiot moduuleista ja tämän lisäksi koostettiin ohjeisto ja suositukset verkkokoulutuksen käyttäjille. Tämä dokumentti löytyy monikielisenä versiona hankkeen virallisella OER-foorumilla suositukset -välilehdellä.


Koronaviruspandemia toi haasteita ENDURANCE-hankkeen toteutukseen. Kumppanit seitsemästä maasta pystyivät työskentelemään vain etänä. Kumppanit tapasivat säännöllisesti etäkokouksissa, ja kehitystyötä vietiin eteenpäin erilaisten yhteistyövälineiden ja yhteistoiminnallisten alustojen avulla verkossa. Erikoista aikaa kuvaa hyvin se, että ensimmäisen kerran kumppanit tapasivat henkilökohtaisesti vasta hankkeen päätöskokouksessa. Kaiken kaikkiaan hankkeen lopputulokseen ja tuotettuihin materiaaleihin oltiin tyytyväisiä. Kulttuurierot ja eri maiden omanlaiset työkulttuurit toivat työhön useita haasteita, mutta loppujen lopuksi kaikki sujui hyvin. Prosessi oli alusta alkaen hyvin suunniteltu ja kaikkien kumppaneiden roolit olivat selkeät. Hyvän suunnittelun ansiosta ENDURANCE-palapeli saatiin koottua yhteen ja lopputuloksena oli toimiva kokonaisuus.


Kirjoittaja:

Harri Mielonen, lehtori/tiimivalmentaja, Endurance-hankkeen projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

ENDURANCE. 2021. Commonalities between Sport and Entrepreneurship. https://www.enduranceproject.eu/pdf/ENDURANCE_IO2T1_aggregated_report_FINAL.pdf

ENDURANCE. 2021. List of Recommendations and Success/Failure Factors (SFFs) in linking Sport and Entrepreneurship. https://www.enduranceproject.eu/pdf/ENDURANCE_IO2T2_Recommendations_&_SFFs_FINAL.pdf

European Commission. The European Entrepreneurship Competence Framework. https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1317&langId=en

Mielonen, H. 2022. The ENDURANCE project – How to harness sport skills in entrepreneurship. Teoksessa Ilvonen, A., Malvela, P., & Varis, K. (Eds.) 2022. New Perspectives on Internationalisation and Applied Research 2022. Publications of Karelia University of Applied Sciences B, Handbooks and Article collections: 84. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-373-1

Artikkelikuva: Andrea Piacquadi